08. maj – Poslanici poznati najkasnije do 20. maja

BEOGRAD – Novi poslanici u republičkom parlamentu biće poznati najkasnije do 20. maja, budući da Republička izborna komisija (RIK) u roku od deset dana od proglašenja konačnih rezultata izbora mora da dodeli mandate kandidatima sa izbornih lista.

Kako piše u Rokovniku RIK-a, dodela mandata po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata, treba da bude obavljena u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora. RIK najkasnije do četvrka, 10. maja, u 20 sati mora da saopšti i u “Službenom glasniku” objavi konačne rezultate izbora.

Prema prošlogodišnjim izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, mandati se dodeljuju na osnovu redosleda imena sa liste, počev od prvog na listi, a stranke su bile dužne da svaki treći kandidat na listama bude pripadnik manje zastupljenog, odnosno ženskog, pola.

Budući parlament trebalo bi, prema do sada utvrđenim rezultatima, da čini 73 poslanika koalicije “Pokrenimo Srbiju”, 67 poslanika koalicije “Izbor za bolji život”, 44 poslanika koalicije SPS-PUPS-JS, 21 poslanik D S S, 20 poslanika pokreta “Preokret”, 16 poslanika URS, pet Saveza vojvođanskih Mađara, dva stranke Sulejmana Ugljanina i po jedan liste “Sve zajedno” i stranke “Nijedan od ponuđenih odgovora”.

Među prvih 73 kandidata za poslanike na listi “Pokrenimo Srbiju” su Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Jorgovanka Tabaković, Borislav Pelević, Goran Knežević, Vladimir Cvijan, Dragan Šormaz, Zorana Mihajlović. Među njima su i Velimir Ilić, Dubravka Filipovski i Miroslav Markićevih iz NS, Milanka Karić i Dragomir Karić iz Pokreta snaga Srbije, lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, Miodrag Linta, Marijan Rističević, Srđan Šajn…

Kada je u pitanju lista “Izbor za bolji život”, među prvih 67 kandidata su Dragan Đilas, Ružica Đinđić, Dragoljub Mićunović, Rasim Ljajić, genetičar Miodrag Stojković, Jelena Trivan, Dušan Petrović. Tu su i Nenad Čanak, Milica Delević, Bojan Pajtić, Dragan Šutanovac, Nada Kolundžija, Mirko Cvetković, Vuk Jeremić, Snežana Malović, Božidar Đelić, Oliver Dulić, Milan Marković, Goran Bogdanović, Borislav Stefanović, Aleksandra Jerkov, predsednik demokratske omladine Balša Božović, Slobodan Homen, Olgica Batić, Sanja Čeković.

Kada je u pitanju koalicija SPS-PUPS-JS, među prvih 44 kandidata za poslanike na njihovoj listi su Ivica Dačić, Jovan Krkobabić, Slavica Đukić Dejanović, Dragan Marković Palma, Dijana Vukomanović, Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić, Milan Krkobabić, Petar Škundrić, Dušan Bajatović, Aleksandar Antić.

Boje D S S, gledajući redosled na listi, trebalo bi da brane Vojislav Koštunica, Dragan Jočić, Slobodan Samardžić, Nenad Popović, Sanda Rašković Ivić, Aleksandar Popović, Miloš Aligrudić, Marko Jakšić, Siniša Kovačević, Petar Petković…

Pokret “Preokret” trebalo bi da zastupaju Čedomir Jovanović, Žarko Korać, Ranka Savić, Zaharije Trnavčević, Aleksandar Jugović, Nataša Mićić, Miljenko Dereta, Aleksandar Čotrić, Žika Gojković, Judita Popović, Mirko Čikiriz, Zoran Ostojić. Kada je u pitanju URS, među prvih 16 na listi kandidata su Mlađan Dinkić, Veroljub Stevanović, Maja Gojković, Boško Ničić, Verica Kalanović, Predrag Marković, Suzana Grubješić, Miroslav Čučković.

Međutim, redosled na listi ne znači i da će svi ti kandidati biti budući poslanici, jer mogu da kažu da ne žele poslanički mandat ili da u slučaju izbora na druge funkcije, nespojive sa poslaničkom, podnesu ostavku na onu u republičkom parlamentu. U tim situacijama, poslanički mandat pripao bi sledećim kandidatima po utvrđenom redosledu na listi.

Konstitutivna sednica republičkog parlamenta treba da bude održana najkasnije 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata, što znači da bi prva sednica trebalo da bude održana najkasnije do 8. juna.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. Kulminacija medijske cenzure o kojoj Dveri pričaju već 13 godina za sve što je antirežimsko u ovoj državi, dogodila se upravo u izbornoj noći, kada nijedan medij nije bio spreman da ozbiljno javi da se dogodila jedna srpska politička revolucija.

    Dveri su na ove izbore izašle samostalno, po prvi put, bez ikakvih kalkulacija sa bilo kojim delom ovog stranačko-parazitskog sistema , bilo vlasti bilo opozicije. Dveri su prešle cenzus u više od 10 lokalnih parlamenata u Srbiji, za predsedničkog kandidata dobile više od 100 hiljada glasova, dok smo na parlamentarnim izborima dobili blizu 200 hiljada glasova birača koji su podržali dolazak jedne nove političke opcije posle 22 godine istih i smene istih na vlasti i u opoziciji.

    Ne konstatovati činjenicu da sa ovakvo političko iznenađenje desilo na srpskoj političkoj sceni, a baviti se medijima, govori o krajnjem stepenu cenzure u kome su danas naši mediji.

    Ovo je saopstenje sa sajta:

    Dveri ѕa život Srbije!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *