05. јун – Николић сутра разговара са ДС

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић наставиће сутра консултације о формирању будуће владе, а саговорници ће му после СНС бити представници коалиције окупљене око Демократске странке.

Николић је консултације са парламентарним странкама, по чијем ће завршетку одлучити коме ће дати мандат за формирање нове владе, започео јуче, а прво је разговарао са представницима коалиције “Покренимо Србију”.

Председник Србије је јуче рекао да се нада да ће врло брзо бити формирана Влада Србије и да ће седмица која је у току бити последња у којој ће Србија “губити време” и да грађани неће имати разумевања за оне који се тим послом баве, а не могу да га ураде.

Он је рекао и да владу треба што пре формирати, јер је економска и социјална ситуација у Србији изузетно тешка.

Представници коалиције “Покренимо Србију” су Николићу на консултацијама пренели да ће истог дана почети разговоре о формирању будуће владе са СПС, а из табора социјалиста је поручено да ће наредних дана наставити разговоре са ДС.

“Не може се у исто време разговарати са две партије, сада водимо разговоре са Демократском странком, који ће бити настављен наредних дана онако како смо и договорили, односно покушавамо да нађемо договор о две значајне теме – ко ће чинити парламентарну већину и какакв ће бити програм владе, са акцентом на социјални”, рекао је лидер СПС Ивица Дачић јуче.

Он је додао и да је са председником ЛДП Чедомиром Јовановићм разговарао о приближавању ставова у вези са оним шта је државна, а не страначка политика.

О формирању владе у недељу увече су разговарали и председници ДС и ЛДП Борис Тадић и Чедомир Јовановић, а став либерала је био да СПС треба да одлучи да ли ће бити део проевропске владе или ће већину тражити без ЛДП-а у неком другом блоку политичких странака.

У међувремену је из ДС саопштено да ће ДС и Странка демократске акције Сулејмана Угљанина учествовати у формирању нове парламентарне већине и владе, чији је приоритет наставак европског пута Србије, борба против сиромаштва и корупције.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *