28. maj – Nikolić i Tadić o primopredaji i institucijama

BEOGRAD – Bivši predsednik Srbije Boris Tadić i novoizabrani šef države Tomislav Nikolić razgovarali su danas u Predsedništvu Srbije o primopredaji dužnosti i konstituisanju institucija sistema, kako bi se izbegao institucionalni vakuum.

Nikolić je, posle sastanka, rekao novinarima da građani Srbije sa više optimizma mogu da gledaju u političku stabilnost Srbije u budućnosti i poručio da će mandat za sastav vlade odmah dati onom ko obezbedi većinu, a Tadić je ukazao da je jako važno da se institucije države što pre konstituišu.

“Razgovarali smo o tome koliko je važno da se izbegne institucionalni vakum, primopredaja prođe na najbolji način, a institucije konstituišu na svim nivoima – lokalnom, republičkom i predsedničkom”, rekao je Tadić..

Nikolić je rekao da očekuje da će položiti zakletvu do kraja nedelje, kao i da će kao predsednik omogućiti da odmah dobije mandat onaj ko obezbedi većinu, kako bi se vlada što pre formirala.

On je takođe naglasio da je sa Tadićem razgovarao o tome kako Srbija treba da izgleda u budućnosti i ocenio da je ovo bila prva demokratska primopredaja, jer predsednika Tadića nije zamenio predsednik druge političke stranke, budući da je on dao ostavku na mesto predsednika SNS.

Zbog toga Nikolić očekuje da će saradnja na svim nivoima vlasti biti bolja nego do sada i da će svi nivoi vlasti sarađivati kako bi ispunili ciljeve koje su građani pred njih postavili svojim glasovima na izboirima.

On se zahvalio Tadiću što je otvoren za saradnju, i što je, kako je rekao, svestan da nema previše vremena i da vlada treba brzo da bude formirana.

U zgradu Predsedništva u međuvremenu je stigla i predsednica parlamenta, koja zamenjuje predsednika Republike, Slavica Đukić Dejanović, koja takođe treba da razgovara sa izabranim predsednikom Srbije Nikolićem.

Zajedno sa njom stigao je i lider SPS Ivica Dačić, kao i sekretar Skupštine Veljko Odalović.

Izvor: Tanjug

2 komentara

  1. Koliko se ja razumen u “zdrav razum” Tadic je predao duznost cinom ostavke.
    Sta sad on ima da preda Nikolicu, predsednistvo DS-a?
    Jedino sto bi konacno trebalo da preda je rezidencija na Andricevom vencu.

  2. Olivera Petrović

    O kakvoj primo-predaji govori ovaj članak? Koliko razumem iz teksta, Tadić ostaje u politici i to na još odgovornijem mestu nego što je predsedničko tako da Nikoliću može samo da preda uputstva svojih mentora iz EU i NATO-a. Srbija nije ništa dobila ovim izborima osim zabluda da je Tadić poražen. Jedino stvarno pitanje je da li će narod izdržati do sledećih redovnih izbora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *