26. jun – BSEC spremna za novu eru odnosa u regionu

ISTANBUL – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je u utorak u Istanbulu da je Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju  spremna za novu eru odnosa u regionu i ukazao na značaj saradnje i s drugim organizacijama, prvenstveno sa Evropskom unijom.

“Republika Srbija, zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, snažno podržava jačanje saradnje Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i Evropske unije u cilju ostvarivanja konkretnih rezultata”, rekao je Nikolić na samitu BSEC-a u Istanbulu.

Predsednik Srbije, koja završava šestomesečno predsedavanje BSEC-om, izrazio je uverenje da je ta organizacija “dovoljno zrela da počne novu eru odnosa i saradnje u korist prosperiteta i blagostanja naroda regiona”.

On je ocenio da će u ispunjenju postavljenih projektnih zadataka važnu ulogu imati i saradnja BSEC-a s drugim međunarodnim organizacijama.

“Tu pre svega imamo u vidu Evropsku uniju za koju sam uveren da poseduje još mnogo mogućnosti i potencijala za saradnju koji nisu iskorišćeni u svom najvećem obimu, a koja je preko Evropske komisije prisutna u našoj organizaciji”, rekao je Nikolić.

Povodom obeležavanja 20 godina postojanja BSEC-a, Nikolić je ocenio da je zajedničko uspešno predsedavanje Srbije i Turske današnjim velikim događajem najbolja potvrda saradnje i spremnosti da se zajednički odgovori na izazove sa kojima su suočene.

Na današnjem samitu se obeležava 20 godina postojanja BSEC-a, organizacije osnovane 25. juna 1992. godine u Istanbulu. Nakon šestomesečnog predsedavanja Srbije, Turska od 1. jula predsedava tom organizacijom.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *