11. јул – СНС тражи нове изборе, ДСС нови Статут Војводине

НОВИ САД –  Шеф посланичке групе Српске напредне странке Игор Мировић изјавио је данас да би после одлуке којом је Уставни суд Србије прогласио неуставним поједине одредбе Закона о надлежностима Војводине, требало расписати нове покрајинске изборе.

Пошто је Закон о надлежностима виши акт од Статута, то значи да су исте одредбе Статута такође неуставне, а пошто се по њима бира нова влада Војводине, онда се поставља питање како ће она функционисати, казао је Мировић новинарима у војвођанском парламенту.

“Данас ће се по Статуту бирати нова Влада Војводине и питање је како ће она функционисати с обзиром да је као неуставан оцењен Закон о надлежностима, а тиме и сам Статут”, рекао је Мировић.

Према његовом мишљењу, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор требало би да позове представнике свих политичких странака, како би се до детаља проучила информација УСС.

Уставни суд Србије данас треба да објави текст образложења одлуке у целини, којом је утврдио да око 20 појединих одредби и делова одредби Закона о утврђивању надлежности АП Војводине није у сагласности са Уставом.

Шеф посланичке групе напредњака у војвођанском парламенту рекао је да та странка са једном врстом оптимизма дочекује одлуку Уставног суда Србије.

Мировић је закључио да Статут није имао легитимитет ни у тренутку усвајања јер су за њега гласале само странке тадашње владајуће већине.

Ристивојевић: Неопходан нови Статут Војводине

Председник Покрајинског одбора ДСС Бранислав Ристивојевић рекао је да би данашњу седницу Скупштине Војводине требало прекинути јер је на њеном дневном реду избор покрајинских секретара од којих су надлежности неких одлуком Уставног суда проглашене неуставним.

“Не знам како ће ово функционисати. Најбоље би било да се седница прекине и да се што пре окупимо и дамо предлог новог Статута и Закона о надлежностима Војводине али овај пут да то буде са Уставом Србије”, рекао је Ристивојевић новинарима пре почетка седнице Скупштине Војводине.

Након одлуке Уставног суда Србије да је велики број тачака Статута Војводине и Закона о надлежностима покрајине неуставни, неопходно је донети нови Статут Војводине, рекао је Ристивојевић.

Ристивојевић је подсетио да је ДСС Уставном суду пре три године поднео захтев да утврди уставност Статута  и Закона о надлежностима Војводине, истакавши да би након јучерашње одлуке многи на њиховом месту били срећни и славили.

“ДСС је данас тужан јер нам је после три године Уставни суд дао за право али нам је показао да су захваљујући владајућој већини грађани Војводине изгубили три године”, рекао је Ристивојевић.

Он је додао да нико из актуелног састава Скупштине Војводине овог лета не би смео да иде на одмор, већ да би сви ресурси максимално требало да се употребе у сврху доношења ваљаног Статута.

ДСС све своје потенцијале ставља на располагање Скупштини Војводине јер, како је казао, боље да сами посланици војвођанског парламента донесу нови Статут, него да то учини Уставни суд.

Коштуница: Заустављено стварање државе у држави

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница оценио је данас да је одлука Уставног суда, којом су оспорене бројне одредбе Закона о утврђивању надлежности Војводине, “историјска одлука којом се зауставља стварање државе у држави и зауставља даље растакање Србије”.

“Реч је о победи државотворне политике и политике заштите суштинских националних интереса, која је руководила ДСС да се упусти у дуготрајну и упорну борбу оспоравања противуставног Статута пред Уставним судом”, наводи се у изјави Коштунице за агенцију Бета.

Лидер ДСС је изразио задовољство због тога што је Уставни суд грађанима Србије “вратио веру да борба за поштовање права и уставности има смисла и да право у Србији ипак може да победи волунтаризам и самовољу коју су испољили доносиоци противуставног Статута”.

“Од највећег је значаја да Уставни суд брани Устав Србије и да се супротстави свакој врсти безакоња. Одлука Уставног суда да стави ван снаге противуставне надлежности Статута Војводине има далекосежан значај и представља важан догађај за будућност Србије”, навео је он.

Коштуница је додао да грађани Србије “могу да буду задовољни јер је одбрањен уставни поредак земље и одбрањено право од неправа и сепаратизма, што говори да Србија има будућност ако се развија као правно уређена држава”.

Уставни суд Србије оспорио је двадесетак одредби Закона о утврђивању надлежности Аутономне покрајине Војводине међу којима су и она да је Нови Сад главни град Покрајине, као и да Војводина може оснивати своје представништво у Бриселу, објављено је на сајту суда. (www.ustavni.sud.rs).

Извор: Танјуг, Бета, РТВ

4 коментара

  1. da, potreban je novi Statut Vojvodine i eliminacija iz pravnog sistema svega sto nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije ?! Nakon toga i novi izbori a pre svega – analiza medijske ‘slike’ “pajsizma”, koji se mora ‘demontirati’, jer u njemu nema demokratije ?!

  2. KO čeka taj dočeka pravdu. Novi izbori da jer su prošli pokradeni da se vidi pravo stanje broja poslanika u skupštini
    Vojvodine.Ovi što galame znaju kako će proći na novim izborima.
    Možda se desi i u ds Vojvodine što se desilo u Krunskoj ulici.
    Mečka igra pravda polako ali sigurno dolazi.Vojvodina i Kosmet su
    sastavni neodvojivi deo države Srbije. Dolazi vreme da Srbija
    kaže mi ne priznajemo AVNOJSKO PREKRAJANJE srpskog naroda koje je
    Broz i KP JUGOSLAVIJE uradila.

    • Bez pokrajina

      Vojvodina i Kosovo “neodvojivi deo drzave Srbije”? Vidite, Radoslave, nas problem i jeste sto smo unutar Srbije imali te “delove”, “pokrajine”, koje su uglavnom bile protiv Srbije i paktirale sa Hrvatima, muslimanima i slicnim! Jeste to Tito uveo Srbiji – i nikome drugom – ali srpski kadrovi nikad nisu nista rekli protiv toga, a i danas malo ko u Srbiji uvidja besmislenost postojanja “pokrajine Vojvodine”, ciji glavni akteri uporno sanjaju o drzavi Vojvodini! Pritom se stvar mogla, i moze jednostavno resiti: Srbiji NE TREBA “pokrajina Vojvodina”, jednako kao ni “pokrajina Kosovo” (kad vratimo Kosovo). Zasto bismo mi sami delili svoj, srpski prostor, i stvarali razdor? Kako resiti “stvar”? Jednostavno, kao u “kulturnoj”, “demokratskoj” Evropi, kao u toj “medjunarodnoj zajednici”! Znaci, priznati odredjenu autonomiju, pre svega kulturnu, Madjarima i Siptarima, ali U OKVIRU SRBIJE, bez pokrajina dakle! Obim te autonomije nikako ne bi smeo prelaziti ono sto imaju velike evropske drzave za svoje manjine. Isto tako, ta bi autonomija bila u skladu sa PRINCIPOM RECIPROCNOSTI: npr. Madjari bi u Srbiji imali ista prava kao Srbi u Madjarskoj. Kad budemo mislili tako, nece nam svaka susa kucati u celo i traziti od nas ono sto nikad nije bilo njihovo. I – pre svega – nece Srbija biti puna odroda i izroda, placenih dusa koje sanjaju da odvoje deo Srbije i vladaju na njemu, uz “asistenciju” onih koji evo 20 godina nastoje da nas uniste.

  3. Srbija mora da se uspravi i zahteva poništenje AVNOJSKIH granica
    jer to je broblem svih drugih problema koji su nastali AVNOJEM.
    Može neko da mi prigovori za taj predlog,jer on može pokrenuti
    i Istarski problem sa Italijom ali to nije SRPSKI PROBLEM to neka
    rešavaju drugi zaiteresovani narodi koji nisu željeli JUGOSLAVIJU. Baranja i Zapadni SREM je deo SRPSKOG VOJVODSTVA.
    Nije problem rešiti sa nacionalnim manjinama,već problem u nama
    koji dozvoljavamo prekrajanja onoga što davno skrojeno u jedinstvenoj državi Srbiji.Mi sad ponovo slušamo šta govori bivši
    predsednik Tadić u Globusu Zagrebačkom.Komunistička partija
    Jugoslavije je stvorila ove otrove koji sipaju mržnji među nama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *