11. jun – DSS: Potpuno pogažena volja naroda

BEOGRAD – Neodgovornim ponašanjem partija iz prethodne vlade tokom razgovora o formiranju nove većine gde se ne zna ni ko sa kim pregovara niti na kojim principima, potpuno je pogažena volja naroda iskazana na izborima, smatra portparol Demokratske stranke Srbije (DS S) Petar Petković.

On je na konferenciji za novinare rekao da Demokratska stranka pokušava da u vladu “uvuče” LDP, iako je lider te stranke Čedomir Jovanović, kako je naveo, poznat po izjavama da Kosovo i Metohija treba da bude nezavisna država, a da je Republika Srpska genocidna tvorevina.

“Zbog toga DS želi da uvuče u novu vladu LDP, kako bi on bio taj koji bi sprovodio sada mnogo jače politiku ‘EU nema alternativu’, koja je u prethodne četiri godine prikriveno bila sprovođena”, rekao je Petković.

On je kazao da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj političkoj, moralnoj i ekonomskoj krizi, da je javni dug je preko 50 odsto BDP, što znači da je Srbija već u bankrotu. “Posebno je teška situacija na KiM, gde usled dogovora Beograda i Prištine, Srbi trpe pravu torturu. Zbog odluke kosovskih Albanaca da se zabrane srpske registarske tablice, na primer, potpuno je blokliran vozni park ambulantnih vozila u Kosovskom pomoravlju, ali niko od međurnarodne zajednice sada ne diže glas”, istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, i dalje se ne zna šta je srpski pregovarač Borko Stefanović pregovarao u Briselu kada je u pitanju KiM i šta su zapravo rezultati tih pregovora.”Vidimo šta su na terenu režultati, odnosno da Srbi ne mogu sa srpskim tablicama da se kreću po KiM”, istakao je Petković.

On je dodao da je izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak u autorskom tekstu nedavno rekao kojim putem treba da ide Srbija u narednom periodu u kome je napisao da Srbija treba da se fokusira na EU integracije. “Ali naravno, u tom cilju nema KiM, što jasno govori koje je uslove Lajčak u ime Brisela saopštavao političkim partijama u Srbiji, odnosno šta je zapravo uslov za nastavak EU integracija”, zaključio je Petković.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *