22. мај – За сада без (доброг) предлога о формирању владе

БЕОГРАД – Председник СПС Ивица Дачић изјавио је данас да Коалиција СПС-ПУПС-ЈС ни са ким није постигла било какав договор о парламентарној већини, јер нити је ДС, нити СНС или било која друга странка упутила тој коалицији било какав предлог о формирању владе.

“Никакви договори нису постигнути ни са ким, ни о парламентарној већини, нити о персоналним питањима”, рекао је Дачић Тањугу. Он је подсетио да је више пута, и пре и после избора, рекао да је за коалицију око социјалиста најбитније питање – ко улази у владу и која је политика те владе. “За сада не постоји било који предлог који би био прихватљив за нашу коалицију”, истакао је Дачић.

Он је подсетио, такође, да се противио истовременом одржавању парламентарних и председничких избора, јер то може довести до политичке нестабилности у земљи.

Две највеће странке јесу освојиле највише гласова, али, нагласио је лидер СПС, не довољно за формирање владе без коалиције, а такође још нису донеле коначну одлуку о томе ко све треба да чини парламентарну већину.

Дачић је оподсетио да је Коалиција СПС- ПУПС- ЈС једина освојила више него дупло већи број гласова и мандата у односу на претходне изборе и поручио да “неће учествовати у постизборној ревизији свог изборног резултата. “Ми смо спремни да допринесемо политичкој стабилности Србије, чак и ако то значи наш одлазак у опозицију”, поручио је Дачић.

“Али, желим да јавност јасно зна да, осим начелног договора са Борисом Тадићем и његовом коалцијом пре другог круга избора ( 8. маја) о заједничком раду на формирању парламентарне већине, никаквих даљих конкретних разговора није било на ту тему”, закључио је Дачић.

Потпредседница СПС Дијана Вукомановић изјавила је раније данас да тој странци “не смета” да на месту премијера буду лидер ДС Борис Тадић или његов заменик Драган Ђилас. “Одлуку о премијеру из ДС-а треба да донесу органи те странке. СПС није ничији тутор, али сарадња на нивоу лидера странака, Тадића и (Ивице) Дачића, показала се као функционално и ефикасно партнерство. Ђилас је такође доказао свој легитимитет и способоност, али СПС није та која одлучује кога ће ДС кандидовати за премијера”, рекла је Вукомановић. Она је додала и да ће нова влада брзо бити формирана.

Пре Вукомановићеве, из ДС је стигла информација да би СПС-у најприхватљивије решење за председника нове владе био лидер ДС.
Председништво ДС је у понедељак увече одлучило, на основу договора постигнутог 8. маја, да започне преговоре са коалиционим партнерима СПС-ПУПС-ЈС око формирања парламентарне већине.

Уследила је изјава потпредседнице ДС Јелене Триван, која је “демантовала све спекулације медија у вези са синоћњом седницом Председништва те странке, истичући да нема основа за спекулисање о персоналним решењима у влади пре него што су преговори о формирању владе уопште почели”.

Триван је агенцији Тањуг изјавила да је истина само оно што је ДС и саопштила после синоћње седнице – да је на Председништву донета једино и искључиво одлука да се на основу договора од 8. маја са коалицијом СПС-ПУПС-ЈС започну преговори о формирању парламентарне већине на свим нивоима.

“Ја очекујем да ће ти преговори почети у најскорије време и да током тих преговора тек можемо доћи до свих кадровских решења унутар те владе”,објаснила је Триван. У међувремену је и председник Политичког савета ДС Драгољуб Мићуновић – на питање да ли је било преговора са социјалистима о будућој влади – рекао да “свако са сваким разговара”.
СНС се данас није оглашавала по питањима парламентарне већине и премијера.

Извор: Танјуг

2 коментара

  1. kaze narodna ”prvo skoci pa onda kazi hop”

    ili ima i ona druga ”sto je babi milo to joj se i snilo”

    HOCEMO NOVE PRAVEDNE IZBORE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *