Savest u džaku

Piše Aleksandar Đaja

Narode Srbije, gde mi to živimo? Idemo da glasamo, da svoje srce, mozak i dušu poverimo jednom čoveku i jednoj stranki, a oni nam posle glasanja sve to ukradu, naše listiće i duše propisno spakuju u džak…

 

Došli su na vlast posle izbora od 24. septembra 2000. godine, demonstrirajući protiv navodne krađe tadašnjeg predsednika Srbije  Slobodana Miloševića, koja nikada nije dokazana. Štaviše, kada je postalo evidentno da krađe nema, na demonstracijama 5. oktobra spalili su glasačke listiće u prostorijama Narodne skupštine (kao i dobar deo same zgrade) i time uništili svaki dokaz – svoje krađe! Krađe istine o izborima od 23. septembra. A danas, 12 godina posle, kradu ponovo. Ali, ovoga puta kradu brutalno, bezočno, na svakom glasačkom mestu, na svakom glasačkom listiću! Ondašnji DOS, a danas Demokratska stranka, sada kao i onda, gaze preko narodne volje. Pa, iako ima pomalo razlike, ima previše sličnosti. Opet je njihov cilj da po svaku cenu dođu ili večno ostanu na vlasti. A ona „mala razlika“ odnosi se samo na predsednika Miloševića, koji je tada džentlmenski priznao svoj poraz na izborima u prvom krugu, za koji je veliko pitanje da li se uopšte dogodio – dok Demokratska stranka sa svojim „jahačima Apokalipse“ posle 6. maja nije priznala da je zavukla ruke u glasačke kutije i po drugi, a možda i treći put od 2003. godine do danas, prekrojila narodnu volju, iako se to golim oko videlo po celoj Srbiji! Po Srbiji gde su se džakovi sa bačenim glasačkim listićima (zamenjeni drugim glasačkim listićima sa zaokruženim „DS“ i „Boris Tadić“) vukli po kontejnerima, a koverte sa glasačkim listićima lepile selotejpom po podovima DS-ovih opštinskih zgrada, pošto im je prethodno promenjen sadržaj. Po Srbiji, u kojoj u Republičkoj izbornoj komisiji gotovo nijedan zapisnik ne odgovara sadržaju glasačkih listića, koji se u džaku s tim zapisnikom nalaze. Po Srbiji, u kojoj je na biračkim spiskovima (a sa zaokruženim glasovima za DS) bilo hiljade „mrtvih“ (znatno više nego u Karpenterovim filmovima), a gde su se glasovi „živih“ (uglavnom Roma po Vojvodini), koje su da bi glasali za DS do biračkih mesta dovozili kamionima (Bože, kakva užasna asocijacija!) – kupovali za nekoliko hiljada dinara! Po Srbiji, zemlji bez nade, koja je posle 6. maja utonula u muk, mrak i beznađe, kao da je „senka smrti“ iz biblijske legende o Mojsiju prešla preko nje. Kako to da se posle tako „blistave pobede“ Tadića i DS-a niko nije radovao? Pevao? Napio?… Ali, sledećeg jutra Srbija se „probudila“ i rekla lopovima: Dosta je!… Odbij!… Šic-šic!

KRAĐA ISTINE
Međutim, lopovi su nastavili da kradu istinu…
„Nikada u Srbiji nije postojao ni približno tačan, precizan, ažuran i od svake vrste zloupotrebe zaštićen birački spisak, kao što je današnji“, bilo je saopšteno 10. maja iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. To je činjenica koja govori u prilog tome, kako je rečeno, „da je ovakav birački spisak postavio neuporediv standard sa bilo čim što je Srbija imala do sada, na čemu nam mogu pozavideti mnoge zemlje“.
Zaista?! Kako, onda, objasniti ovu „matematiku“?  Prema zadnjem popisu u Srbiji, broj stanovnika, po RZS-u iznosi 7.565.761, a prema RIK-u – 6.777.013 birača. Razlika je 795.748 građana. Međutim, prema RZS-u, procena stanovnika za 2010. godinu jeste da je ispod 15 godina starosti u Srbiji 1.102.260 lica, a da od 15-19 godina ima 423.036. Što bi trebalo da znači da od ukupnog broja stanovnika, prema popisu i proceni, pravo glasa može da ima oko 6.300.000 birača. Otkud, onda, skoro 500.000 birača „viška“ u biračkim spiskovima? Za koga je taj „kontejner rezervnih glasova“ pripremljen? Ko iz njega može da vadi glasove i zamenjuje ih prema potrebi sa stvarno važećim listićima, štimujući rezultate prema svojim potrebama? Opozicija?… Ta, nemojte kaz’ti!

RAČUNAJTE NA STRAH
Narode Srbije, gde mi to živimo? Idemo da glasamo, da svoje srce, mozak i dušu poverimo jednom čoveku i jednoj stranki, a oni nam posle glasanja sve to ukradu, naše listiće i duše propisno spakuju u džak – ali „nepropisno“ bace u kontejner! I ne stigavši da u žurbi, kao što je red i običaj u Tadićevoj „demokratskoj Srbiji“ – džak sa izbornom voljom građana „dostojanstveno“ spale! A zatim, umesto njega, podmetnu svoj džak sa zaokruženim demonskim brojevima „1“ i „3“ i pošalju put Republičke izborne komisije. Šta je sledeće? Da nam uđu u kuće i izbace na ulicu – jer se ne uklapamo u „džakove“ projektovane propasti opljačkane, devastirane i opustošene Srbije, koju su u trećem, neustavnom mandatu Borisa Tadića, namerili da dokrajče do kraja!
Na šta su računali? Kako su namerili da narodu zapuše oči, uši i usta, kao junaku mjuzikla „Tomi“? Opsenarskim trikovima? Lažima, prevarama, podmićivanjem, novim „fijatima“ i novim „besplatnim akcijama“, za koje su već 7. maja rekli da neće biti naplative do kraja ovog meseca (kako su, već rutinski, slagali pred izbore), nego tek u septembru? Ili su računali na strah? Da, možda na strah, na to da će uspeti da zaplaše narod trabunjanjem kako bi SNS poveo zemlju u nove ratove, izolaciju, sankcije… Kakva pogrešna procena „onog koji se ne ponosi time što je predsednik Srbije!“ Jadno. Tužno. Bedno… Strah? Da li su čitali Šekspirovog „Hamleta“? Ili bar čuli za njega: „Što? Što bih se boj’o? Svoj život više od igle ne cenim; A šta mi duši može učiniti, kad je i ona besmrtna…“
Šekspir? Možda ja previše tražim od lopova i secikesa. Njihov je zanat drugačije prirode, a njihova je savest, ako su je ikada imali, ubačena u džakove – sa ukradenom izbornom voljom građana Srbije!

6 komentara

  1. Bojim se da oni za ovu krađu na izborima nisu primenili neku veliku taktiku, jer, verovali ili ne, oni narod kojim vladaju smatraju za stoku, koju možeš da potkradaš i na šibicarski način! Ja bih čak možda bila i srećnija da su u ovoj krađi učestvovali neki veliki svetski softverski stručnjaci, koji su za velike pare “naštimovali” izborne rezultate. Ali,ne, veruje. Oni ne žele da troše bilo kakve pare (naravno, naše, iz budžeta), pa ni za te stručnjake, jer su toliko škrti da hoće svaki dinar da ukradu samo za sebe! Prema tome, verujem da je bilo samo dopisivanje drugog imena, zamenjivanje džakova, muljanje sa glasovima sa Kosova i Metohije i, naravno, plaćanje Romima da glasaju za njih u velikim količinima. Pri tom, kako su oni ubačeni u biračke spiskove, kad većina njih nema ni lične karte, to je posebna priča. A, uz sve to, što je naravno, najbitnije, beskrupulozna blokada medija – odnosno, držanje medija pod svojom kontrolom i u njima laži i maži – šta hoćeš! Pa, oni i danas, u “Blicu”, na dan izborne tišine, objavljuju na naslovnoj strani, uz ogromnu fotografiju, da kandidat Tadić stalno “uvećava prednost”! Prvo, to je laž, drugo i treće – to nije samo kršenje izborne tišine, već kriminal! A, pri tom, zbog navodnog kršenja te iste “tišine” zatvore jedinu opozicionu teleleviziju – “Svet + info”… Moram da vam kažem, “žuti” više ne vode prljavu kampanju, oni divljaju nad narodom Srbije gore nego turske dahije! Jedino svetlo bi bilo da Toma pobedi u nedelju, kao što narod i želi. Ako, međutim, oni opet sve pokradu, a da za to kao i posle prvog kruga nikom ne odgovaraju i prave se kao da ništa nije bilo – onda borba protiv takvog zla koji oni predstavljaju, mora da poprimi neki sasvim drugi oblik…!

  2. Dobro ste primetili G-đo Ljubinka da žuti narod tretiraju kao stoku.Pa kad narod to dozvoljvava onda i treba da ga tako tretiraju.Ovaj nekad hrabri narod boji se svoje senke i zato ne zaslužuje ništa bolje.Narod kukavica, ulizica, sebičnjaka je potpuno pogodan da se sa njim radi šta se hoće.
    Zbog svega toga biće i dalje obična stoka koja veruje u svaku lažnu bajku u koju ni deca ne bi verovala.Postaje bljutavo više sve to posmatrati i proživljavati.Srbija srlja u propast nezaustavljivo, ali to će se produžiti još pošto je narod spreman da se žrtvuje maksimalno tj. i da gladuje ako treba samo da ne skrenemo sa žutog puta koji vodi u nedođiju.Pa narode srećan ti put i nije loše da što više gladuješ.Dok ti gladuješ oni se bogate a ti i dalje glasaš za njih.takvog primera nema u Evropi.

  3. Zaista, ovaj narod se do skora ponašao kao obična stoka koju možeš da teraš kuda god hoćeš! To su naročito dobro procenili žuti, ili njihovi mentori IZ CIA-e – te su tako adić i njegovi gangsteri vladali. Na veliku sreću, 20. maja desio se tektonski poremećaj, koji kao da je Srbe probudio iz sna, tipa „uspavana lepotica“ – i kji su potom kaznili svoje žute dahije! Pobedio je Toma i sada se svi rakursi menjaju… Pobedio je zahvaljujući mnogim faktorima: otrežnjenju naroda, podršci Koštunice, „Pečatu“ i njegovim autorima, fenomenalnom radu Internet tima Izbornog štaba koji se, pošto su svi mediji osim „Svet + info“ bili zatvoreni za SNS – na društvenim mrežama i sajtovima lavovski suprotstavio najprljavijoj kampanji DS-a, najprljavijoj kampanji jedne stranke od kada je uveden parlamentarizam u Srbiju! Žuti su u potpunom kolapsu i rasulu, počinju da povlače očajničke poteze, raspuštaju beogradski odbor i gomili opštinskih, Tadić ide na Đilasa i obrnuto – oni „umiru“ i treba ih baciti u „političku smrt“na što duže vreme. Kao jedini preostali očajnički potez opet aktiviraju priču o navodnoj dogovorenoj koaliciji sa Dačićem (uz kaficu!), o koaliciji i pravljenu skupštinske većine i vlade. Ha, ha! Priče za dečji vrtić! Nije valjda Dačić lud da ide u koaliciju su „podgrejanim lešom“!… Ali, nema opuštanja, Toma nikako ne sme da dozvoli bilo kakva mogućnost za „preživljavanje“ DS-a, jer bi to sav ovaj dosadašnji uspeh bacio u vodu! Toliko su štetu napravili da je ovaj narod zaslužio da ih ne gleda barem još osam godina, osim na određenim mestima, gde je sloboda kretanja „prilično uskraćena.“ Uostalom, za to je tako i glasao. SNS ima najjaču partiju u državi, ima predsednika – i nezamisliva je nova vlada bez SNS-a, kao što je i nezamisliva vlada SNS-DS, o kojoj maštaju neki „izduvani“ režimski „politički analitičari“, koje će očigledno ostati bez posla! Zato, još jednom, ni po koju cenu ne sme se pružiti bilo kakva ruka sa bilo koje i bilo čije strane, da bi se Tadić i DS izvukli iz život blata. Oni to nisu zaslužili i Toma i SNS bi napravili istorijsku grešku kad bi im to omogućili, a narod Srbije im to nikada ne bi oprostio. Ali – to se definitivno neće dogoditi!

    • Samo mogu da se nadovežem na prethodne komentare, a pogotovu na tezu o nekakvoj koaliciji SNS-DS, a Tadić – premijer! Iako tu varijantu guraju bivši režimski mediji, koji, valjda, po inerciji još uvek misle da su na vlasti – to je definitivno nezamslivo! Tadić koji je kao predsednik (dakle, bez nekih naročitih ustavnih ovlašćenja) upropastio sve u Srbiji, kao premijer bio tek bio prava katastrofa! Pa, tada bi Srbija pala ispod Etopije! Takav horor zaista SNS sigurno neće dozvoliti. Jednostavno, bez najjače stranke u Srbiji, koja pri tom ima i predsednika države – vlada je nezamisliva! Uostalom, zna to dobro i Ivica Dačić i sve što on sada ponekad kaže (mada mnogo i ne govori) jeste u stvari “izlazna strategija” iz “kafica-dogovor” sa DS-om, svojevremeno, i priprema za jedino moguću i logičnu kolaciju, a to je: SNS-DSS-SPS! “Žuti” neka se spremaju za opoziciju, dosta su pustošili po Srbiji – a, još bolje, neka što pre pakuju kofere, pa ko uspe da pobegne, uspeo je – a ko ne uspe, šta da mu radim… Zatvor u Padinskoj Skeli je fenomenalno renoviran,kao hotel “B” kategorije!

  4. Pre svega voleo bi da se nista ne ostvari od ovoga sto cu napisati i da ne budem u pravu.

    Voleo bi da mi “znalci” objasne otkud coveku koji je napustio rukovodece mesto u do tada najvecoj stranci Srbije novac da zakupi Sava centar i da u tom centru odrzi osnivacku skupstinu niove politicke stranke,da oblepi ceo Beograd a i Srbiju propagandnim materijalom,da zakupi poslovni prostor u kom ce se smestiti najblizi saradnici i administrativno osoblje a i za mnoge ostale aktivnosti.

    Kako to da je do tada najveci slobodni protivnik ulaska Srbije u EU i NATO pakta odjednom postao miljenik i dobro dosao gost Brisela?

    Daj boze da nisam u pravu i da moja sumnja nije ni blizu istine ali mi se cini da me instinkt ne vara i da se radi o onoj staroj podvali:Sidji Kurta da uzjase MURTA.

    Ne pada mi napamet da Nikolica poredim sa tadicem (namerno malim slovima),mislim da ce ovaj prvi naizgled biti bolji,da ce se fiktivno opirati zahtevima nezasite zapadne azdaje ali da ce na kraju, kao i onaj koga je ta azdaja utamnicila i onda ubila,pristati na sve sto od njega budu trazili a trazice jer kao sto rekoh azdaja je nezasita.Normalno,on i oni oko njega ce za to biti nagradjeni a narodu ce iz dana u dan biti sve gore i gore sve dok i fakticki ne postane u bukvalnom smislu roblje.

    Spas od zutih nije u Nikolicu vec u sveopstem BUNTU.

    Nisam od onih za kog ce te me proglasiti ali moram da kazem:”Ustajte prezreni na svetu,vi suznji koje mori glad….”

  5. Vise ni sam neznam sta bih voleo. Voleo bih da vladu naprave SNS i DS da bi ovaj Dacic puko od muke. Ali, bih umro od muke da opet zuti vladaju. Voleo bih da SNS i Dacic, Kostunica naprave vladu pa nek pocrkaju zutaci, ali onda opet Dacicu dajem da bude u vlasti.
    Ja, licno mislim da je steta sto su pokrali Dveri i Radikale a digli Cedu i Dinkica i da bi parlament bio nesto sasvim drugo sa njima. Cudi me da se Radikali uopste nisu pobunili za kradju!!! Jedino ako su bili mnogo iritirani sto je Seselj svoju zenu kandidovao za predsednika pa se sada svete. Ispada da jedino Dveri dosledno rade ono sto i pricaju i da su nam oni jedina nada, kad za to dodje vreme jer ovog puta zuti nisu dali vlast ni po koju cenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *