Srbija bez „crvene linije“

Piše Branko Radun

Ko će nastaviti pregovore Beograda sa Prištinom?

 

Niko ne bi sada želeo da sa njima podeli breme takve istorijske odgovornosti: Borko Stefanović i Edita Tahiri

Došlo je do „letnje pauze“ u pregovorima Srbije sa takozvanom državom Kosovo. No, nažalost, iako je Kosovo takozvana država, pregovori su više nego realni, kao i njihove posledice. Kosovo je uz podršku EU i blagoslov SAD-a dobilo od Srbije gotovo sve što je tražilo — od tablica za motorna vozila, preko carinskog pečata i carinika tamo gde ih do sada i nije bilo, pa do matičnih knjiga. Sve su to atributi i instrumenti državnosti, a Srbija je u liku Borka Stefanovića i njegovog šefa Tadića do sada sve to „odradila“.

KONKURS ZA NOVOG BRANKOVIĆA

[restrictedarea]

Sada EU vrši pritisak na Srbiju da se „ispoštuje“ ono što je dogovoreno, a mi kao javnost nismo baš upoznati sa svim što je vlast u Beogradu potpisala u vezi Kosova. Sve to, na čelu sa „ambasadom Prištine u Beogradu“, velika je žaba, koju teško može i hoće da proguta i „najevropljanin“ Dačić koji je poručio da neće sedeti u takvoj vladi. No, da nije seo u takvu vladu 2008. godine danas, možda ne bi na dnevni red došla „kancelarija Kosova“, sa sve zastavom secesionističke tvorevine.
Ali, od sastava nove vlade zavisi i ko će dalje u ime Srbije da pregovara sa Prištinom. Borko Stefanović je najpre izjavio da predsednik ne bi trebalo da učestvuje u pregovorima direktno, jer bi to bilo posredno priznanje „države Kosovo“. Konačno se, eto, i Borko dosetio da su pregovori u kojima učestvuju visoki funkcioneri Srbije naspram onih sa Kosova „neka vrsta priznanja“. No, to ga do sada nije sprečavalo da zvanično pregovara sa Albancima (umesto da ostane u okviru SB UN i Rezolucije 1244) i da im isporuči dobar deo preostalog suvereniteta, po čemu će i ostati upamćen u novijoj srpskoj istoriji.
No, Borko se odjednom „predomislio“, pa kaže da pošto su pregovori oko poslednjih parčića srpskog suvereniteta nad Kosovom u pitanju, u tu „kupoprodajnu rabotu“ bi trebalo uključiti i novog predsednika Nikolića.
No, iako je sada postavljena priča da odbijanjem učešća u „kosovskom dijalogu“ predsednik gubi inicijativu i rizikuje da pokušaju da ga prikažu kao nekog ko se sklanja od teških pitanja i još težih odgovora, ipak se čini da je Tomislav Nikolić već dovoljno dugo u politici pa shvata podmetačinu koja dolazi od strane Tadića i njegove ekipe. Čak i u slučaju kohabitacione klackalice vlasti u kojoj je Nikolić „osuđen“ na inicijative i preuzimanje odgovornosti da bi izbegao političku izolaciju i marginalizaciju, teško je poverovati da bi novi predsednik preuzeo na sebe odgovornost koju definitivno snosi bivši predsednik i njegova vlada. Oni su do sada „implementirali“ sve zahteve Zapada, od kojih je gotovo svaki na našu štetu i sve zajedno to čini najsramnije epizode u istoriji naše diplomatije i države. Niko ne bi sada želeo da sa njima podeli breme takve istorijske odgovornosti, pa verovatno ni predsednik Nikolić.

IZLAZ IZ ŽUTOG LAVIRINTA
Čini se da priča o podizanju nivoa razgovora i nema naročitog smisla, te da je čak ni EU ne želi. Kako se to kaže, „promena formata pregovora“ bi za srpsku stranu imala smisla samo ako bi se u SB UN razmatrao srpski zahtev za pregovorima o statusu Kosova. No, kako se od toga odustalo pod stranim pritiscima i zahvaljujući domaćoj neslozi, „politički nivo pregovora“ nam izgleda kao zamajavanje javnosti nečim što bi trebalo da izgleda kao suvisla i razumna politika.
Ako se želi isplivati iz ovog gliba od sada bi trebalo voditi jasniju, otvoreniju i na širem koncenzusu zasnovanu nacionalnu politiku oko Kosova. Naravno, sa svešću da su mnoge bitke već izgubljene i da nam pozicije nisu dobre. No, nažalost, sada trenutno nemamo ni vladu, a politiku već odavno nemamo, pa shodno tome nemamo ni koncenzus oko toga šta i kakva bi ta politika trebalo da bude.
A taj minimum zajedničkih stavova bi podrazumevao zamrzavanje pregovora na ovom nivou ili blokiranje daljeg procesa puzajućeg priznanja secesije, ili stav da se ne pristaje na „otvaranje kancelarije Beograda u Prištini i Prištine u Beogradu“, tu bi morao da bude i jasan stav oko podrške Srbima na severu da očuvaju svoje institucije, te o statusu enklava i manastira. Isto tako bi u to spadala i na zajedničkom stavu zasnovana politika borbe za nacionalne interese i u sferi otete državne, crkvene i privatne imovine i energetskih resursa, čija vrednost se procenjuje na nekoliko stotina milijardi evra. Ovo poslednje ne sme da potisne u drugi plan ono primarno — nacionalni i državni interes, kao i borbu za nacionalni identitet kroz ovaj napor.
Pucnjevi na srpske civile na severu Kosova i akcije oko tablica su test gde je granica srpskog nejedinstva i pasivnosti. Kako nije bilo jasne i jedinstvene reakcije srpske političke elite i institucija, oni će nažalost ići i dalje.

[/restrictedarea]

3 komentara

  1. Narod je gledao a da li će neko odgovarati zbog toga ili ćemo opet olako preći preko toga.Dok ogromna masa Albanaca živi u Novom Sadu i Beogradu zajedno sa svojim porodicama što je i normalno na drugoj strani ne smeš ni da kažeš da si Srbin.Čak zločinac OVK dolazi u Beograd kod sestre na svadbu i to je kod nas sve normalno.Kakav smo mi to narod.Ja sam za Kineski zid ili onaj Američki mislim između A merike i Meksika.Treba sprovesti strogu kontrolu a teroristima sa Kosova ne treba dati uopšte da uđu na tlo Srbije.A Kosovo se mora osloboditi kad za to dođe vreme jer “KOSOVO JE SRBIJA”

  2. Oprostite, ali postedite nas ovih ljigavih lica.

  3. Slažem se za dizanje kineskog zida i bodljikave žice između nas i Šiptara.Oni nadiru u ovo što se zove naša zemlja i nikoga nije briga, čak sam čula da im za evre izdaju srpske pasoše.I poštedite nas ovog Iznoguda Borka i ove šiptarske Karakondzule muka mi je da ih gledam i slušam. Nezna Borko priču o čoveku koji je imao kravu pa je nije hranio i tukao je a ona je uginula, posle je plakao ali je bilo kasno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *