04. jul – Euleks će i dalje imati ključnu ulogu na Kosovu

BRISEL – Evropska komisija stavila je u sredu do znanja da će Euleks i dalje na Kosovu imati ključnu ulogu u pospešivanju vladavine prava, bez obzira na odluku Međunarodne upravljačke grupe da ukine nadgledanu nezavisnsot Kosova.

Na pitanje novinara da li će odluka Medjunarodne upravljačke grupe imati uticaja na delovanje EU i mandat Euleksa na Kosovu, predstavnica za štampu visoke predstavnice EU Maja Kocijančić rekla je da je Kosovo i dalje prioritet EU i da ima jasnu evropsku perspektivu kao i ceo Zapadni Balkan.

Kocijančić je navela da je EU predana rukovodećoj ulozi na Kosovu i pomoći i podršci, posebno preko svog visokog predstavnika i misije vladavine prava Euleks.

“Vladavina zakona je prioritet za Euleks na temelju mandata koji podržava svih 27 zemalja članica i na osnovu odgovarajućih domaćih zakona”, rekla je predstavica za štampu Ketrin Ešton.

Upitana da li to znači da bi mandat Euleksa bio ugrađen i u ustav Kosova, kako tvrde neki mediji, Kocijančić je rekla da će ta zakonska osnova biti u skladu sa kosovskim ustavom i imati podršku u njemu.

Izvor: Beta

2 komentara

  1. … koliko “lex-a” ( zakona) – toliko i ‘EU’ ?! Na zalost , za sada je ocena – ‘nedovoljan’ ?! ( a pitanje korupcije i “nepoznatih & maloletnih’ ‘ljica’, slabo se i pominje ?!) ‘Evropa’ nikako da shvati da je ovde stvorila potencijalnu “crnu rupu” – koja moze i ‘EU’, na kraju da ‘proguta’ ?! Uostalom, koliko su novaca potrosili trazeci nevidljivu ‘cesticu’ ???!

  2. To vise nije Kosovo, to je momentalno TACIBONDSTAN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *