22. maj – Tri opcije za formiranje Vlade

Zvanični međustranački pregovori o formiranju Vlade Srbije počeće tek posle Nikolićeve inauguracije. Naprednjaci će pokušati da sastave većinu. Socijalisti i demokrate još se drže dogovora

ZVANIČNI pregovori o formiranju vladajuće većine u parlamentu i nove vlade Srbije započeće čim Tomislav Nikolić položi zakletvu pred poslanicima i postane predsednik Srbije.

Zasada su na političkom talonu tri opcije:

* da naprednjaci na talasu trijumfa svog lidera obezbede većinu

* da demokrate i Dačićev blok potvrde raniji dogovor o formiranju vlade

* da se zbog kolapsa svih pregovora izbori za parlament ponove.

Četvrta varijanta, koju zvanično odbacuju svi akteri, jeste da se u novom međustranačkom zapletu dogovori velika koalicija DS i SNS.

Prema našim informacijama, Nikolić posle polaganja zakletve namerava da pozove na konsultacije sve stranke. Prvu šansu da formira većinu dobiće njegovi naprednjaci, koji su istakli Jorgovanku Tabaković za mandatara.

– Nikolić će, kao predsednik svih građana, saslušati sve parlamentarne stranke i koalicije. Ako mu i politički rivali podnesu dokaz da imaju većinu, on će to da prihvati i da predloži njihovog mandatara – kaže za “Novosti” Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS.

Neformalno, SNS će “iza političkih kulisa” pokušati u narednim danima da pronađe saveznike s kojima bi mogao da prikupi najmanje 126 poslanika. Naši izvori nam prenose da su naprednjaci već na nižim partijskim nivoima poslali signale socijalistima. Sa njima i DSS imali bi 138 mandata.

Prva adresa za razgovor biće im Vojislav Koštunica. On i Nikolić čuli su se u ponedeljak, a novi predsednik Srbije zahvalio se lideru DSS na podršci.

– Pregovore o formiranju vlade treba početi tek kada se konstituiše skupština i kad predsednik položi zakletvu. Kad budemo pozvani da razgovaramo o vladi i kad budemo znali ishod, obavestićemo javnost – rekao nam je Petar Petković, portparol DSS.

Lider NS Velimir Ilić smatra da će najveća parlamentarna stranka prva dobiti priliku da formira vladu:

– Ako SNS ne uspe, onda šansu dobijaju drugoplasirane demokrate. Ako ni oni ne uspeju, onda na red dolaze socijalisti.

Rezervna opcija za naprednjake je savez sa SPS-PUPS-JS i svim poslanicima nacionalnih manjina, jer bi i tako mogli da dođu do “tanke” parlamentarne većine od 127 mandata.

Ukoliko Jorgovanka Tabaković ne uspe da “sabere” većinu poslanika koji je podržavaju, Nikolić će biti u obavezi da mandatarsku palicu prenese na drugu najjaču snagu u parlamentu – koaliciju “Izbor za bolji život”, koju predvodi DS.

Tadićeva stranka, iako joj je poljuljana politička pozicija posle predsedničkih izbora, i dalje ima “u šakama” predizborni sporazum s koalicijom SPS-PUPS-JS, koji podrazumeva i da će zajednički da formiraju vlast na svim nivoima. Sa URS i “Preokretom” imali bi 132, odnosno 135 poslanika.

Međutim, politički zemljotres koji je izazvala Nikolićeva pobeda mogao bi da zatrese i predizborni pakt Tadića i Dačića. Lider SPS poručio je da će posle nove situacije “sve biti komplikovanije na političkoj sceni”.

Za njegove koalicione partnere nema dileme:

– Naša koalicija nastaviće razgovore sa DS – kaže Petar Petrović, potpredsednik JS.

Funkcioner PUPS Momo Čolaković podseća da stranke Dačićeve koalicije mogu i pojedinačno da biraju svoje partnere, ali da se on lično “zalaže za jedinstvo koalicije”.

– Razgovaraćemo prvo sa DS. Smatram da ni kohabitacija ne bi bila loša za Srbiju – prenosi nam Čolaković.

Lider SDPS Rasim Ljajić veruje da pregovori o formiranju vlade neće teći glatko.

– Sve može da se oduži zbog novih okolnosti posle pobede Nikolića. Sigurno je da će razgovori trajati duže nego što je bilo predviđeno – procenio je Ljajić za “Novosti”.

Dok iz URS poručuju da su spremni za opoziciju i da će ući u vlast samo ako im se program ostvari “stoprocentno”, Čedomir Jovanović je najavio da će posle predsedničke trke početi pregovori.

P. VASILJEVIĆ – M. BABOVIĆ

Izvor: http://www.novosti.rs

4 komentara

  1. Od svih opcija koje su spomenute to je samo naklpanje. Nema tu
    glavne opcije a to je gospodo KRAĐA GLASOVA 6 maja. Prva obaveza
    novog predsednika je formiranje nezavisne komisije da se utvrdi
    istina. Onda formiranje većine u parlamentu.Zakletva predsednika
    mora biti posle istine o izborima. Ako bude drukčije onda je
    izjava DSSi SNS od 10 maja bila lažna politikanska gospodo iz
    DSS i SNS.

  2. Niko ne pominje 4. mogućnost, koja bi možda bila najmudrija (da sam ja predsednik 😉 ) a to je koalicija 2 najjače stranke SNS i DS koja bi uvela stabilnost u zemlji i učvrstila put ka Evropi. Svi će u startu reći da je to nemoguće jer su ovi izjavili ovo, ovi ono… Ma kad su mogli DS i SPS, što ne bi mogli i ovi, a zarad mira u zemlji (i okolini). Nikolić kao velikomučenik neka pruži ruku pomirenja protivnicima, pa da vidim tu ekipu koja pred narodom to neće da prihvati.

    • Stojko, dao sam ti minus, mada nema crveni karton, ali sigurno bi dobio par komada, jer je to totalna nebuloza iz žitog KAZANA.
      Zašto bi SNS DELO KRIVIČNU ODGOVORNOST ZA BELEIZDAJU ZEMLJE, SRBIJE…
      A svi znamo još jedno- Mali panj, velika kola pretura…
      Ako Nikolić, kao predsednik Srbije ne uradi ono što je obećao a što mu je ujedno i obaveza i dužnost, da ispita SVE u vezi KRAĐE na izborima, onda je na pogresnom putu, slagao je i obmanuo narod. Tada će sigurno Dveri da nastave sa protestima, a sigurno će ima se priključiti dosta naroda, koje će vremenom samo da se uvećava. Jer ta nova i mlada snaga nezadrživo ide napred i valja sve pred sobom. Ja sam očigledno za njih, jer mi stariji moramo priznati da- Na mlđima svet ostaje…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *