Грађевински послови породице Шутановац

На који начин функционише жути картел који управља Србијом, њеним грађанима и имовином…

Антикорупцијски интернет портал „Пиштаљка“ (pistaljka.rs) објавио је истраживачки текст о грађевинском подухвату министра одбране и потпредседника Демократске странке Драгана Шутановца, подухвату у којем је изгледа имао и несебичну испомоћ градоначелника Београда и заменика председника ДС-а Драгана Ђиласа. Текст, уз незнатна скраћења, преносимо у целини, зато што из њега следи логично питање одакле државном службенику Д. Шутановцу новац за толику инвестицију, те разумна сумња у злоупотребу државне имовине с благословом другог државног службеника (а уз то и Шутановчевог партијског друга) Д. Ђиласа. Вредност „Пиштаљкиног“ открића, при том, надилази случај здања на београдском Врачару, управо зато што на том конкретном примеру раскринкава и начин на који функционише жути картел који управља Србијом, њеним грађанима и имовином. Стога су имена осталих суинвеститора – од фудбалера Немање Видића надаље – далеко мање важна; у крајњем случају, они имају право да својим новцем располажу како хоће, док се код државних службеника морамо упитати да ли је тај њихов новац који улажу у ствари наш. А накнадну контролу штете настале „Пиштаљкиним“ открићем, попут оне у „Блицу“ испод наслова „Шутановац и Видић граде код Храма“, требало би схватити управо као покушај замагљивања ове кључне разлике. Тојест, као покушај заклањања министра и градоначелника иза звучног имена омиљеног фудбалера.

Пише Иван Нинић, портал „Пиштаљка“

У самом срцу Београда, у Скерлићевој број 20 на Врачару, министар одбране у Влади Србије и потпредседник Демократске странке Драган Шутановац са супругом Маријом, једном кипарском компанијом и осам инвеститора, од којих су неки прилично познати јавности, гради луксузни стамбено-пословни објекат, сазнаје „Пиштаљка“. Брачни пар Шутановац и остали инвеститори планирају на Врачару да саграде 3.764,27 квадратних метара и то 1.155,82 квадратна метра подземно, а 2.608,45 квадратних метара надземних етажа. Решењем о одобрењу изградње предвиђено је да у објекту буде саграђено девет станова, један локал и 24 гаражна места, а у закуп на 99 година, решењем градоначелника Београда, инвеститорима је уступљен неопходан део градског земљишта у јавној својини.
Сарадник „Пиштаљке“ је дошао до документа који показује да заједно са Маријом и Драганом Шутановцем велелепни објекат на Врачару граде: Гордан Петрић (некадашњи фудбалер и потпредседник ФК Партизан), Немања Видић (фудбалер енглеског Манчестер јунајтеда), још пет особа и офшор фирма „Вилаб фарм ЛТД“ из Лимасола на Кипру. Одобрење за изградњу објекта прво је гласило на Милоша Рутовића и грађевинско предузеће „Трешња д.о.о“, али се накнадно појављују нови инвеститори, укључујући министра и његову супругу, у чију корист градска власт мења раније донети акт.
Упркос томе, на информативној табли која је уредно постављена на градилишту у Скерлићевој 20 наведени су сви подаци које налаже Закон о планирању и изградњи, осим оног најбитнијег – ко је инвеститор. На табли се загонетно наводи „група грађана“ и број решења о одобрењу за изградњу. Радове изводи фирма „Хитегра д.о.о.“ и они су почели 9. марта ове године, са роком завршетка до 1.3.2013. године. На табли такође стоји да су одговорни пројектанти Татјана Мићић и Рашко Шетровић и надзорни орган Слободанка Бакић.
Као представник инвеститора пред надлежним градским органима појављивао се Драган Петрић, који је од Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове града Београда, 20. јула 2011. године, затражио издавање новог решења о одобрењу изградње, како се у самом захтеву наводи „због промене инвеститора“. Градски секретар за урбанизам и грађевинске послове Милан Вуковић, 17. јануара 2012, доноси ново решење којим је променио раније правоснажно решење о одобрењу изградње (IX-04 бр. 351-322/2009) од 4. 2. 2010. године. Првобитни инвеститори изградње били су ГТП „Трешња експорт-импорт д.о.о.“ из Београда и Милош Рутовић, а њима је одобрена изградња 3.863,49 квадратних метара стамбено-пословног простора.
Сарадник „Пиштаљке“ је дошао до податка да је првобитни инвеститор, који се напрасно повукао из посла, фирма ГТП „Трешња“, од раније познат министру Шутановцу. Заправо ово предузеће је, према подацима Управе за јавне набавке, 31.8.2009, потписало уговор са Министарством одбране о извођењу радова на гасној и водоводној инсталацији и инсталацији санитарне опреме. Уговорена вредност посла је била 19,8 милиона динара, а уговор је додељен у рестриктивном поступку јавне набавке.

Од градоначелника земљиште на 99 година
На захтев групе од 11 нових инвеститора, међу којима су Марија и Драган Шутановац, градске власти су одобриле промену „организације простора, габарита, промену броја локала и стамбених јединица“, као и промену „материјализације фасаде“.
Новим инвеститорима се одобрава изградња објекта чија површина је мања за 99,22 метра квадратна у односу на површину из ранијег одобрења. Такође, извршено је повећање површине највеће надземне етаже „тако да стварна заузетост износи 63,38 одсто (473 м2), у односу на раније одобрење од 57,8 одсто (426 м2)“. Укинут је део сутеренске етаже који је био намењен станарским оставама и смањен је број станова и локала. Што се тиче 24 паркинг места у два нивоа подземне гараже, тај број је остао непромењен. Уместо 17 станова и два локала гради се девет станова (на сваком спрату по два) и један локал.
„Уместо претходно два пројектована локала сада је пројектован само један локал са галеријом, оријентисан ка улици. Уместо два стана, предвиђен је један стан са галеријом, оријентисан ка дворишту“, наводи се у образложењу измењеног одобрења за градњу.
Промену првобитног одобрења за градњу надлежни у градском Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове образложили су аргументима да је „дошло до промене титулара права коришћења и права закупа на катастарској парцели на којој је одобрена изградња објекта и права својине на постојећем објекту на предметној парцели“.
Дакле, нови инвеститори претходно су постали власници станова који су се налазили у Скерлићевој 20, на месту где се сада гради луксузни пословно-стамбени објекат. На једном од станова површине 63 метра квадратна право својине имају Марија и Драган Шутановац и то по 1/10 идеалних делова, док Немања Видић има 3/10, Драгиша Вујовић 1/10 и фирма „Вилаб фарм ЛТД“ са Кипра 4/10. На друга два стана идеалне делове права својине имају остали инвеститори.
Цео комплекс гради се на катастарским парцелама КО Врачар број: 1846/1, 1846/2, 1846/4, 1846/5 и 1847/5, с тим што се парцела број 1846/2, укупне површине 744 квадратних метара, води као државна својина, а право њеног коришћења имају власници посебних делова већ постојеће зграде и град Београд. Због тога је још раније, на основу решења града Београда (бр. 463-630/08, од 18.3.2008), уписана забележба закупа осталог грађевинског земљишта у државној својини и то на рок од 99 година, у корист првобитних инвеститора ГТП „Трешња“ и Милоша Рутовића.
Када су се у грађевински подухват у Скерлићевој улици укључили министар Шутановац, његова супруга Марија и остали инвеститори, парцела у државној својини практично мења дотадашње закупце. Новим инвеститорима градоначелник Београда је својим решењем (бр. 463-4821/11-Г од 29.12.2011) дао у закуп на преостали период од 99 година 204/291 идеалних делова катастарске парцеле број 1846/2. Потом је Градска дирекција за грађевинско земљиште града Београда извршила промену ранијег уговора о закупу земљишта из 2008. године, па је са новим инвеститорима 12.1.2012. године закључила нови уговор бр. 2366/0815-0-II-3.
Ако се у виду има то да у овом подухвату учествује 10 лица и једна фирма, а да се гради девет станова и један локал, онда би свака стамбена јединица требало да има површину од око 250 квадратних метара, али и по два подземна гаражна места. Ово велелепно здање налазиће се у непосредној близини Храма Светог Саве и „Народне библиотеке Србије“. На сајту фирме АБА „Консулт д.о.о.“ из Београда, која је још 2007. пројектовала зграду за потребе првобитних инвеститора, налазе се три фотографије њеног будућег изгледа. Без обзира на то што су Шутановац, његова супруга и остали инвеститори накнадно, према својим афинитетима, мењали пројекат, изглед комплекса би требало да буде приближан оном на објављеним фотографијама.

Из којих извора министар финансира градњу?
Без обзира на чињеницу да у Влади Србије обавља изузетно одговорну јавну функцију, министар одбране Драган Шутановац није обавестио јавност да је отпочео са инвестиционом градњом пословно-стамбеног објекта у Београду. То отвара кључно питање – одакле министру новац за ову инвестицију?
У имовинској карти коју је Шутановац доставио Агенцији за борбу против корупције пише да остварује месечне приходе од 103.037 динара по основу обављања функције министра, као и приход од 671.835 динара по основу обављања функције члана УО Директората цивилног ваздухопловства. Међутим, у мају 2010, лист „Прес“ је објавио да је Шутановац одлучио да своју накнаду коју остварује у Директорату поклони у хуманитарне сврхе, а на исту тему је шест месеци касније писао и „Блиц“.
Према подацима из имовинске карте, министар Шутановац од имовине има једну трећину петособне куће чија је површина 157,5 квадратних метара, као и 1/3 њиве површине 3,5 хектара, али према доступним подацима није пријавио власништво на једној десетини стана у Скерлићевој где сада гради зграду. У својству министра одбране од новембра 2007. године користи државну резиденцију површине 180 квадратних метара на Дедињу. Његова супруга Марија је директор људских ресурса „Хипо Алпе-Адрија банке“ у Београду, а претходно је била директор маркетинга у „Делта банци“ Мирослава Мишковића. Истовремено, госпођа Шутановац је и члан УО Академије за банкарство и финансије, коју је 2005. године основала „Народна банка Србије“. Академија функционише као фонд НБС, а са циљем професионалне едукације запослених у НБС и банкарском и финансијском сектору Србије.

3 коментара

 1. Светлост и топлина

  Новац г-дина војног министра потиче од разних мутних радњи које
  је радио за “војску” у којој падају авиони,складишта лете у
  ваздух,где се уместо праве опреме продаје лажна и узима лова
  као провизија.Само да не заради наш човек кога намерно “жута”
  дружина упропаштава .Миле Драгић је тај кога желе да упропасте.
  Важно је да да су “њихове бисаге” пуне и препуне.И чему питања
  одакле новац – он је у најкорупиранијој влади на планети.

 2. Sve je to bašibozluk.Prijavljivanje ili ne imovine,malverzacije,lopovluk,otimačina.Nema snage ova država da se suprostavi,i da hoće,ovim gangsterima,lopovima i bitangama..Sve korumpirano od najsitnijeg službenika do prvaka države.Bože sačuvaj ovu Srbiju !!!

  • Draga gospodo secam se perioda sedamdestih kada se samo pricalo i to stidljivo samo o jednoj osobi Josipu Brozu Titu.Zlatna kocija,vile kojekakve i ko zna jos sta. Mnogo toga je pokradeno da mu se nezna traga. Hocu da kazem da smo tada u tom periodu imali samo jednog krokodila u toj bari. DANAS JE TA BARA PREPUNA KROKODIJA i mi nemozemo da ih prepoznamo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *