08. мај – Посланици познати најкасније до 20. маја

БЕОГРАД – Нови посланици у републичком парламенту биће познати најкасније до 20. маја, будући да Републичка изборна комисија (РИК) у року од десет дана од проглашења коначних резултата избора мора да додели мандате кандидатима са изборних листа.

Како пише у Роковнику РИК-а, додела мандата по редоследу на изборној листи, почев од првог кандидата, треба да буде обављена у року од десет дана од дана објављивања укупних резултата избора. РИК најкасније до четврка, 10. маја, у 20 сати мора да саопшти и у “Службеном гласнику” објави коначне резултате избора.

Према прошлогодишњим изменама Закона о избору народних посланика, мандати се додељују на основу редоследа имена са листе, почев од првог на листи, а странке су биле дужне да сваки трећи кандидат на листама буде припадник мање заступљеног, односно женског, пола.

Будући парламент требало би, према до сада утврђеним резултатима, да чини 73 посланика коалиције “Покренимо Србију”, 67 посланика коалиције “Избор за бољи живот”, 44 посланика коалиције СПС-ПУПС-ЈС, 21 посланик Д С С, 20 посланика покрета “Преокрет”, 16 посланика УРС, пет Савеза војвођанских Мађара, два странке Сулејмана Угљанина и по један листе “Све заједно” и странке “Ниједан од понуђених одговора”.

Међу првих 73 кандидата за посланике на листи “Покренимо Србију” су Томислав Николић, Александар Вучић, Јоргованка Табаковић, Борислав Пелевић, Горан Кнежевић, Владимир Цвијан, Драган Шормаз, Зорана Михајловић. Међу њима су и Велимир Илић, Дубравка Филиповски и Мирослав Маркићевих из НС, Миланка Карић и Драгомир Карић из Покрета снага Србије, лидер Покрета социјалиста Александар Вулин, Миодраг Линта, Маријан Ристичевић, Срђан Шајн…

Када је у питању листа “Избор за бољи живот”, међу првих 67 кандидата су Драган Ђилас, Ружица Ђинђић, Драгољуб Мићуновић, Расим Љајић, генетичар Миодраг Стојковић, Јелена Триван, Душан Петровић. Ту су и Ненад Чанак, Милица Делевић, Бојан Пајтић, Драган Шутановац, Нада Колунџија, Мирко Цветковић, Вук Јеремић, Снежана Маловић, Божидар Ђелић, Оливер Дулић, Милан Марковић, Горан Богдановић, Борислав Стефановић, Александра Јерков, председник демократске омладине Балша Божовић, Слободан Хомен, Олгица Батић, Сања Чековић.

Када је у питању коалиција СПС-ПУПС-ЈС, међу првих 44 кандидата за посланике на њиховој листи су Ивица Дачић, Јован Кркобабић, Славица Ђукић Дејановић, Драган Марковић Палма, Дијана Вукомановић, Жарко Обрадовић, Милутин Мркоњић, Милан Кркобабић, Петар Шкундрић, Душан Бајатовић, Александар Антић.

Боје Д С С, гледајући редослед на листи, требало би да бране Војислав Коштуница, Драган Јочић, Слободан Самарџић, Ненад Поповић, Санда Рашковић Ивић, Александар Поповић, Милош Алигрудић, Марко Јакшић, Синиша Ковачевић, Петар Петковић…

Покрет “Преокрет” требало би да заступају Чедомир Јовановић, Жарко Кораћ, Ранка Савић, Захарије Трнавчевић, Александар Југовић, Наташа Мићић, Миљенко Дерета, Александар Чотрић, Жика Гојковић, Јудита Поповић, Мирко Чикириз, Зоран Остојић. Када је у питању УРС, међу првих 16 на листи кандидата су Млађан Динкић, Верољуб Стевановић, Маја Гојковић, Бошко Ничић, Верица Калановић, Предраг Марковић, Сузана Грубјешић, Мирослав Чучковић.

Међутим, редослед на листи не значи и да ће сви ти кандидати бити будући посланици, јер могу да кажу да не желе посланички мандат или да у случају избора на друге функције, неспојиве са посланичком, поднесу оставку на ону у републичком парламенту. У тим ситуацијама, посланички мандат припао би следећим кандидатима по утврђеном редоследу на листи.

Конститутивна седница републичког парламента треба да буде одржана најкасније 30 дана од дана објављивања коначних резултата, што значи да би прва седница требало да буде одржана најкасније до 8. јуна.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Кулминација медијске цензуре о којој Двери причају већ 13 година за све што је антирежимско у овој држави, догодила се управо у изборној ноћи, када ниједан медиј није био спреман да озбиљно јави да се догодила једна српска политичка револуција.

    Двери су на ове изборе изашле самостално, по први пут, без икаквих калкулација са било којим делом овог страначко-паразитског система , било власти било опозиције. Двери су прешле цензус у више од 10 локалних парламената у Србији, за председничког кандидата добиле више од 100 хиљада гласова, док смо на парламентарним изборима добили близу 200 хиљада гласова бирача који су подржали долазак једне нове политичке опције после 22 године истих и смене истих на власти и у опозицији.

    Не констатовати чињеницу да са овакво политичко изненађење десило на српској политичкој сцени, а бавити се медијима, говори о крајњем степену цензуре у коме су данас наши медији.

    Ovo je saopstenje sa sajta:

    Двери ѕа живот Србије!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *