28. мај – Николић и Тадић о примопредаји и институцијама

БЕОГРАД – Бивши председник Србије Борис Тадић и новоизабрани шеф државе Томислав Николић разговарали су данас у Председништву Србије о примопредаји дужности и конституисању институција система, како би се избегао институционални вакуум.

Николић је, после састанка, рекао новинарима да грађани Србије са више оптимизма могу да гледају у политичку стабилност Србије у будућности и поручио да ће мандат за састав владе одмах дати оном ко обезбеди већину, а Тадић је указао да је јако важно да се институције државе што пре конституишу.

“Разговарали смо о томе колико је важно да се избегне институционални вакум, примопредаја прође на најбољи начин, а институције конституишу на свим нивоима – локалном, републичком и председничком”, рекао је Тадић..

Николић је рекао да очекује да ће положити заклетву до краја недеље, као и да ће као председник омогућити да одмах добије мандат онај ко обезбеди већину, како би се влада што пре формирала.

Он је такође нагласио да је са Тадићем разговарао о томе како Србија треба да изгледа у будућности и оценио да је ово била прва демократска примопредаја, јер председника Тадића није заменио председник друге политичке странке, будући да је он дао оставку на место председника СНС.

Због тога Николић очекује да ће сарадња на свим нивоима власти бити боља него до сада и да ће сви нивои власти сарађивати како би испунили циљеве које су грађани пред њих поставили својим гласовима на избоирима.

Он се захвалио Тадићу што је отворен за сарадњу, и што је, како је рекао, свестан да нема превише времена и да влада треба брзо да буде формирана.

У зграду Председништва у међувремену је стигла и председница парламента, која замењује председника Републике, Славица Ђукић Дејановић, која такође треба да разговара са изабраним председником Србије Николићем.

Заједно са њом стигао је и лидер СПС Ивица Дачић, као и секретар Скупштине Вељко Одаловић.

Извор: Танјуг

2 коментара

  1. Koliko se ja razumen u “zdrav razum” Tadic je predao duznost cinom ostavke.
    Sta sad on ima da preda Nikolicu, predsednistvo DS-a?
    Jedino sto bi konacno trebalo da preda je rezidencija na Andricevom vencu.

  2. Оливера Петровић

    О каквој примо-предаји говори овај чланак? Колико разумем из текста, Тадић остаје у политици и то на још одговорнијем месту него што је председничко тако да Николићу може само да преда упутства својих ментора из ЕУ и НАТО-а. Србија није ништа добила овим изборима осим заблуда да је Тадић поражен. Једино стварно питање је да ли ће народ издржати до следећих редовних избора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *