Луде краве или ГМ прасићи

Пише Мара Кнежевић Керн

И док наоружани ескадрони смрти неометано харају малим фармама, велики узгајивачи – у спрези са законодавцима – не бирају средства да елиминишу конкуренцију и угуше сваку иницијативу везану за производњу све популарније здраве хране

 

У необјављеном рату против произвођача здраве хране пале су нове жртве. Да је реч о опасном, систематски спровођеном плану, види се из судбине мале фарме из Мичигена, која је добила налог за уништење свих домаћих животиња „црне, коврџаве длаке“ („Печат“ – „Герилска пољопривреда“). Многи су веровали да ће сулуди налог у последњем тренутку бити повучен, али су наоружани егзекутори у заказани дан (1. априла 2012) дошли на лице места, да својеручно обаве покољ уколико власник није „поступио по наређењу“.
Породица која традиционално узгаја мангулице – на отвореном простору, у слободи и равнотежи с природом, суочила се са неумољивом мрачном силом оличеном у представницима Одељења за природне ресурсе. Они су тог дана спровели рацију у неколико обласних газдинстава, спремни да „овере“ свако преживело прасе у име закона о „инвазивним сортама“ (ИСО).

[restrictedarea]

ПОМОР ЖИВОТИЊА
И док наоружани ескадрони смрти неометано харају малим фармама, велики узгајивачи – у спрези са законодавцима – не бирају средства да елиминишу конкуренцију и угуше сваку иницијативу везану за производњу све популарније здраве хране. Ајова је водећа држава у индустријском узгоју свиња и производњи јаја, па не чуди што је међу првима донела Закон којим се тајно снимање мучења животиња у корпорацијским шталама смрти и живинарским хангарима проглашава „криминалним актом“.
Док јавност у шоку и неверици прати помор здравих животиња у Мичигену, у погону месне компаније „Бејкер комодајтис“ из Ханфорда откривена је болест „лудих крава“ (БСЕ). С обзиром на то да овај гигант има 21 постројење за прераду нуспродуката (храна за кућне љубимце и живину, производња сапуна, боја, козметике), било би разумљиво да медији алармирају на опасност, поготово што активисти из Уније потрошача тврде да су контролни механизми исувише мали за овако велик проблем, од милион закланих крава преконтролише се само 40.000.
Огласили су се и представници месне индустрије и УСДА, који минимизују проблем и дају лажне изјаве о стању на терену, убеђујући потрошаче да је „све под контролом“ и да ће производи (месо, млеко, сапун) и даље бити „сејф“. Болест се, у међувремену, појавила и у Централној Калифорнији.
Уколико се истрага о узроцима болести буде водила коректно, неминовно је преиспитивање прописа везаних за производњу сточне хране, који забрањују храњење преживара остацима преживара, али дозвољавају да се за исхрану крава користе остаци свиња и кокошака. А чиме се хране кокошке може се наслутити из најновије научне студије Универзитета „Џон Хопкинс“, настале на основу испитивања пилећег перја (fetaher meal). У овој смеши сточне хране откривени су трагови кофеина, активних састојака тиленола и бенадрила, забрањених антибиотика и арсеника. У нуспродуктима перја пореклом из Кине откривени су антидепресиви (активне супстанце прозака), а објашњење за ово шокантно откриће можемо наћи у литератури намењеној одгајивачима живине: „Бенадрил се даје ради смањења стреса: пиле под стресом има тврђе месо и спорије расте“. Неки узгајивачи додају живини смешу кафе и зеленог чаја, како би што дуже остали будни и више времена провели једући. Многи пољопривредници нису упознати са састојцима индустријски произведене хране за живину, а „Унајтед стејтс полтри енд ег асоциејшн“ се тим поводом још увек не оглашава. И док ФДА умирује јавност, тврдећи да нема опасности, Јужна Кореја је превентивно суспендовала увоз меса из САД-а. „Вашингтон пост“ је објавио изјаву научника Пола Брауна, који тврди да је болест „лудих крава“ изазвана контаминираном храном.

ЖИВИНА БЕЗ ПЕРЈА
Луде краве и омамљени пилићи представљају само врх леденог брега. Амерички и канадски медији наговештавају могућност изношења на тржиште генетски модификованих свиња под називом „енвиро-пигс“. На креирању овог монструма радили су научници „Canada’s University of Guelph scientists and hog industry Ontario Pork“ (1999), укрстивши ДНК јоркширске расе са ДНК еширихије коли и мишева – у настојању да „промене хемијски састав пљувачке и смање количину фосфора у ђубриву“. Ова храна би у сваком тренутку могла да се појави на америчком и канадском тржишту, без икакве претходне провере и посебних ознака.
Чињеница је да фосфор у стајском ђубриву представља еколошки проблем, он се у великим индустријским фармама цеди у земљиште и одлази у водене токове производећи алге које гуше воду и угрожавају равнотежу екосистема, али решење сигурно не лежи у генетској модификацији животиња већ у бољој исхрани, хуманом третману и малим самоодрживим фармама.
„Онтарио порк“ и локална влада Онтарија уложили су преко шест милиона долара у „енвиро-пиг“ и тешко је поверовати да ће се без борбе повући са тржишта, поготово што је смртна пресуда мангулицама (чији власници не користе ГМ храну) написана у спрези власти са произвођачима сточне хране, „Монсантом“ и „Корн рифајнерс асоциејшном“. Научници су утврдили да је стока храњена ГМ кукурузом и сојом лишена фосфора неопходног за грађу костију, зуба и ћелија, с обзиром на то да је 80 одсто овако унесеног фосфора несварљиво.
До прве озбиљне контаминације „енвиро-прасићима“ дошло је 2002. године кад је 11 ГМ животиња са Универзитета „Онтарио“ послато у постројење за прераду животињске хране, уместо да буде уништено као биолошки отпад. На тај начин је контаминирано 675 тона хране за живину, продату фармерима у Онтарију. Исто се поновило 2004. године, када је експериментална фарма ГМ свиња компаније ТГН „Биотек“ „случајно“ убацила биолошки отпад у храну за животиње, уместо да га безбедно уништи.
Цела акција око увођења ГМ прасића на тржиште тренутно је заустављена захваљујући страху прерађивача меса да ће, уколико се открије да сарађују са творцима „енвиро-пигса“, изгубити тржиште. С обзиром на то да Канада покрива 40 одсто америчког тржишта месом, штета би била непроцењива.
„Канадиан биотехнолоџи екшн нетворк“, у коалицији са 18 еколошких покрета, кренуо је у акцију заустављања процедуре око добављања дозволе за улазак „енвиро-пигса“ у ланац исхране. Придружили су им се и бројни научници, који су у почетку подржавали ове трансгеничке подухвате. Они упозоравају на последице од масовног узгоја креатуре свиња-миш или франкен-свиња, повлачећи паралелу са инвазивним ГМ усевима.
Генетска модификација постала је фетиш научне заједнице и – као што се предвиђало – нико није у стању да им постави границе. Сумануте научне фантазије у служби профита реализоване су најновијом понудом: ГМ живина без перја. Ове јадне креатуре привлаче радознале предузетнике, који желе да уштеде на операцији „чупање перја“.

МЛЕКО-ВАКЦИНЕ
Према писању „Хјустон хроникла“, истраживачи са Универзитета „А&М“ у Тексасу представили су нову линију генетски модификованих коза, које производе вакцину против маларије у млеку. „Млеко-вакцина“ је резултат измене генома козе, са циљем да вештачки производи паразите маларије. Ово млеко садржи исте састојке као вакцина, што ће – према изјавама креатора – „помоћи становништву трећег света“. ФДА је пожурила да подржи „нови животињски лек“, а научник из лабораторије ГТЦ „Биотерапеутикс“ у рекламном обраћању јавности изјављује: „Маштам о дану кад ће дете попити чашу млека и бити вакцинисано“.
Да би овако дизајниран систем опстао, систематски се уклањају сви они који се у њега не уклапају. Једна од жртава је мирни грађанин Ендрју Вордес (Endry Wordes) из Розвела, који је у задњем дворишту свог имања гајио живину и препелице. Овај некомерцијални емотивни ангажман иритирао је протуве из градске управе, па су смислили разлог да га под претњом затвора натерају да уништи своје пернате љубимце. Човек се супротставио наредби и завршио у затвору, да би после изласка затекао разваљене кавезе и мртве птице (суграђани су му у међувремену провалили у кућу, демолирали је и покрали вредности). Згађен над оваквим понашањем Ендрју је извршио самоубиство, одбијајући да живи у некрофиличној цивилизацији.
Ни према породици Бледсоу из Неваде, која се бави гајењем органског поврћа, локална управа није имала милости. Они су током приватне прославе на имању подвргнути правном насиљу од стране инспекције задужене за „здравствену заштиту“. Капои Новог светског поретка наредили су домаћинима да униште сву храну са трпезе, зато што је вечера окарактерисана као јавни скуп, а биохрана проглашене за потенцијално опасну по здравље. Гомиле здраве, свеже хране морале су бити бачене у контејнере и заливене хемикалијом „да је не би дали свињама“. Чак је и поврће исецкано за салату морало бити бачено, уз образложење да представља „биолошку опасност“. Овој породици су помогли савети Удружења потрошача (ФТЦЛДФ), упутивши их како да започну локалну битку за здраву храну у рату који се води широм Америке.
Чини се да су притисци и застрашивања постали контрапродуктивни. Ових дана су активисти – баштовани из групе „Окупирајмо фарме“, провалили у заграђен простор, власништво Универзитета „Беркли“ у Албаниу, и започели садњу поврћа. Њихове изјаве за јавност неодољиво су асоцирале на социјализам: „Планирамо да створимо самоодржив заједнички повртњак и спречимо продају универзитетске земље приватницима“.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Ovo je da čovek ne poveruje u što su se pretvorila ljudska prava, po američkim standardima istih, a time i na sudbinu svih živih bića na planeti. Ova Američka vlast se ponaša kao gospodar života ili smrti, a pre bi se reklo da se gospodari smrti jer se ovde otvoreno vodi jedan rat protiv samog čovečanstva i s time protiv naše planete od strane ”nepoznat-e/ih” sil-e/a! Znači ako je ovo istina, a svedoci smo da jeste onda je krajnje vreme da se nešto poduzme za spas celog sveta od ovih luđaka koji uništavaju ljudsku populaciju i sve živo na planeti, zarad nekih svojih bolesnih i time krajnje opasnih ideja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *