22. maj – Za sada bez (dobrog) predloga o formiranju vlade

BEOGRAD – Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je danas da Koalicija SPS-PUPS-JS ni sa kim nije postigla bilo kakav dogovor o parlamentarnoj većini, jer niti je DS, niti SNS ili bilo koja druga stranka uputila toj koaliciji bilo kakav predlog o formiranju vlade.

“Nikakvi dogovori nisu postignuti ni sa kim, ni o parlamentarnoj većini, niti o personalnim pitanjima”, rekao je Dačić Tanjugu. On je podsetio da je više puta, i pre i posle izbora, rekao da je za koaliciju oko socijalista najbitnije pitanje – ko ulazi u vladu i koja je politika te vlade. “Za sada ne postoji bilo koji predlog koji bi bio prihvatljiv za našu koaliciju”, istakao je Dačić.

On je podsetio, takođe, da se protivio istovremenom održavanju parlamentarnih i predsedničkih izbora, jer to može dovesti do političke nestabilnosti u zemlji.

Dve najveće stranke jesu osvojile najviše glasova, ali, naglasio je lider SPS, ne dovoljno za formiranje vlade bez koalicije, a takođe još nisu donele konačnu odluku o tome ko sve treba da čini parlamentarnu većinu.

Dačić je opodsetio da je Koalicija SPS- PUPS- JS jedina osvojila više nego duplo veći broj glasova i mandata u odnosu na prethodne izbore i poručio da “neće učestvovati u postizbornoj reviziji svog izbornog rezultata. “Mi smo spremni da doprinesemo političkoj stabilnosti Srbije, čak i ako to znači naš odlazak u opoziciju”, poručio je Dačić.

“Ali, želim da javnost jasno zna da, osim načelnog dogovora sa Borisom Tadićem i njegovom koalcijom pre drugog kruga izbora ( 8. maja) o zajedničkom radu na formiranju parlamentarne većine, nikakvih daljih konkretnih razgovora nije bilo na tu temu”, zaključio je Dačić.

Potpredsednica SPS Dijana Vukomanović izjavila je ranije danas da toj stranci “ne smeta” da na mestu premijera budu lider DS Boris Tadić ili njegov zamenik Dragan Đilas. “Odluku o premijeru iz DS-a treba da donesu organi te stranke. SPS nije ničiji tutor, ali saradnja na nivou lidera stranaka, Tadića i (Ivice) Dačića, pokazala se kao funkcionalno i efikasno partnerstvo. Đilas je takođe dokazao svoj legitimitet i sposobonost, ali SPS nije ta koja odlučuje koga će DS kandidovati za premijera”, rekla je Vukomanović. Ona je dodala i da će nova vlada brzo biti formirana.

Pre Vukomanovićeve, iz DS je stigla informacija da bi SPS-u najprihvatljivije rešenje za predsednika nove vlade bio lider DS.
Predsedništvo DS je u ponedeljak uveče odlučilo, na osnovu dogovora postignutog 8. maja, da započne pregovore sa koalicionim partnerima SPS-PUPS-JS oko formiranja parlamentarne većine.

Usledila je izjava potpredsednice DS Jelene Trivan, koja je “demantovala sve spekulacije medija u vezi sa sinoćnjom sednicom Predsedništva te stranke, ističući da nema osnova za spekulisanje o personalnim rešenjima u vladi pre nego što su pregovori o formiranju vlade uopšte počeli”.

Trivan je agenciji Tanjug izjavila da je istina samo ono što je DS i saopštila posle sinoćnje sednice – da je na Predsedništvu doneta jedino i isključivo odluka da se na osnovu dogovora od 8. maja sa koalicijom SPS-PUPS-JS započnu pregovori o formiranju parlamentarne većine na svim nivoima.

“Ja očekujem da će ti pregovori početi u najskorije vreme i da tokom tih pregovora tek možemo doći do svih kadrovskih rešenja unutar te vlade”,objasnila je Trivan. U međuvremenu je i predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović – na pitanje da li je bilo pregovora sa socijalistima o budućoj vladi – rekao da “svako sa svakim razgovara”.
SNS se danas nije oglašavala po pitanjima parlamentarne većine i premijera.

Izvor: Tanjug

2 komentara

  1. kaze narodna ”prvo skoci pa onda kazi hop”

    ili ima i ona druga ”sto je babi milo to joj se i snilo”

    HOCEMO NOVE PRAVEDNE IZBORE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *