22. мај – Три опције за формирање Владе

Званични међустраначки преговори о формирању Владе Србије почеће тек после Николићеве инаугурације. Напредњаци ће покушати да саставе већину. Социјалисти и демократе још се држе договора

ЗВАНИЧНИ преговори о формирању владајуће већине у парламенту и нове владе Србије започеће чим Томислав Николић положи заклетву пред посланицима и постане председник Србије.

Засада су на политичком талону три опције:

* да напредњаци на таласу тријумфа свог лидера обезбеде већину

* да демократе и Дачићев блок потврде ранији договор о формирању владе

* да се због колапса свих преговора избори за парламент понове.

Четврта варијанта, коју званично одбацују сви актери, јесте да се у новом међустраначком заплету договори велика коалиција ДС и СНС.

Према нашим информацијама, Николић после полагања заклетве намерава да позове на консултације све странке. Прву шансу да формира већину добиће његови напредњаци, који су истакли Јоргованку Табаковић за мандатара.

– Николић ће, као председник свих грађана, саслушати све парламентарне странке и коалиције. Ако му и политички ривали поднесу доказ да имају већину, он ће то да прихвати и да предложи њиховог мандатара – каже за “Новости” Александар Вучић, заменик председника СНС.

Неформално, СНС ће “иза политичких кулиса” покушати у наредним данима да пронађе савезнике с којима би могао да прикупи најмање 126 посланика. Наши извори нам преносе да су напредњаци већ на нижим партијским нивоима послали сигнале социјалистима. Са њима и ДСС имали би 138 мандата.

Прва адреса за разговор биће им Војислав Коштуница. Он и Николић чули су се у понедељак, а нови председник Србије захвалио се лидеру ДСС на подршци.

– Преговоре о формирању владе треба почети тек када се конституише скупштина и кад председник положи заклетву. Кад будемо позвани да разговарамо о влади и кад будемо знали исход, обавестићемо јавност – рекао нам је Петар Петковић, портпарол ДСС.

Лидер НС Велимир Илић сматра да ће највећа парламентарна странка прва добити прилику да формира владу:

– Ако СНС не успе, онда шансу добијају другопласиране демократе. Ако ни они не успеју, онда на ред долазе социјалисти.

Резервна опција за напредњаке је савез са СПС-ПУПС-ЈС и свим посланицима националних мањина, јер би и тако могли да дођу до “танке” парламентарне већине од 127 мандата.

Уколико Јоргованка Табаковић не успе да “сабере” већину посланика који је подржавају, Николић ће бити у обавези да мандатарску палицу пренесе на другу најјачу снагу у парламенту – коалицију “Избор за бољи живот”, коју предводи ДС.

Тадићева странка, иако јој је пољуљана политичка позиција после председничких избора, и даље има “у шакама” предизборни споразум с коалицијом СПС-ПУПС-ЈС, који подразумева и да ће заједнички да формирају власт на свим нивоима. Са УРС и “Преокретом” имали би 132, односно 135 посланика.

Међутим, политички земљотрес који је изазвала Николићева победа могао би да затресе и предизборни пакт Тадића и Дачића. Лидер СПС поручио је да ће после нове ситуације “све бити компликованије на политичкој сцени”.

За његове коалиционе партнере нема дилеме:

– Наша коалиција наставиће разговоре са ДС – каже Петар Петровић, потпредседник ЈС.

Функционер ПУПС Момо Чолаковић подсећа да странке Дачићеве коалиције могу и појединачно да бирају своје партнере, али да се он лично “залаже за јединство коалиције”.

– Разговараћемо прво са ДС. Сматрам да ни кохабитација не би била лоша за Србију – преноси нам Чолаковић.

Лидер СДПС Расим Љајић верује да преговори о формирању владе неће тећи глатко.

– Све може да се одужи због нових околности после победе Николића. Сигурно је да ће разговори трајати дуже него што је било предвиђено – проценио је Љајић за “Новости”.

Док из УРС поручују да су спремни за опозицију и да ће ући у власт само ако им се програм оствари “стопроцентно”, Чедомир Јовановић је најавио да ће после председничке трке почети преговори.

П. ВАСИЉЕВИЋ – М. БАБОВИЋ

Извор: http://www.novosti.rs

4 коментара

  1. Od svih opcija koje su spomenute to je samo naklpanje. Nema tu
    glavne opcije a to je gospodo KRAĐA GLASOVA 6 maja. Prva obaveza
    novog predsednika je formiranje nezavisne komisije da se utvrdi
    istina. Onda formiranje većine u parlamentu.Zakletva predsednika
    mora biti posle istine o izborima. Ako bude drukčije onda je
    izjava DSSi SNS od 10 maja bila lažna politikanska gospodo iz
    DSS i SNS.

  2. Нико не помиње 4. могућност, која би можда била најмудрија (да сам ја председник 😉 ) а то је коалиција 2 најјаче странке СНС и ДС која би увела стабилност у земљи и учврстила пут ка Европи. Сви ће у старту рећи да је то немогуће јер су ови изјавили ово, ови оно… Ма кад су могли ДС и СПС, што не би могли и ови, а зарад мира у земљи (и околини). Николић као великомученик нека пружи руку помирења противницима, па да видим ту екипу која пред народом то неће да прихвати.

    • Смедеревац

      Стојко, дао сам ти минус, мада нема црвени картон, али сигурно би добио пар комада, јер је то тотална небулоза из житог КАЗАНА.
      Зашто би СНС ДЕЛО КРИВИЧНУ ОДГОВОРНОСТ ЗА БЕЛЕИЗДАЈУ ЗЕМЉЕ, СРБИЈЕ…
      А сви знамо још једно- Мали пањ, велика кола претура…
      Ако Николић, као председник Србије не уради оно што је обећао а што му је уједно и обавеза и дужност, да испита СВЕ у вези КРАЂЕ на изборима, онда је на погресном путу, слагао је и обмануо народ. Тада ће сигурно Двери да наставе са протестима, а сигурно ће има се прикључити доста народа, које ће временом само да се увећава. Јер та нова и млада снага незадрживо иде напред и ваља све пред собом. Ја сам очигледно за њих, јер ми старији морамо признати да- На млђима свет остаје…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *