Најважније споредно дивљаштво на свету

Пише Миодраг Зарковић

Навијачи „коцкастих“ су за време Европског првенства дивљали и по Пољској и по другим земљама, али је прва казнена мера из УЕФА била преблага у односу на очекивања

 

Као у складу са скоро једнодушном оценом српске спортске јавности, исказаном у многобројним коментарима на вести, европска кућа фудбала УЕФА је само дан пошто је Хрватској одредила преблагу новчану казну у висини од 80.000 евра, започела нову истрагу о понашању хрватских навијача на текућем Европском првенству. Сва је прилика, дакле, да је и самим европским фудбалским оцима било јасно да је првобитна мера, донета тек пошто је Хрватска завршила учешће на првенству испадањем у првом кругу, заиста срамотно блага, нарочито ако се упореди са санкцијама које су у сличним, па и мање драматичним случајевима, сналазили нас.

СПОРТ И ПОЛИТИКА
„Сигурно бисмо били кажњени доста оштрије“, слаже се са оценом многих овдашњих љубитеља фудбала Ненад Бјековић, бивши директор Партизана, и то из доба када су црно-бели 1997. гостовали у Загребу, као прва фудбалска екипа одавде која је играла у Хрватској после рата.
„Ова казна која је одрезана њима није адекватна, морам да се сложим са тим. У првој фази такмичења на Европском првенству било је 24 утакмице, а само на мечевима Хрватске било је бакљи, петарди, прекида… Не могу да кажем, сасвим је могуће да би слично било и са нашим навијачима, а и било је толико пута, сви се сећамо. Е сад, што Хрвати нису примереније кажњени, то је већ друга тема и има везе са утицајем који они имају у УЕФА-и, а који је сигурно већи него што је наш. Па, погледајте само ово првенство: Словенци имају своје судије, Мађари такође, а наших нигде. То говори о утицају, тј. недостатку истог. Зато бисмо, између осталог, ми били много ригорозније кажњени, као што смо углавном и бивали“, оцењује Бјековић.
Мада истиче да није потанко упознат са приликама у фудбалу, потпредседник Олимпијског комитета Србије и бивши кошаркашки репрезентативац Жарко Паспаљ у великој мери слаже се са сликом коју је изнео и Бјековић:
„Ако неко мисли да се начини одлучивања по спортским организацијама у нечему битном разликују од начина одлучивања по политичким организацијама и савезима, онда греши“, истиче Паспаљ. „У свим тим међународним спортским федерацијама, као што су ФИФА и УЕФА, такође се лобира и бори за рачун разноразних интересних група. Не бих сада процењивао ову санкцију према Хрватима, али јесте чињеница да су наши савези, тј. клубови, често били на оштрим ударима и због мањих испада. И то јесте повезано са нашим утицајем у фудбалским организацијама, који није превелики. Уосталом, како и да очекујемо да буде већи, када нам резултати нису баш сјајни, а утицај јесте у значајној мери зависан од резултата.“

ПАКАО У ЗАГРЕБУ
Све ово ваља посматрати и као својеврсно упозорење, с обзиром на то да су Србија и Хрватска у истој, А групи квалификација за наредно Светско првенство, те да нас очекују два међусобна дуела (у марту 2013. Хрвати ће угостити Србију, а реванш код нас заказан је за септембар исте године). Како ће се све ово одразити на иначе усијане фудбалске и све друге односе две земље?
„Сигуран сам да на утакмици у Београду неће бити никаквих проблема, наша полиција феноменално ради свој посао у таквим ситуацијама“, уверен је Бјековић. „Па, управо те утакмице из 1997. које помињете биле су добар пример. На нашем стадиону није било нити једног инцидента, ни око њега, ни пре утакмице, ни после. А када смо ми ишли у Загреб, то је био пакао. Како смо изашли из авиона окружио нас је шпалир полиције, али су нас све време ипак гађали и вређали поред пута. У хотелу је испред сваке собе стајало посебно обезбеђење. Стадион је био пун, и просто се осећао неки нездрав набој. Зато смо и прошли како смо прошли.“
Прогноза Жарка Паспаља, који је пре двадесет година са Олимпијакосом био први наш спортиста који је после распада СФРЈ гостовао у Хрватској (Задар), нешто је неповољнија:
„Право да вам кажем, нисам сигуран ни како ће све протећи у Београду. Наравно да је Београд град врло широке перспективе и културе прихватања, уопште не намеравам то да спорим, нити се то може оспорити. Али, чињеница је да у нашем друштву постоје напетости, врло често политичке природе, те зато не би требало ниједан безбедносни изазов схватати неозбиљно. А код њих тамо, у Хрватској, сигурно је још горе него код нас. И посебно је горе у односу на Србе, као што је увек и било са гостовањима наших репрезентација тамо. Морам да кажем да сам мање оптимиста, него што сам песимиста у погледу тога да ће све протећи беспрекорно“, закључује Паспаљ.
У тренутку закључења овог броја „Печата“, није било познато чиме је исходовала друга истрага, самим тим ни да ли је Хрватска додатно кажњена, можда чак и играњем без присуства публике, али све и да је УЕФА заузела какав оштрији курс, тешко је замислити стање у којој ће се забринутост наших саговорника, исказана у овом краћем осврту, показати као сувишна.

2 коментара

  1. Jadni, gladni, nezadovoljni, Srbi im opet krivi za sve, samo malo neka se strpe uskoro ce u Njevropu, mama Merkel ce ih nahraniti kobasicama iz Lidla.

  2. Svuda postoje dvostruki arsini, uticaji odredjenih ljudi, politickih grupa i slicno, pa ne vidim razlog zbog cega ih ne bi i ovde bilo. Pogotovo ako se uzme u obzir cinjenica da se u fudbalu s racuna na racun preliva ogroman novac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *