Građevinski poslovi porodice Šutanovac

Na koji način funkcioniše žuti kartel koji upravlja Srbijom, njenim građanima i imovinom…

Antikorupcijski internet portal „Pištaljka“ (pistaljka.rs) objavio je istraživački tekst o građevinskom poduhvatu ministra odbrane i potpredsednika Demokratske stranke Dragana Šutanovca, poduhvatu u kojem je izgleda imao i nesebičnu ispomoć gradonačelnika Beograda i zamenika predsednika DS-a Dragana Đilasa. Tekst, uz neznatna skraćenja, prenosimo u celini, zato što iz njega sledi logično pitanje odakle državnom službeniku D. Šutanovcu novac za toliku investiciju, te razumna sumnja u zloupotrebu državne imovine s blagoslovom drugog državnog službenika (a uz to i Šutanovčevog partijskog druga) D. Đilasa. Vrednost „Pištaljkinog“ otkrića, pri tom, nadilazi slučaj zdanja na beogradskom Vračaru, upravo zato što na tom konkretnom primeru raskrinkava i način na koji funkcioniše žuti kartel koji upravlja Srbijom, njenim građanima i imovinom. Stoga su imena ostalih suinvestitora – od fudbalera Nemanje Vidića nadalje – daleko manje važna; u krajnjem slučaju, oni imaju pravo da svojim novcem raspolažu kako hoće, dok se kod državnih službenika moramo upitati da li je taj njihov novac koji ulažu u stvari naš. A naknadnu kontrolu štete nastale „Pištaljkinim“ otkrićem, poput one u „Blicu“ ispod naslova „Šutanovac i Vidić grade kod Hrama“, trebalo bi shvatiti upravo kao pokušaj zamagljivanja ove ključne razlike. Tojest, kao pokušaj zaklanjanja ministra i gradonačelnika iza zvučnog imena omiljenog fudbalera.

Piše Ivan Ninić, portal „Pištaljka“

U samom srcu Beograda, u Skerlićevoj broj 20 na Vračaru, ministar odbrane u Vladi Srbije i potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac sa suprugom Marijom, jednom kiparskom kompanijom i osam investitora, od kojih su neki prilično poznati javnosti, gradi luksuzni stambeno-poslovni objekat, saznaje „Pištaljka“. Bračni par Šutanovac i ostali investitori planiraju na Vračaru da sagrade 3.764,27 kvadratnih metara i to 1.155,82 kvadratna metra podzemno, a 2.608,45 kvadratnih metara nadzemnih etaža. Rešenjem o odobrenju izgradnje predviđeno je da u objektu bude sagrađeno devet stanova, jedan lokal i 24 garažna mesta, a u zakup na 99 godina, rešenjem gradonačelnika Beograda, investitorima je ustupljen neophodan deo gradskog zemljišta u javnoj svojini.
Saradnik „Pištaljke“ je došao do dokumenta koji pokazuje da zajedno sa Marijom i Draganom Šutanovcem velelepni objekat na Vračaru grade: Gordan Petrić (nekadašnji fudbaler i potpredsednik FK Partizan), Nemanja Vidić (fudbaler engleskog Mančester junajteda), još pet osoba i ofšor firma „Vilab farm LTD“ iz Limasola na Kipru. Odobrenje za izgradnju objekta prvo je glasilo na Miloša Rutovića i građevinsko preduzeće „Trešnja d.o.o“, ali se naknadno pojavljuju novi investitori, uključujući ministra i njegovu suprugu, u čiju korist gradska vlast menja ranije doneti akt.
Uprkos tome, na informativnoj tabli koja je uredno postavljena na gradilištu u Skerlićevoj 20 navedeni su svi podaci koje nalaže Zakon o planiranju i izgradnji, osim onog najbitnijeg – ko je investitor. Na tabli se zagonetno navodi „grupa građana“ i broj rešenja o odobrenju za izgradnju. Radove izvodi firma „Hitegra d.o.o.“ i oni su počeli 9. marta ove godine, sa rokom završetka do 1.3.2013. godine. Na tabli takođe stoji da su odgovorni projektanti Tatjana Mićić i Raško Šetrović i nadzorni organ Slobodanka Bakić.
Kao predstavnik investitora pred nadležnim gradskim organima pojavljivao se Dragan Petrić, koji je od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda, 20. jula 2011. godine, zatražio izdavanje novog rešenja o odobrenju izgradnje, kako se u samom zahtevu navodi „zbog promene investitora“. Gradski sekretar za urbanizam i građevinske poslove Milan Vuković, 17. januara 2012, donosi novo rešenje kojim je promenio ranije pravosnažno rešenje o odobrenju izgradnje (IX-04 br. 351-322/2009) od 4. 2. 2010. godine. Prvobitni investitori izgradnje bili su GTP „Trešnja eksport-import d.o.o.“ iz Beograda i Miloš Rutović, a njima je odobrena izgradnja 3.863,49 kvadratnih metara stambeno-poslovnog prostora.
Saradnik „Pištaljke“ je došao do podatka da je prvobitni investitor, koji se naprasno povukao iz posla, firma GTP „Trešnja“, od ranije poznat ministru Šutanovcu. Zapravo ovo preduzeće je, prema podacima Uprave za javne nabavke, 31.8.2009, potpisalo ugovor sa Ministarstvom odbrane o izvođenju radova na gasnoj i vodovodnoj instalaciji i instalaciji sanitarne opreme. Ugovorena vrednost posla je bila 19,8 miliona dinara, a ugovor je dodeljen u restriktivnom postupku javne nabavke.

Od gradonačelnika zemljište na 99 godina
Na zahtev grupe od 11 novih investitora, među kojima su Marija i Dragan Šutanovac, gradske vlasti su odobrile promenu „organizacije prostora, gabarita, promenu broja lokala i stambenih jedinica“, kao i promenu „materijalizacije fasade“.
Novim investitorima se odobrava izgradnja objekta čija površina je manja za 99,22 metra kvadratna u odnosu na površinu iz ranijeg odobrenja. Takođe, izvršeno je povećanje površine najveće nadzemne etaže „tako da stvarna zauzetost iznosi 63,38 odsto (473 m2), u odnosu na ranije odobrenje od 57,8 odsto (426 m2)“. Ukinut je deo suterenske etaže koji je bio namenjen stanarskim ostavama i smanjen je broj stanova i lokala. Što se tiče 24 parking mesta u dva nivoa podzemne garaže, taj broj je ostao nepromenjen. Umesto 17 stanova i dva lokala gradi se devet stanova (na svakom spratu po dva) i jedan lokal.
„Umesto prethodno dva projektovana lokala sada je projektovan samo jedan lokal sa galerijom, orijentisan ka ulici. Umesto dva stana, predviđen je jedan stan sa galerijom, orijentisan ka dvorištu“, navodi se u obrazloženju izmenjenog odobrenja za gradnju.
Promenu prvobitnog odobrenja za gradnju nadležni u gradskom Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove obrazložili su argumentima da je „došlo do promene titulara prava korišćenja i prava zakupa na katastarskoj parceli na kojoj je odobrena izgradnja objekta i prava svojine na postojećem objektu na predmetnoj parceli“.
Dakle, novi investitori prethodno su postali vlasnici stanova koji su se nalazili u Skerlićevoj 20, na mestu gde se sada gradi luksuzni poslovno-stambeni objekat. Na jednom od stanova površine 63 metra kvadratna pravo svojine imaju Marija i Dragan Šutanovac i to po 1/10 idealnih delova, dok Nemanja Vidić ima 3/10, Dragiša Vujović 1/10 i firma „Vilab farm LTD“ sa Kipra 4/10. Na druga dva stana idealne delove prava svojine imaju ostali investitori.
Ceo kompleks gradi se na katastarskim parcelama KO Vračar broj: 1846/1, 1846/2, 1846/4, 1846/5 i 1847/5, s tim što se parcela broj 1846/2, ukupne površine 744 kvadratnih metara, vodi kao državna svojina, a pravo njenog korišćenja imaju vlasnici posebnih delova već postojeće zgrade i grad Beograd. Zbog toga je još ranije, na osnovu rešenja grada Beograda (br. 463-630/08, od 18.3.2008), upisana zabeležba zakupa ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini i to na rok od 99 godina, u korist prvobitnih investitora GTP „Trešnja“ i Miloša Rutovića.
Kada su se u građevinski poduhvat u Skerlićevoj ulici uključili ministar Šutanovac, njegova supruga Marija i ostali investitori, parcela u državnoj svojini praktično menja dotadašnje zakupce. Novim investitorima gradonačelnik Beograda je svojim rešenjem (br. 463-4821/11-G od 29.12.2011) dao u zakup na preostali period od 99 godina 204/291 idealnih delova katastarske parcele broj 1846/2. Potom je Gradska direkcija za građevinsko zemljište grada Beograda izvršila promenu ranijeg ugovora o zakupu zemljišta iz 2008. godine, pa je sa novim investitorima 12.1.2012. godine zaključila novi ugovor br. 2366/0815-0-II-3.
Ako se u vidu ima to da u ovom poduhvatu učestvuje 10 lica i jedna firma, a da se gradi devet stanova i jedan lokal, onda bi svaka stambena jedinica trebalo da ima površinu od oko 250 kvadratnih metara, ali i po dva podzemna garažna mesta. Ovo velelepno zdanje nalaziće se u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save i „Narodne biblioteke Srbije“. Na sajtu firme ABA „Konsult d.o.o.“ iz Beograda, koja je još 2007. projektovala zgradu za potrebe prvobitnih investitora, nalaze se tri fotografije njenog budućeg izgleda. Bez obzira na to što su Šutanovac, njegova supruga i ostali investitori naknadno, prema svojim afinitetima, menjali projekat, izgled kompleksa bi trebalo da bude približan onom na objavljenim fotografijama.

Iz kojih izvora ministar finansira gradnju?
Bez obzira na činjenicu da u Vladi Srbije obavlja izuzetno odgovornu javnu funkciju, ministar odbrane Dragan Šutanovac nije obavestio javnost da je otpočeo sa investicionom gradnjom poslovno-stambenog objekta u Beogradu. To otvara ključno pitanje – odakle ministru novac za ovu investiciju?
U imovinskoj karti koju je Šutanovac dostavio Agenciji za borbu protiv korupcije piše da ostvaruje mesečne prihode od 103.037 dinara po osnovu obavljanja funkcije ministra, kao i prihod od 671.835 dinara po osnovu obavljanja funkcije člana UO Direktorata civilnog vazduhoplovstva. Međutim, u maju 2010, list „Pres“ je objavio da je Šutanovac odlučio da svoju naknadu koju ostvaruje u Direktoratu pokloni u humanitarne svrhe, a na istu temu je šest meseci kasnije pisao i „Blic“.
Prema podacima iz imovinske karte, ministar Šutanovac od imovine ima jednu trećinu petosobne kuće čija je površina 157,5 kvadratnih metara, kao i 1/3 njive površine 3,5 hektara, ali prema dostupnim podacima nije prijavio vlasništvo na jednoj desetini stana u Skerlićevoj gde sada gradi zgradu. U svojstvu ministra odbrane od novembra 2007. godine koristi državnu rezidenciju površine 180 kvadratnih metara na Dedinju. Njegova supruga Marija je direktor ljudskih resursa „Hipo Alpe-Adrija banke“ u Beogradu, a prethodno je bila direktor marketinga u „Delta banci“ Miroslava Miškovića. Istovremeno, gospođa Šutanovac je i član UO Akademije za bankarstvo i finansije, koju je 2005. godine osnovala „Narodna banka Srbije“. Akademija funkcioniše kao fond NBS, a sa ciljem profesionalne edukacije zaposlenih u NBS i bankarskom i finansijskom sektoru Srbije.

3 komentara

  1. Svetlost i toplina

    Novac g-dina vojnog ministra potiče od raznih mutnih radnji koje
    je radio za “vojsku” u kojoj padaju avioni,skladišta lete u
    vazduh,gde se umesto prave opreme prodaje lažna i uzima lova
    kao provizija.Samo da ne zaradi naš čovek koga namerno “žuta”
    družina upropaštava .Mile Dragić je taj koga žele da upropaste.
    Važno je da da su “njihove bisage” pune i prepune.I čemu pitanja
    odakle novac – on je u najkorupiranijoj vladi na planeti.

  2. Sve je to bašibozluk.Prijavljivanje ili ne imovine,malverzacije,lopovluk,otimačina.Nema snage ova država da se suprostavi,i da hoće,ovim gangsterima,lopovima i bitangama..Sve korumpirano od najsitnijeg službenika do prvaka države.Bože sačuvaj ovu Srbiju !!!

    • Draga gospodo secam se perioda sedamdestih kada se samo pricalo i to stidljivo samo o jednoj osobi Josipu Brozu Titu.Zlatna kocija,vile kojekakve i ko zna jos sta. Mnogo toga je pokradeno da mu se nezna traga. Hocu da kazem da smo tada u tom periodu imali samo jednog krokodila u toj bari. DANAS JE TA BARA PREPUNA KROKODIJA i mi nemozemo da ih prepoznamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *