Najvažnije sporedno divljaštvo na svetu

Piše Miodrag Zarković

Navijači „kockastih“ su za vreme Evropskog prvenstva divljali i po Poljskoj i po drugim zemljama, ali je prva kaznena mera iz UEFA bila preblaga u odnosu na očekivanja

 

Kao u skladu sa skoro jednodušnom ocenom srpske sportske javnosti, iskazanom u mnogobrojnim komentarima na vesti, evropska kuća fudbala UEFA je samo dan pošto je Hrvatskoj odredila preblagu novčanu kaznu u visini od 80.000 evra, započela novu istragu o ponašanju hrvatskih navijača na tekućem Evropskom prvenstvu. Sva je prilika, dakle, da je i samim evropskim fudbalskim ocima bilo jasno da je prvobitna mera, doneta tek pošto je Hrvatska završila učešće na prvenstvu ispadanjem u prvom krugu, zaista sramotno blaga, naročito ako se uporedi sa sankcijama koje su u sličnim, pa i manje dramatičnim slučajevima, snalazili nas.

SPORT I POLITIKA
„Sigurno bismo bili kažnjeni dosta oštrije“, slaže se sa ocenom mnogih ovdašnjih ljubitelja fudbala Nenad Bjeković, bivši direktor Partizana, i to iz doba kada su crno-beli 1997. gostovali u Zagrebu, kao prva fudbalska ekipa odavde koja je igrala u Hrvatskoj posle rata.
„Ova kazna koja je odrezana njima nije adekvatna, moram da se složim sa tim. U prvoj fazi takmičenja na Evropskom prvenstvu bilo je 24 utakmice, a samo na mečevima Hrvatske bilo je baklji, petardi, prekida… Ne mogu da kažem, sasvim je moguće da bi slično bilo i sa našim navijačima, a i bilo je toliko puta, svi se sećamo. E sad, što Hrvati nisu primerenije kažnjeni, to je već druga tema i ima veze sa uticajem koji oni imaju u UEFA-i, a koji je sigurno veći nego što je naš. Pa, pogledajte samo ovo prvenstvo: Slovenci imaju svoje sudije, Mađari takođe, a naših nigde. To govori o uticaju, tj. nedostatku istog. Zato bismo, između ostalog, mi bili mnogo rigoroznije kažnjeni, kao što smo uglavnom i bivali“, ocenjuje Bjeković.
Mada ističe da nije potanko upoznat sa prilikama u fudbalu, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije i bivši košarkaški reprezentativac Žarko Paspalj u velikoj meri slaže se sa slikom koju je izneo i Bjeković:
„Ako neko misli da se načini odlučivanja po sportskim organizacijama u nečemu bitnom razlikuju od načina odlučivanja po političkim organizacijama i savezima, onda greši“, ističe Paspalj. „U svim tim međunarodnim sportskim federacijama, kao što su FIFA i UEFA, takođe se lobira i bori za račun raznoraznih interesnih grupa. Ne bih sada procenjivao ovu sankciju prema Hrvatima, ali jeste činjenica da su naši savezi, tj. klubovi, često bili na oštrim udarima i zbog manjih ispada. I to jeste povezano sa našim uticajem u fudbalskim organizacijama, koji nije preveliki. Uostalom, kako i da očekujemo da bude veći, kada nam rezultati nisu baš sjajni, a uticaj jeste u značajnoj meri zavisan od rezultata.“

PAKAO U ZAGREBU
Sve ovo valja posmatrati i kao svojevrsno upozorenje, s obzirom na to da su Srbija i Hrvatska u istoj, A grupi kvalifikacija za naredno Svetsko prvenstvo, te da nas očekuju dva međusobna duela (u martu 2013. Hrvati će ugostiti Srbiju, a revanš kod nas zakazan je za septembar iste godine). Kako će se sve ovo odraziti na inače usijane fudbalske i sve druge odnose dve zemlje?
„Siguran sam da na utakmici u Beogradu neće biti nikakvih problema, naša policija fenomenalno radi svoj posao u takvim situacijama“, uveren je Bjeković. „Pa, upravo te utakmice iz 1997. koje pominjete bile su dobar primer. Na našem stadionu nije bilo niti jednog incidenta, ni oko njega, ni pre utakmice, ni posle. A kada smo mi išli u Zagreb, to je bio pakao. Kako smo izašli iz aviona okružio nas je špalir policije, ali su nas sve vreme ipak gađali i vređali pored puta. U hotelu je ispred svake sobe stajalo posebno obezbeđenje. Stadion je bio pun, i prosto se osećao neki nezdrav naboj. Zato smo i prošli kako smo prošli.“
Prognoza Žarka Paspalja, koji je pre dvadeset godina sa Olimpijakosom bio prvi naš sportista koji je posle raspada SFRJ gostovao u Hrvatskoj (Zadar), nešto je nepovoljnija:
„Pravo da vam kažem, nisam siguran ni kako će sve proteći u Beogradu. Naravno da je Beograd grad vrlo široke perspektive i kulture prihvatanja, uopšte ne nameravam to da sporim, niti se to može osporiti. Ali, činjenica je da u našem društvu postoje napetosti, vrlo često političke prirode, te zato ne bi trebalo nijedan bezbednosni izazov shvatati neozbiljno. A kod njih tamo, u Hrvatskoj, sigurno je još gore nego kod nas. I posebno je gore u odnosu na Srbe, kao što je uvek i bilo sa gostovanjima naših reprezentacija tamo. Moram da kažem da sam manje optimista, nego što sam pesimista u pogledu toga da će sve proteći besprekorno“, zaključuje Paspalj.
U trenutku zaključenja ovog broja „Pečata“, nije bilo poznato čime je ishodovala druga istraga, samim tim ni da li je Hrvatska dodatno kažnjena, možda čak i igranjem bez prisustva publike, ali sve i da je UEFA zauzela kakav oštriji kurs, teško je zamisliti stanje u kojoj će se zabrinutost naših sagovornika, iskazana u ovom kraćem osvrtu, pokazati kao suvišna.

2 komentara

  1. Jadni, gladni, nezadovoljni, Srbi im opet krivi za sve, samo malo neka se strpe uskoro ce u Njevropu, mama Merkel ce ih nahraniti kobasicama iz Lidla.

  2. Svuda postoje dvostruki arsini, uticaji odredjenih ljudi, politickih grupa i slicno, pa ne vidim razlog zbog cega ih ne bi i ovde bilo. Pogotovo ako se uzme u obzir cinjenica da se u fudbalu s racuna na racun preliva ogroman novac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *