20. jun – Samit u Riju, Nikolić na čelu delegacije Srbije

RIO DE ŽANEIRO – Trodnevni samit UN o Zemlji, “Rio 20 plus” počeo je danas u Rio de Ženeiru, a više od 100 šefova država ili vlada – među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić – nastojaće da formiraju pakt o “zelenoj planeti” koji bi milijarde ljudi izvukao iz siromaštva.

Uoči samita, na kojem su u delegaciji Srbije i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, postignut je dogovor o nacrtu dokumenta sa smernicama za sledeću deceniju, koji će biti dostavljen na potpis svetskim liderima.

Nacrt od 50 strana je usvojen je posle petočasovne pauze u pregovorima, jer Brazil, kako su naveli delegati samita, nije uvažio prigovore Evrope.

Evropska unija se žalila da napori za spasavanje planete nisu dovoljno veliki, a Klaudija Salerno, delegat Venecuele, rekla je za AFP da su postojala i neslaganja oko mera potrebnih za zaštitu okeana, kao i sredstava za promovisanje zelenog rasta u siromašnim zemljama.

Nacrt dokumenta ukazuje na brojne probleme u svetu, kao i načine i planove za njihovo rešavanje. U tekst od nazivom “Budućnost kakvu želimo”, uloženi su meseci rada, a sadrži smernice za održiv razvoj u predstojećoj deceniji i kasnije.

Na marginama samita, objavljeni su rezultati istraživanja, prema kojima je tokom 2011. godine širom sveta zbog poplava, oluja, zemljotresa i cunamija raseljeno 14,9 miliona ljudi, od kojih 89 odsto u Aziji.

Među svetskim liderima koji učestvuju na trodnevnom samitu 193 nacije su francuski predsednik Fransoa Oland, južnoafrički predsednik Džejkob Zumu, indijski premijer Manmohan Singa i kineski Ven Điab.

Samitu neće prisustvovati američki predsednik Barak Obama, koga će predstavljati državna sekretarka Hilari Klinton, dok će ministri za zaštitu životne sredine zameniti britanskog premijera Dejvida Kamerona i nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Delegacija Srbije će sutra organizovati i prateći događaj na temu “Zelena ekonomija: dostignuća i perspektive u Jadransko-jonskom regionu”.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *