Tomini gafovi

Piše Milorad Vučelić

Ekonomski stručnjaci nam svakodnevno, potkrepljeno podacima i dokazima, saopštavaju da je Srbija u katastrofalnoj ekonomskoj situaciji. Svi ti pusti stručnjaci, na čelu sa Fiskalnim savetom,  kao zaliveni su ćutali nekoliko meseci, u nadi da će žutima pomoći da budu reizabrani. Niko od njih današnju recesiju ne dovodi ni u kakvu vezu sa Evropskom unijom, niti sa našim dojučerašnjim režimom i putem bez alternative kojim „mi kročimo smelo“. Naprotiv, za političare i eksperte koji su državu doveli do same ivice bankrota, to je samo preporuka da se ponovo dokopaju vlasti i nas tako dotuku.
Posebno je zanimljivo što se nijedna od predloženih mera i rešenja ne dovode ni u kakvu vezu sa EU i onim što se od nje u ovom sunovratu očekuje. Već mesecima niko da pomene šta se i koliko iz EU nudi! I zašto, recimo,  niko ni da pomene one već famozne pristupne fondove koji su nam se svojevremeno na glavu popeli? Niko ni da zucne o svim koristima koje smo imali zbog potpisivanja SSP-ea ili obaranja Koštuničine vlade. Ni reči o tolikim prednostima koje bi morao imati neko sa časnim imenom Kandidata – kao krunom uspeha naše vlade. Zamislite samo sliku u kojoj se vide socijalne, nacionalne, ekonomske i državne razvaline jedne zemlje, a na svemu tome blista kruna kandidata za EU!

 

Neko bi izveo zaključak da briselska administracija ćuti i posmatra šta se ovde dešava. Ako ga uopšte ima, taj neko bi grdno pogrešio, jer razni funkcioneri i predstavnici i predstavnice EU prosto ne zaklapaju usta kada je Srbija u pitanju. Nema sata bez Dežera, Lajčaka, Doris Pak, Keti Ešton i Barosa… Ali njih uopšte ne zanima kako se u Srbiji živi. Njih uopšte ne zanima šta se i kako u Srbiji radi. Ne osećaju se odgovornim za stanje ove države i nacije, što se njih tiče mogli bismo da pocrkamo. Namerno sam upotrebio glagol „crkavati“, jer oni na nas ne gledaju kao na smrtne ljude već na stvorove kojima pripada crkavanje. Nije njih uopšte briga što su ovde bezmalo sva osnovna ljudska prava ugrožena, što su mediji porobljeni, što je sudstvo skaredno loše, što se neosnovani pritvori pretvaraju u zatvorske i sudske kazne, što su tužilaštva i sudovi pod političkim diktatom, što je siromaštvo dostiglo fantastične razmere, što banke pljačkaju narod. To njih ne interesuje i povodom toga nemaju šta da kažu.
Šta njih u Srbiji uopšte interesuje?
Interesuje ih, pre i iznad svega, da Srbija nastavi sa politikom priznavanja Kosova kroz tobožnji dijalog o tehničkim pitanjima, kao što je to bilo u protekle četiri godine. Mora se nastaviti tim putem i preko tog krvavog mosta koji vas gleda sa naslovne strane ovog broja „Pečata“.
Životno su ovi briselski činovnici zainteresovani da Srbiji nametnu haško viđenje istorije. Najgore medijske antisrpske propagandne obmane i prevare Haški tribunal pokušava svojim sramnim i neutemeljenim presudama da pretvori u konačne istorijske ocene i istine. To je pravi pokušaj prekrajanja istorije, po kojem se delić obrazloženja presude jednom srpskom oficiru pretvara u neoborivu činjenicu. Na stotine dokumenata i činjenica potvrđuju da je priča o Srebrenici zasnovana na lažima i falsifikatima. Uskoro ćemo, najverovatnije,  objaviti i sveobuhvatniji i širi prilog ovom dokazivanju.
Srpski režim je u protekle četiri godine dao ogromni doprinos uspostavljanju ovih laži kao opštevažećih. To je režim učinio i kada je doneo skupštinsku Deklaraciju o Srebrenici, koja prosto doziva one koji govore o Republici Srpskoj kao „genocidnoj tvorevini“.  I koji takođe traže centralizovanje BiH, a što ih danas preporučuje da budu u vlasti u Srbiji.
Nema kome se Boris Tadić u ime Srbije nije izvinio. Nije samo tamo gde nije stigao. Loše posledice ovakve politike izvinjavanja i optuživanja srpskog naroda danas su mnogo vidljivije nego onda kada ih je činio. On je toliko navikao naše (nove) susede da je Srbija za sve kriva, da oni prosto neće da prihvate da uopšte postoji srpsko stanovište. Najdrastičnije to pokazuju hrvatski mediji i političari. Njima koji su otvoreno i dosledno prihvatili NDH kao legitimnu državnu tvorevinu koju su samo kvarila dva tri kamiona ustaša, kako bi to rekao Miroslav Krleža, uopšte i logično ne smeta što je u njima i nama susednoj Mađarskoj veliki junak Horti Mikloš. Neko će reći da tu nema mesta čuđenju, jer što bi nekome smetao Horti kada mu ne smeta Ante Pavelić. Tačno je da tu nema mesta čuđenju, ali je isto tako jasno da niko od hrvatskih zvaničnika,  prihvatao ili ne prihvatao Pavelića i Hortija, nema pravo da ispostavlja sramne zahteve i uslove srpskom predsedniku Tomislavu Nikoliću. Te mora da se odrekne četništva, te mora da kaže da u Vukovaru nisu živeli Srbi, te mora ovo, te mora ono. Pa, ako je ta građevina koju je svojim bezbrojnim i besmislenim izvinjavanjima izgradio Tadić toliko jaka, kako je može ugroziti nekoliko izjava novog predsednika? Josipoviću smeta Nikolić, ali prija mu Jahjaga. Za razliku od njega, ona se kune da nema teritorijalne pretenzije prema Srbiji!
Ponovo se poteže i pomirenje, reč i pojam koji počiva isključivo na lažima, falsifikatima i nasilno proizvedenim srpskim krivicama i uskraćivanju prava Srbima da uopšte imaju svoje stanovište. Toliko se taj stav podrazumeva i pounutrašnjuje, kako bi rekao Milo Lompar, da se u televizijskom prenosu teniskog meča postavlja pitanje da li će Novak Đoković govoriti na engleskom ili francuskom, ali kad on progovori srpski, kaže se da je govorio na „našem jeziku“. Ponovo se, baš kao nekada, o svim velikim svetskim piscima i državnicima govori kao engleskim, ruskim, francuskim, ali kada dođu na red Ivo Andrić ili Miloš Crnjanski, onda se napomene da je reč o „našem književniku“. Kada je pak Njegoš u pitanju, može se pročitati „crnogorski vladika i pesnik“!
Mir i saradnja u regionu nastavlja da okupira EU funkcionere. A taj mir  znači i podrazumeva samo to da se Kosovo učini nezavisnom državom, a da ostatak Srbije, bez glasa od sebe, pristane na meku okupaciju. Jer, kako bi inače bilo  moguće da  mir grade oni koji baštine Pavelića, Hortija ili Jašarija, i da se mir uspostavlja na okrvavljenim srpskim mostovima.
Odista je bestidno što je predsednik DS-a za nedolazak „Danijelija“ u Srbiju okrivio Tomislava Nikolića i njegov izbor na mesto šefa države. Bio je to jadan pokušaj da se jedno lažno izborno obećanje svali drugom na pleća. Uzgred budi rečeno,  „Danijeli“ je otišao u Sisak umesto u Smederevo i Šabac, a Tadić je nastupio ne kao srpski političar već kao predstavnik kompanije „Danijeli“ .
Mediji i političari u Srbiji uglavnom neće da prihvate činjenicu da je Tomislav Nikolić predsednik Republike Srbije. Obrušavaju se na njega nemilice, baš kao i nemački vojnici na Srbe na Kosovu. U najboljem slučaju, Nikolićevi stavovi  tretiraju se kao – gafovi.
Atakujući na Nikolića, oni  prizivaju Brisel da ga što pre popravi. Uzdaju se u mogućnost da u Brisel otputuje Nikolić, a da se iz Brisela vrati Tadić.

 

12 komentara

  1. … ‘Evropa’ se, od “decka koji obecava” – otkriva kao baba (Djekna ?) – koja mnogo izvoljeva ?! Trebalo bi im objasniti sta znaci “kol’ko novca – tol’ko muzike” ?! A ko ne daju (ili nemaju) ‘novce’ – onda da cute vise jednom !? Naravno, ti novci, koje trace na razne NVO se ne racunaju (“promasena investicija” ?!)

  2. PEČAT ŠIRI ISTINU!!
    Gos, Vučeliću sve ste i lepo pobrojali ali jednog nema onog čuvenog”JANEZA” Jelka Kacina. Svi su oni deo organizivanog tima
    za nadzor neprdvidljivih SRBA. Ustanika, prevratnika”ubica” 27
    Martovaca,IB ovaca,I,T,Dalje. Njih neinteresuje napredak Srbije i
    njenih građana, oni traže da Srbi samo klimaju glavom za odobravanje bez prava na razmišljanje i imati svoj stav,kakvu
    državu želimo i skim saradnju imati. Tomislav Nikoljić sin
    Šumadije nije po volji: Brisela,Vašingtona i političara dela
    kruga dvojke.Tomislav Nikolić je bio prvo u Moskvi pa sad ide u
    Brisel,očekivati je da se vrati mnogo snažniji,ubedljiviji u
    odbrani srpskih državnih interesa.Srbija konačno čeka ko će reći
    dosta svim ovim imenima a i ovima ovde,što su na jaslama NATO
    IMPERIJE.

  3. Svaka Vam cast g-ne Vucelic. Zadovoljstvo mi je citati Vase komentare .

  4. Gospodine Vucelicu, sa aspekta nekoga ko ne zeli ni delic od onoga sto nudi Evropa, potpuno ste u pravu. Ali, Evropa nam i ne nudi nista, niti nam je ikada nudila nesto sto bi predstavljalo velikodusni gest nakaradne, dekadentne, gramzive i kapitalisticki ustrojene Evrope. Pogresna percepcija evrointegracija je ono sto unistava nas stav o Evropi i svetu, a samim tim i pogresan stav o nama samima. Evropa nam je jedino nudila model ustrojstva drzave u kojoj ce vladati pravo, jednakost i sve ono sto Vi nabrajate kao pogresne rezultate rada svih vlada do sada. Kada bi novinari, ljudi od pera, rezimski ili samostalni, svejedno je, poceli da govore o standardima potrebnim da u Srbiji zazive uspravni i ponosni Srbi, onda bi svi videli da Evropa u sustini ne nudi nista. Onda bi narod shvatio da je potpuno iluzorno ocekivati od Evropskih zemalja novac, investicije, blagostanje, rezultate izbora. U ovakvoj drzavi postoje dve vrste ljudi. Prvi su oni koji lazu, a drugi su oni koji slusaju te lazi. Srbija, ukoliko zeli napred, mora se osloboditi i jednih i drugih. Pitace neko, pa ko ce ostati u Srbiji? Ukoliko bih zeleo biti zajedljiv, odgovorio bih” Verovatno niko”. Ali ostali bi svi. Ostali bi i oni koji lazu, samo bi prestali da lazu i ostali bi oni koji slusaju lazi, samo bi poceli da slusaju istinu. Govorite o nekakvim merama za oporavak Srbije. Kao, neko se sada setio da bi trebalo da postoji fiskalni savet. Neko se setio da valja malo pristedeti. A ko nam o svemu tome govori? Govori bajatovic, koji prema nekim podacima prima milion i sedamsto hiljada dinara svakog meseca. Govori o stednjama u zdravstvu, prosveti i gde sve ne, ali ni jednom recju ne govori o stednji na sopstvenoj plati. I sta god napisali, uvek ce biti ono sto je ido sada bilo. Srbija nece mrdnuti ni korak napred dok na njenom celu sede licemerni politicari koji radi svojih licnih interesa iz dana u dan poklanjaju narodno bogatstvo. Premalo je prostora nabrajati sve ono sto smo sami upropastili. Nemojte uporno prozivati evropske zvanicnike. Oni nam nikada nisu obecali nista, niti ce nam obezbediti blagostanje. Setite se da Srbi imaju jako lepu poslovicu za takvo stanje” SILOM BABA U RAJ NE IDE.

  5. Ovim tekstom je na najbolje mogući način razobličena uloga čelnika EU i ogavnog Haškog tribunala. Hvala g. Vučeliću.

  6. Ova sa oskrnavljenim srpskim imenon (Jag-h-a) se kune kako nema pretenzija prema Srbiji, zato sto Kosmet smatra nekom svojom svojinom. H!

  7. Ne znam zašto ali nisam siguran u Tomu ili dibro skriva i svog posla radi ili je otvoren (ako želi u Evropu ) onda je naivan i ………! Evropi treba nova država robovska koja pliva i guši se u dugovima a jeftinu radnu snagu za prljavu industriju , rude đabe , kuniće za ispitivanje u zapadnim laboratorijama . Ako Tomo želi u Evropu to čeka Srbe i Srbiju. Nek izvoli , nisam siguran da to vidi da mu stara smrdljiva oligarhija vodu muti a on ih uzima za partnere ….. Nema tu ni pomaka ni Slobodne Srbije a ni slobodnih Srpskih Država ako ih u vladu uzima oni će politiku istu voditi a on će da ćuti i gleda ko tele u šarena vrata !

  8. Sve je ovo jasno odavno svima.Kao objašnjavate toliku pohlepu Srba za vlašću, da se može spojiti sa nespojivim.Da li je neko normalan ovde da želi vlast u Srbiji koja je bankrotirala, pa ceo svet kriv što je naša zemlja najiskorumpiranija, sa nepoštenim i nečasnim ljudima koji su je doveli do propasti.Zamislite vlast koja uništi sopstveni narod zarad alavosti za novcem, pa se posle čudite kako su nas bombardovali, a šta ovi rade…

  9. Nije istorija ono što se dešavalo već ono ŠTO JE ZAPISANO U STAROM RIMU I GRČKOJ.Uglavnom su laži ali ih danas DECA uče kao istorijska FAKTA.I HAG će napisati ,uz našu pomoć,istoriju ,LAŽNU,ali će ih DECA učiti kao FAKTA.HAG će Srbima naneti više ZLA nego bilo ko drugi u ISTORIJI.Upamet se Srbi.

  10. Gospodine Vucelicu, sjajno ste sve kazali o istini i pozadini tog bolesnog trcanja za clanstvom u EU.Mi smo ponizeni kao narod do besmisla.Oduzeto nam je cak i nase dostojanstvo za koje su ginule generacije nasih casnih predaka.To je uradila tv.demokartska vlast.Vukcevica zanimaju jataci generala Mladica ali ga ne zanimaju kriminalci ni korumpirani drzavni sluzbenici, niti kako prezivljava ovaj narod.U ovoj zemlji je najjeftiniji ljudski zivot.Svako moze da ti ga nekaznjeno uzme.Deca su nam rasuta po svetu jer ovde nema zivota.Mi stariji smo osudjeni na polako umiranje, sta od besparice a sta od nebrige ove drzave.Sve je u rasulu.Ali se ipak pitam:zasto ovaj narod cuti?!?

  11. Elliot Ness Chikago

    Gospodine ako covek 12 godina slusa budale onda i sam postane budalom,citiracuJ.Ducica”Nepotizam je bila jedna od najvecih njihovih beda, u duhovnom vise negou matrijalno pogledu. Samim sticajem prilika vladari su okruzeni ljudima koji nikad ne govore istinu, il bar ne celu.Oni vide okolo sebe sam dve vrste ljudi.Obe vrste skrusene i nicice pognute:jedne koje uvek nesto mole i druge koji uvek nekg klevetaju.Ziveci izvan zivota ostalih ljudi, oni zive od onog sto im se kaze,Zato poznaju svet samo kroz druge i preko drugih.Nema nacina da poznaju prave prijatelja ni prave neprijatelje.Redovno su imali drustvo koje im se samo nametnulo, a nikad ono koje su sami izabrali.Kad su bili sa drugim ljudima, bili su svagda sa gorima od sebe;A ako su se takvih ljudi, oni su ziveli medju fantomima koji su bili opasniji savetnici nego nagori ljudi.Mi dobro znamo ko su mu savetnici ali zeleo sam citirati velikog pisca da Srbi vide da se nista nemenja sem imena ljudi.Istorija je kao moda ona se ponavlja.Ovom prvom se udesavaju svi govori i razgovori ali ti isti se smeju narodu kao da medju narodom nema bas nikog da razume ovu njihovu prljavu politiku.Neznam neko je davno rekao ako nemas morala onda idi u politiku.I sami ovi izbori i prazni listici su najveci zvizduk Tadicu i njegovoj propaloj politici.Ne mrzim nikoga, ne pripadam ni jednoj politickoj opciji ali u Srbiji nema politicke elite sve je to pokupljeno po coskovima.Zamislite predsednik drzave a kao gradjanin bi trebao da imam nekog respekta i postovanja, samo to postovanje treba zasluziti, kaze narod da bi cenio necije vrline moras i sam nesto posedovati.Sta vredi narodu vrline kad ih nema onaj koji bi trebao da ih poseduje.Milan Lainovic je prepesacio Srbij pricao sa ljudima ovi idu po stalama pa razgovaraju sa teladima, ko zna mozda stoka razume sto narod nerazume.Na radio fokusu je bio komentar Tadic usao kod domacina u stalu a tele progutalo repu,Domacica sva uplasena objasnjavala veterinaru pa se toliko zbunila da ni danas neznam ko je stvarno ptogutao repu.Neznam samo kako pravo ima veze sa Poljoprivredom ili ortopedija sa gradjevinom,glup covek ce uvek naci glupljeg koji ce da muse divi.Ovima teba uvekj tudja pamet jer svoju nemaju,Kinezkaze pomoci ti mogu samo onoliko koliko si spreman sam sebi da pomognes.Zalosno je to prosjacenje po svetu, a to je iz razloga sto za nista nemaju resenje, jos jkad rece ja sam iz intelektualne porodice.Zato ovako sve i ide jer se u zivotu nikad nije trebalo naprezati.Kako je biografija ispeglana za poslednje izbore bolj je i od Naveceg sina naroda i narodnosti.Gospodine Vucelicu,Pecat, Geopolitika NIn i Vreme su revije koje rado citam, sve ostalo se moze staviti Tu i Tamo.

  12. Elliot Ness Chikago

    P.S u gornjem tekstu nisam mislio na Nikolica vec na bivseg predsednika.Jos da dodam ne bi trebalo dozvoliti nikom da bude predsednik ko nije rodjen u Srbiji, ne trebaju nam mali Scepani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *