31. мај – Николић: Србија важнија од ЕУ

БЕОГРАД – Изабрани председник Србије Томислав Николић изјавио је да му је Србија, упркос значаја који евроинтеграције имају за земљу, важнија од ЕУ и најавио је да ће после ступања на нову дужност покренути истраге о сумњивим приватизацијама.

Говорећи о евроинтеграцијама, он је рекао да “жели Србију у Европској унији, а тај пут је дуг, пре свега, због грешака претходног режима, корумпиране државе, партијског правосуђа, а не моје или било чије друге жеље”.

“За мене је ЕУ веома важна, али је Србија увек најважнија”, казао је Николић у интервјуу за “Новости” на питање да ли ће његова политика према ЕУ бити суздржанија од досадашње, по којој Унија нема алтернативу.

Упитан да ли би предложио прекид пута ка ЕУ ако Брисел затражи да се успостави нека врста дипломатских односа са Косовом, Николић је одговорио да је “ЕУ пут који представља будућност, а ми имамо уставну обавезу да чувамо Косово и Метохију у саставу Србије. У том уском маневарском простору тражићемо сигуран пут за нашу Србију”.

Николић је најавио и да ће иницирати истраге о сумњивим приватизацијама и додао да “то мора да буде почетак борбе против корупције и организованог криминала”.

Истакавши да ће му главни циљ бити да “помогне да Србија постане боље место за живот”, он је додао да “не могу политичари себе да представљају као велике брижнике за народ, да саде дрвеће, да помажу, тобоже, угроженима, а да, с друге стране, организују најгори пљачкашки поход на наше фабрике, предузећа и да стотине хиљада радника оставе без посла”.

“Нећу се смирити док тај велики и важан посао не завршимо”, казао је он и најавио да ће “максимално мотивисати службе које су у ингеренцији председника државе да обаве свој посао, при чему ће морати да поштују закон до последњег слова”.

На питање да ли изасланик ЕУ Мирослав Лајчак у Београд донео захтев за гашење институција на северу КиМ и отварање канцеларије Србије у Приштини, Николић је одговорио: “Тај проблем је искушење за Србију већ деценијама. У последњој, због лоше политике режима ДС, он се увећао и достигао толике размере да је постао проблем Европе и Уједињених нација”.

“За почетак, грађанима ћу саопштити све што је режим од њих крио. Мислим да је веома важно да се о том питању постигне консензус свих релевантних политичких странака у Србији и да тај проблем, убудуће, заједнички решавамо”, казао је он, додајући да је спреман да са Владом Србије и свим релевантним политичким субјектима у земљи сачини план за Косово и Метохију.

“Наше јединство, разум и поглед у будућност најбољи су начин да сачувамо све наше интересе”, казао је Николић и додао да не може да разговара са косовским премијером Хашимом Тачијем “јер је оптужен за озбиљне злочине”.

На питање како би као врховни командант Војске Србије реаговао ако Албанци крену силом да интегришу север Косова и Метохије, Николић је изразио уверење да се то неће догодити.

“Рат није опција која ми је блиска и уложићу све напоре да спречим било какву врсту сукоба или увлачење Србије у оружано решавање тог проблема. Сигуран сам и да међународне институције неће седети скрштених руку, јер би то била ситуација која би генерисала читав низ дугорочно тешко решивих проблема”, навео је он.

Николић је навео да ће се наћи решење и мирним путем заштитити интересе и безбедност нашег народа на Косову и Метохији.

Ефикасна, поштена и влада способних људи била би благотворна за Србију, казао је Николић и додао да ће прецизније информације бити познате од следеће недеље, када се буде конституисао парламент и сва његова радна тела.

Извор: Танјуг

5 коментара

 1. I ovaj interviju u svim njegovim djelovima dokazuju da ce NIKOLIC biti PATRIOTA onoliko koliko bude bio “pritisnut” od strane domace javnosti (nazalost). Na to ukazuju ovaj interviju.On cuva KOSMET zato sto je to u USTAVu zapisano, a ne zato sto je to pravedno.O namjeri Lajceka u vezi ukidanja KOSMETSKIH institucija je IZBJEGAO ODGOVOR.Da ce objelodaniti TAJNA DOKUMENTA do sada skrivana od javnosti …………ja mu ne vjerujem Sa TACIJEM se nece sastati sato sto je ovaj optuzen za velike zlocine. Pa postoje mnogo jaci razlozi zbog kojih se on ne bi smjeo sastati sa TACIJEM, ako to jedan predsjednik drzave ne razumije……………nou coment.
  NEKA BOG SACUVA SRBIJU………….

 2. Veoma vjesto zaobilazi istinu. Bog neka nam pomogne, nista od njega, sjasi kurta da uzjasi murta. Nije rekao da mu je navaznije povezati Srbiju sa Rusijom i istokom nego i dalje melje gluposti o propaloj evropskoj uniji, sramota, nije ga briga za narod nego za ustav, a sa kim ce da prica u “Tacijevoj” vladi kojeg ce teroristu naci, nije ih okvalifikovao pravim imenom, ni rjecju nije spomenio svoga kuma koji trune u zatvoru. On je cijena njegove velicine. On ga je stvorio. Zbog njega on tamo i dalje trune jer da je pusten, nista od velikog Tome. Sve je ovo produzavanje agonije. Sta ce to on reci Srbima sto oni ne znaju. Sprdnja, povraca mi se….

 3. Intervju kao svaki ništa novo.Ustav je istu bio za bišeg predsenika a sada budućeg premijera sa većim ovlaštenja od
  predsenika države i sve ćinio protivno ustava Srbije ko je garant
  da neće ići istom politikom koju vodu CRVENO-ŽUTA KOALICIJA.
  Sve mi se čini da novinari i izabrani predsednik imaju istu
  želju da se pitanje krađe ne postavlja,jer ni Nikolić nespomeni
  šta će uraditi sa obećanjem koje je dao 10 maja o krađi.Građani
  Srbuje čekaju odgovor.

 4. Tomislav Nikolić novoizabrani predsednik Srbije tek što je položio zakletvu a još nije ni inaugurisan na funkciju predsednika, sa kratkim obraćanjem u skupštini Srbije po dobrom srpskom običaju odmah ste ga popljuvali i našli mu bezbroj zamerki.Da li ste vi upoznati da se svakoj vladi daje 90 dana za prve mere pa da se onda kreće sa kritikovanjem,pa i pljuvanjem ako treba.Čovek još ni funkciju nije preuzeo zvanično a vi očekujete iz kratkog obraćanja i možda dva tri intervjua da izgovori ono što će se vama sviđati.U najmanju ruku to je neukusno.Strpite se malo pa će mo videti koje će prve poteze povući novi predsednik.Prve najave su mu poptpuno na mestu i ako da bog da,da ih u praksi i bar većim delom sprovede biće to ono što svi građani Srbije željno očekuju a to je da se počne hapsiti najveća bagra u ovoj državi koja je opljačkala i narod i državu.Za početak svaka čast i to je dovoljno, a posle će mo videti.

 5. @ srba
  Gospodine SRBA, ukoliko bi netko dao novom PROVOM MINISTRU BORISU TADICU 5 dana, da radi sta hoce, ne samo da ne bi bilo KOSMETA, ni VOJVODINE niti RASKE, kakav je on, bilo bi mu dasta tih pet dana da u potpunosti ukine DRZAVU SRBIJU. Onih 90 dana pripadaju normalnim vladama i predsjednicima u normalnim drzavama u normalnim situacijama. SRBIJA nazalost to nije. Svaka se greska placa. Cak i one predsjednicke, prije inauguracije ili ti proglasenja za predsjednika.Na kradju parlamentarnih izbora novi PREDSJENIK nije smio da zaboravi, trebao je tjerati do kraja. Pomirljiv i drugarski odnos prema TADICU,je velika greska. Goreg izdajice nema, pa sa tako pomirljivim odnosom Nikolic je pomaze Tadicu da se docepa mjesta presdjednika parlamenta, i istog trena je dosao u SRBIJU Miroslav Lajcek, sa “lektirom ” za TADICA u cilju potpunog priznavanja KOSMETA. Gospodine SRBO, nema vremene, nema vremena niti u minutama , a kamoli 90 dana. Srdacan pozdrav sa zeljom da ste Vi u pravau, a da sam ja pogresio!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *