30. јул – УНС: Пресуда Ласлу Шашу без утемељења и смисла

БЕОГРАД – Адвокат Удружења новинара Србије (УНС) Зоран Лакићевић саопштио је данас да је пресуда новинару Ласлу Шашу, због увреде вође мађарског десног екстремистичког покрета “64 жупаније”, без правног утемељења и смисла.

“Суд није дао суштинско образложење пресуде, јер није оценио да ли је поступак окривљеног увредљив само са субјективног становишта или и са становишта општег схватања, као што није узео у обзир ни околности под којима је такав поступак учињен”, навео је Лакићевић, а саопштио УНС.

Додаје се да суд “није улазио у истинитост или неистинитост исказа окривљеног, није одвајао мишљење од чињеница и није ценио значај и смисао јавног иступања окривљеног”.

“Због тога није изнео, нити могао да изнесе разлоге због којих није прихватио одбрану окривљеног…Пропуштањем да утврди значај и смисао поступка окривљеног и сама пресуда је остала без правног утемељења и смисла”, навео је Лакићевић у саопштењу.

Истиче се да је неприхватљиво да човек заврши у затвору на основу пресуде којом је стручно и потпуно утврђена и образложена једино чињеница да је окривљени Ласло Шаш у време писања спорног текста имао више од 60 година, што му је, према образложењу пресуде, била и отежавајућа и олакшавајућа околност.

Шаш је осуђен 4. фебруара 2011. године, пошто је у рубрици “Писма читалаца” у дневном листу “Мађар со” (Магyар Сзо) априла 2007. године, како је суд оценио, увредио вођу мађарског десног екстремистичког покрета “64 жупаније” Ласла Тороцкаја.

Суд му је наложио новчану казну од 150.000 динара, а пошто није имао новца да плати казну, Шаш се сам пријавио на издржавање затворске казне од 150 дана у Окружном затвору у Суботици.

Шаш је рекао да нема новца да плати казну, јер не прима пензију и јер он и супруга живе од њене скромне пензије.

Шаш је раније на суду рекао да је изнео увреде на рачун Тороцкаја јер је тако желео да заштити мађарску омладину од штетног утицаја екстремиста из “64 жупаније”, који се залажу за обнову “велике Мађарске” од пре Првог светског рата, када је Аустро-Угарској Монархији припадала и Војводина.

Ласлу Тороцкају је од 2008. до 2010. године био забрањен улазак у Србију, због његовог екстремистичког деловања.

Шаш се након решења суда сам одазвао и 20. јула дошао у Окружни затвор у Суботици.

Извор: Бета, РТВ

Један коментар

  1. A šta ako Šešelj podnese istu tužbu istom sudu za isto delo?Koliko stotina bi završilo u zatvoru.Ili bi napunili budžet.150.000 din?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *