20. јун – Самит у Рију, Николић на челу делегације Србије

РИО ДЕ ЖАНЕИРО – Тродневни самит УН о Земљи, “Рио 20 плус” почео је данас у Рио де Женеиру, а више од 100 шефова држава или влада – међу којима и председник Србије Томислав Николић – настојаће да формирају пакт о “зеленој планети” који би милијарде људи извукао из сиромаштва.

Уочи самита, на којем су у делегацији Србије и министар спољних послова Вук Јеремић и животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић, постигнут је договор о нацрту документа са смерницама за следећу деценију, који ће бити достављен на потпис светским лидерима.

Нацрт од 50 страна је усвојен је после петочасовне паузе у преговорима, јер Бразил, како су навели делегати самита, није уважио приговоре Европе.

Европска унија се жалила да напори за спасавање планете нису довољно велики, а Клаудија Салерно, делегат Венецуеле, рекла је за АФП да су постојала и неслагања око мера потребних за заштиту океана, као и средстава за промовисање зеленог раста у сиромашним земљама.

Нацрт документа указује на бројне проблеме у свету, као и начине и планове за њихово решавање. У текст од називом “Будућност какву желимо”, уложени су месеци рада, а садржи смернице за одржив развој у предстојећој деценији и касније.

На маргинама самита, објављени су резултати истраживања, према којима је током 2011. године широм света због поплава, олуја, земљотреса и цунамија расељено 14,9 милиона људи, од којих 89 одсто у Азији.

Међу светским лидерима који учествују на тродневном самиту 193 нације су француски председник Франсоа Оланд, јужноафрички председник Џејкоб Зуму, индијски премијер Манмохан Синга и кинески Вен Ђиаб.

Самиту неће присуствовати амерички председник Барак Обама, кога ће представљати државна секретарка Хилари Клинтон, док ће министри за заштиту животне средине заменити британског премијера Дејвида Камерона и немачку канцеларку Ангелу Меркел.

Делегација Србије ће сутра организовати и пратећи догађај на тему “Зелена економија: достигнућа и перспективе у Јадранско-јонском региону”.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *