05. jun – Nikolić sutra razgovara sa DS

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastaviće sutra konsultacije o formiranju buduće vlade, a sagovornici će mu posle SNS biti predstavnici koalicije okupljene oko Demokratske stranke.

Nikolić je konsultacije sa parlamentarnim strankama, po čijem će završetku odlučiti kome će dati mandat za formiranje nove vlade, započeo juče, a prvo je razgovarao sa predstavnicima koalicije “Pokrenimo Srbiju”.

Predsednik Srbije je juče rekao da se nada da će vrlo brzo biti formirana Vlada Srbije i da će sedmica koja je u toku biti poslednja u kojoj će Srbija “gubiti vreme” i da građani neće imati razumevanja za one koji se tim poslom bave, a ne mogu da ga urade.

On je rekao i da vladu treba što pre formirati, jer je ekonomska i socijalna situacija u Srbiji izuzetno teška.

Predstavnici koalicije “Pokrenimo Srbiju” su Nikoliću na konsultacijama preneli da će istog dana početi razgovore o formiranju buduće vlade sa SPS, a iz tabora socijalista je poručeno da će narednih dana nastaviti razgovore sa DS.

“Ne može se u isto vreme razgovarati sa dve partije, sada vodimo razgovore sa Demokratskom strankom, koji će biti nastavljen narednih dana onako kako smo i dogovorili, odnosno pokušavamo da nađemo dogovor o dve značajne teme – ko će činiti parlamentarnu većinu i kakakv će biti program vlade, sa akcentom na socijalni”, rekao je lider SPS Ivica Dačić juče.

On je dodao i da je sa predsednikom LDP Čedomirom Jovanovićm razgovarao o približavanju stavova u vezi sa onim šta je državna, a ne stranačka politika.

O formiranju vlade u nedelju uveče su razgovarali i predsednici DS i LDP Boris Tadić i Čedomir Jovanović, a stav liberala je bio da SPS treba da odluči da li će biti deo proevropske vlade ili će većinu tražiti bez LDP-a u nekom drugom bloku političkih stranaka.

U međuvremenu je iz DS saopšteno da će DS i Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina učestvovati u formiranju nove parlamentarne većine i vlade, čiji je prioritet nastavak evropskog puta Srbije, borba protiv siromaštva i korupcije.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *