04. јул – Еулекс ће и даље имати кључну улогу на Косову

БРИСЕЛ – Европска комисија ставила је у среду до знања да ће Еулекс и даље на Косову имати кључну улогу у поспешивању владавине права, без обзира на одлуку Међународне управљачке групе да укине надгледану независнсот Косова.

На питање новинара да ли ће одлука Медјународне управљачке групе имати утицаја на деловање ЕУ и мандат Еулекса на Косову, представница за штампу високе представнице ЕУ Маја Коцијанчић рекла је да је Косово и даље приоритет ЕУ и да има јасну европску перспективу као и цео Западни Балкан.

Коцијанчић је навела да је ЕУ предана руководећој улози на Косову и помоћи и подршци, посебно преко свог високог представника и мисије владавине права Еулекс.

“Владавина закона је приоритет за Еулекс на темељу мандата који подржава свих 27 земаља чланица и на основу одговарајућих домаћих закона”, рекла је представица за штампу Кетрин Ештон.

Упитана да ли то значи да би мандат Еулекса био уграђен и у устав Косова, како тврде неки медији, Коцијанчић је рекла да ће та законска основа бити у складу са косовским уставом и имати подршку у њему.

Извор: Бета

2 коментара

  1. … koliko “lex-a” ( zakona) – toliko i ‘EU’ ?! Na zalost , za sada je ocena – ‘nedovoljan’ ?! ( a pitanje korupcije i “nepoznatih & maloletnih’ ‘ljica’, slabo se i pominje ?!) ‘Evropa’ nikako da shvati da je ovde stvorila potencijalnu “crnu rupu” – koja moze i ‘EU’, na kraju da ‘proguta’ ?! Uostalom, koliko su novaca potrosili trazeci nevidljivu ‘cesticu’ ???!

  2. To vise nije Kosovo, to je momentalno TACIBONDSTAN.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *