11. jul – SNS traži nove izbore, DSS novi Statut Vojvodine

NOVI SAD –  Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Igor Mirović izjavio je danas da bi posle odluke kojom je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim pojedine odredbe Zakona o nadležnostima Vojvodine, trebalo raspisati nove pokrajinske izbore.

Pošto je Zakon o nadležnostima viši akt od Statuta, to znači da su iste odredbe Statuta takođe neustavne, a pošto se po njima bira nova vlada Vojvodine, onda se postavlja pitanje kako će ona funkcionisati, kazao je Mirović novinarima u vojvođanskom parlamentu.

“Danas će se po Statutu birati nova Vlada Vojvodine i pitanje je kako će ona funkcionisati s obzirom da je kao neustavan ocenjen Zakon o nadležnostima, a time i sam Statut”, rekao je Mirović.

Prema njegovom mišljenju, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor trebalo bi da pozove predstavnike svih političkih stranaka, kako bi se do detalja proučila informacija USS.

Ustavni sud Srbije danas treba da objavi tekst obrazloženja odluke u celini, kojom je utvrdio da oko 20 pojedinih odredbi i delova odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine nije u saglasnosti sa Ustavom.

Šef poslaničke grupe naprednjaka u vojvođanskom parlamentu rekao je da ta stranka sa jednom vrstom optimizma dočekuje odluku Ustavnog suda Srbije.

Mirović je zaključio da Statut nije imao legitimitet ni u trenutku usvajanja jer su za njega glasale samo stranke tadašnje vladajuće većine.

Ristivojević: Neophodan novi Statut Vojvodine

Predsednik Pokrajinskog odbora DSS Branislav Ristivojević rekao je da bi današnju sednicu Skupštine Vojvodine trebalo prekinuti jer je na njenom dnevnom redu izbor pokrajinskih sekretara od kojih su nadležnosti nekih odlukom Ustavnog suda proglašene neustavnim.

“Ne znam kako će ovo funkcionisati. Najbolje bi bilo da se sednica prekine i da se što pre okupimo i damo predlog novog Statuta i Zakona o nadležnostima Vojvodine ali ovaj put da to bude sa Ustavom Srbije”, rekao je Ristivojević novinarima pre početka sednice Skupštine Vojvodine.

Nakon odluke Ustavnog suda Srbije da je veliki broj tačaka Statuta Vojvodine i Zakona o nadležnostima pokrajine neustavni, neophodno je doneti novi Statut Vojvodine, rekao je Ristivojević.

Ristivojević je podsetio da je DSS Ustavnom sudu pre tri godine podneo zahtev da utvrdi ustavnost Statuta  i Zakona o nadležnostima Vojvodine, istakavši da bi nakon jučerašnje odluke mnogi na njihovom mestu bili srećni i slavili.

“DSS je danas tužan jer nam je posle tri godine Ustavni sud dao za pravo ali nam je pokazao da su zahvaljujući vladajućoj većini građani Vojvodine izgubili tri godine”, rekao je Ristivojević.

On je dodao da niko iz aktuelnog sastava Skupštine Vojvodine ovog leta ne bi smeo da ide na odmor, već da bi svi resursi maksimalno trebalo da se upotrebe u svrhu donošenja valjanog Statuta.

DSS sve svoje potencijale stavlja na raspolaganje Skupštini Vojvodine jer, kako je kazao, bolje da sami poslanici vojvođanskog parlamenta donesu novi Statut, nego da to učini Ustavni sud.

Koštunica: Zaustavljeno stvaranje države u državi

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ocenio je danas da je odluka Ustavnog suda, kojom su osporene brojne odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, “istorijska odluka kojom se zaustavlja stvaranje države u državi i zaustavlja dalje rastakanje Srbije”.

“Reč je o pobedi državotvorne politike i politike zaštite suštinskih nacionalnih interesa, koja je rukovodila DSS da se upusti u dugotrajnu i upornu borbu osporavanja protivustavnog Statuta pred Ustavnim sudom”, navodi se u izjavi Koštunice za agenciju Beta.

Lider DSS je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Ustavni sud građanima Srbije “vratio veru da borba za poštovanje prava i ustavnosti ima smisla i da pravo u Srbiji ipak može da pobedi voluntarizam i samovolju koju su ispoljili donosioci protivustavnog Statuta”.

“Od najvećeg je značaja da Ustavni sud brani Ustav Srbije i da se suprotstavi svakoj vrsti bezakonja. Odluka Ustavnog suda da stavi van snage protivustavne nadležnosti Statuta Vojvodine ima dalekosežan značaj i predstavlja važan događaj za budućnost Srbije”, naveo je on.

Koštunica je dodao da građani Srbije “mogu da budu zadovoljni jer je odbranjen ustavni poredak zemlje i odbranjeno pravo od neprava i separatizma, što govori da Srbija ima budućnost ako se razvija kao pravno uređena država”.

Ustavni sud Srbije osporio je dvadesetak odredbi Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine među kojima su i ona da je Novi Sad glavni grad Pokrajine, kao i da Vojvodina može osnivati svoje predstavništvo u Briselu, objavljeno je na sajtu suda. (www.ustavni.sud.rs).

Izvor: Tanjug, Beta, RTV

4 komentara

  1. da, potreban je novi Statut Vojvodine i eliminacija iz pravnog sistema svega sto nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije ?! Nakon toga i novi izbori a pre svega – analiza medijske ‘slike’ “pajsizma”, koji se mora ‘demontirati’, jer u njemu nema demokratije ?!

  2. KO čeka taj dočeka pravdu. Novi izbori da jer su prošli pokradeni da se vidi pravo stanje broja poslanika u skupštini
    Vojvodine.Ovi što galame znaju kako će proći na novim izborima.
    Možda se desi i u ds Vojvodine što se desilo u Krunskoj ulici.
    Mečka igra pravda polako ali sigurno dolazi.Vojvodina i Kosmet su
    sastavni neodvojivi deo države Srbije. Dolazi vreme da Srbija
    kaže mi ne priznajemo AVNOJSKO PREKRAJANJE srpskog naroda koje je
    Broz i KP JUGOSLAVIJE uradila.

    • Bez pokrajina

      Vojvodina i Kosovo “neodvojivi deo drzave Srbije”? Vidite, Radoslave, nas problem i jeste sto smo unutar Srbije imali te “delove”, “pokrajine”, koje su uglavnom bile protiv Srbije i paktirale sa Hrvatima, muslimanima i slicnim! Jeste to Tito uveo Srbiji – i nikome drugom – ali srpski kadrovi nikad nisu nista rekli protiv toga, a i danas malo ko u Srbiji uvidja besmislenost postojanja “pokrajine Vojvodine”, ciji glavni akteri uporno sanjaju o drzavi Vojvodini! Pritom se stvar mogla, i moze jednostavno resiti: Srbiji NE TREBA “pokrajina Vojvodina”, jednako kao ni “pokrajina Kosovo” (kad vratimo Kosovo). Zasto bismo mi sami delili svoj, srpski prostor, i stvarali razdor? Kako resiti “stvar”? Jednostavno, kao u “kulturnoj”, “demokratskoj” Evropi, kao u toj “medjunarodnoj zajednici”! Znaci, priznati odredjenu autonomiju, pre svega kulturnu, Madjarima i Siptarima, ali U OKVIRU SRBIJE, bez pokrajina dakle! Obim te autonomije nikako ne bi smeo prelaziti ono sto imaju velike evropske drzave za svoje manjine. Isto tako, ta bi autonomija bila u skladu sa PRINCIPOM RECIPROCNOSTI: npr. Madjari bi u Srbiji imali ista prava kao Srbi u Madjarskoj. Kad budemo mislili tako, nece nam svaka susa kucati u celo i traziti od nas ono sto nikad nije bilo njihovo. I – pre svega – nece Srbija biti puna odroda i izroda, placenih dusa koje sanjaju da odvoje deo Srbije i vladaju na njemu, uz “asistenciju” onih koji evo 20 godina nastoje da nas uniste.

  3. Srbija mora da se uspravi i zahteva poništenje AVNOJSKIH granica
    jer to je broblem svih drugih problema koji su nastali AVNOJEM.
    Može neko da mi prigovori za taj predlog,jer on može pokrenuti
    i Istarski problem sa Italijom ali to nije SRPSKI PROBLEM to neka
    rešavaju drugi zaiteresovani narodi koji nisu željeli JUGOSLAVIJU. Baranja i Zapadni SREM je deo SRPSKOG VOJVODSTVA.
    Nije problem rešiti sa nacionalnim manjinama,već problem u nama
    koji dozvoljavamo prekrajanja onoga što davno skrojeno u jedinstvenoj državi Srbiji.Mi sad ponovo slušamo šta govori bivši
    predsednik Tadić u Globusu Zagrebačkom.Komunistička partija
    Jugoslavije je stvorila ove otrove koji sipaju mržnji među nama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *