12. јун – Косово – напуштање резолуције 1244?

ПРИШТИНА – Све је извесније да они који на Косову и Метохији раде под мандатом Савета безбедности УН напуштају тај мандат како би наметнули “решење” које одговара само једној страни, сматра бивши амерички дипломата Џералд Галучи.

Он је у ауторском тексту за портал Трансконфликт истакао да су последњих недеља шансе за постизање компромисног решење за север Косова и неке врсте узајамно прихваћеног затварања питања статуса Косова доживеле неколико озбиљних удараца.

Приштина улаже нове напоре да умањи улогу УН у северној Митровици стварајући “Потемкинову администрацију” на северу Косова где живи српска заједница у име свог УН мандата.

Шта год да Квинта верује, ови потези су уништили поверење косовских Срба на северу у међународну заједницу и смањили шансе да прихвате компромис са Приштином, оцењује Галучи.

Он каже да се сада можда и сам УНМИК припрема да се отараси резолуције УН 1244 предавањем своје канцеларије у северној Митровици влади у Приштини, и да Еулекс још једном превазилази свој мандат УН припремајући се да примени верзију Приштине о споразуму са Београдом о регистарским таблицама.

Шта се дешава кад свако ко ради под мандатом Савета безбедности УН чији је циљ очување мира, одбаци тај мандат како би наметнуо “решење” које одговара само једној страни, пита се Галучи и констатује да “ће нам то нажалост, можда показати чињеница да ће народ на Косову платити цену”.

Могуће је да постоје различита мишљења у седишту УНМИК-а о томе да ли и како би њихова канцеларија у северној Митровици требало се повуче и евентуално преда своја документа и податке новој канцеларији Приштине, која је провокативно смештена у мешовитом насељу Бошњачка махала у северној Митровици, наводи Галучи.

Иако затварање канцеларије не би представљало кршење резолуције 1244 – а можда је и време да се она транформише у само општинско представништво – изгледа да је изван мандата СБУН да се њена документа предају канцеларији Приштине (или њеном представнику у међународној цивилној канцеларији), сматра Галучи и подсећа да СБУН није заменио резолуцију 1244 нити је на било који начин признао приштинску владу као наследника УНМИК-а у складу са резолуцијом.

Галучи се осврће и на питање српских регистарских таблица. Београд и Приштина су прошле године постигли договор о таблицама, али детаљи никад нису потпуно објављени. Сада Приштина тврди да ће одузети све српске таблице на Косову, а Еулекс каже да ће то спровести на северу. Београд оспорава да је споразум икад требало да се примени северно од Ибра.

Галучи каже да Еулекс нема мандат да примењује верзију споразума једне стране и да је његов једини мандат за владавину права на Косову стигао од генералног секретара УН у новембру 2008. године. Локални Срби су тврдили да Еулекс није добродошао на север. Сваки покушај да се примени забрана српских таблица на северу вероватно ће довести до још већег конфликта него што смо досад видели.

Галучи још каже да је могуће да су неке земље Квинте подржале агресивне кораке НАТО, ЕУ и владе Косова као процес “омекшавања” пре него што Београд и Срби са севера Косова коначно прихвате “договорену” предају Приштини.

Квинта жели да се извуче из хаоса на Косову ове године и можда мисли да су Срби спремни да коначно падну на једну одлучнију употребу принуде, а Приштини то одговара јер не жели преговоре, наводи Галучи оцењујући да ништа од овога није очување мира по мандату УН.

Извор: Танјуг

5 коментара

 1. rezolucija 1244 SB UN mora da ostane …. Uzgred, Vuk Jeremic bi mogao da ‘poradi’ na reafirmaciji Generalne skupstine i sistema UN ?! Ako pogledamo, kako mnogo ‘mladji’ EP (Evropski parlament) ‘napreduje’ – ne vidimo ni jedan razlog da UN – nazaduje ?! Svetska organizacija je daleko od savrsene, ali, bolja su i manljiva pravila i organizacija – nego nikakva (haos) ?! U tom kontekstu treba posmatrati i rezoluciju 1244 – “dura lex – sed lex” ?!

 2. Kosovo napuštaju oni koji su izazvalli rat i bombardovanje
  Srbije.Jeremić je Visoku službednik UN i nije njegova olučujuća.
  Kada je bio ministar spoljnih poslova sve je radio po Tadićevom
  naređenju i uništio zaštitni deo 1244 rezulucije UN. Tomislav
  Nikolić nasledio je stanje na Kosmetu što su uradili CRVENO-
  ŽUTI koalicija i teško može biti promene nabolje jer Srbija je
  izgubila ono što je joj davala rezulicija 1244 UN. Wesli Klark
  koji nas je bombardovo merka rudnike Kosmeta on sigurno neće
  nešto raditi ako nema dozvolu NATO OKUPATORA .A Crveno-Žuti u
  red za čekanje u sudskoj čekaonici.

 3. Napustanje mandata…
  Ukidanjem sedam opština: Podujevo, Đakovica, Suva reka, Dečani, Prizren, Uroševac i Klina – ukidani su oznaci državnosti. Inicijator za ukidanje srpskih opština: Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju.
  Borislav Stefanović, šef tima Vlade Republike Srbije za dijalog sa Prištinom, bori se slavno za uništavanje preostalih oznaka državnosti.
  …šef tima za stvaranje »„US22EU“/„Republika e Kosovës“« …šef tima Vlade, čije Republike, Republike Srbije?

 4. Koje pod mandatom UN na našem Kosovu.Ceo NATO savez koji je bombardovao Srbiju da bi oduzeo Kosovo i pripojio ga Albaniji.Iole pametan čovek može svatiti da su upravo na Kosovu da bi očuvali ono što su oteli pre svega Amerikanci.I tražiti poštenje i zaštitu od te genocidne tvorevine koja ugnjetava male države po svetu a jedino zaobilazi one sa Katoličkom populacijom je smešno.NATO nije nikad napao ni jedu katoličku državu i Izrael.Ali zato rastura Arapske države radi nafte i to sve pod plaštom demokratije.Pa i prošlu valadu u našoj državi je napravila Amerika a bojim se i ovu i ko nas obične građane pita nešto.I opet kažem Kosovo kako je oduzeto jedino tako može da se vrati.A razgovor sa teroristima nije trebao i netreba da se vodi oni treba da odgovaraju za učinjena zlodela jer Kosovo je Srpsko i biće dok i jedan srbin postoji tu neračunam čedu i čanka .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *