26. јун – БСЕЦ спремна за нову еру односа у региону

ИСТАНБУЛ – Председник Србије Томислав Николић оценио је у уторак у Истанбулу да је Организација за црноморску економску сарадњу  спремна за нову еру односа у региону и указао на значај сарадње и с другим организацијама, првенствено са Европском унијом.

“Република Србија, земља кандидат за чланство у Европској унији, снажно подржава јачање сарадње Организације за црноморску економску сарадњу и Европске уније у циљу остваривања конкретних резултата”, рекао је Николић на самиту БСЕЦ-а у Истанбулу.

Председник Србије, која завршава шестомесечно председавање БСЕЦ-ом, изразио је уверење да је та организација “довољно зрела да почне нову еру односа и сарадње у корист просперитета и благостања народа региона”.

Он је оценио да ће у испуњењу постављених пројектних задатака важну улогу имати и сарадња БСЕЦ-а с другим међународним организацијама.

“Ту пре свега имамо у виду Европску унију за коју сам уверен да поседује још много могућности и потенцијала за сарадњу који нису искоришћени у свом највећем обиму, а која је преко Европске комисије присутна у нашој организацији”, рекао је Николић.

Поводом обележавања 20 година постојања БСЕЦ-а, Николић је оценио да је заједничко успешно председавање Србије и Турске данашњим великим догађајем најбоља потврда сарадње и спремности да се заједнички одговори на изазове са којима су суочене.

На данашњем самиту се обележава 20 година постојања БСЕЦ-а, организације основане 25. јуна 1992. године у Истанбулу. Након шестомесечног председавања Србије, Турска од 1. јула председава том организацијом.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *