06. maj – Stvoreni uslovi za normalno odvijanje izbora

BEOGRAD – Sekretar Republičke izborne komisije Veljko Odalović izjavio je da su obezbeđeni svi uslovi za normalno odvijanje današnjih opštih izbora pošto su otvorena sva biračka mesta, među kojima i 90 na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da je bilo manjih tehničkih problema, kašnjenja i utvrđivanja procedura i materijala, koji se distribuira već nekoliko dana, ali da su stvoreni svi uslovi za održavanje izbora.

Odalović je izjavio RTS da je na Kosovu i Metohiji otvoreno 90 biračkih mesta, gde je takođe bilo manjih kašnjenja sa materijalom, koji je distribuiran na vreme i kompletan je.

Sekretar RIK-a je izrazio očekivanje da će svi učesnici u glasačkom procesu – birači, birački odbori i materijali biti bezbedni i da će sve proći bez ikakvih problema, napominjući da je za tako nešto najveća garancija prisustvo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), sa kojim se zajedno radi deo poslova, tehničkog karaktera.

RIK neće izlaziti sa nezvaničnim rezultatima, već samo sa zvaničnim. Kako se bude obrađivao materijal, tako će se davati podaci, a prve zvanične informacije o izlaznosti očekuju se tek posle 10 časova, kazao je Odalović. On je dodao da će se prvo objavljivati podaci za predsedničke, zatim za parlamentarne i lokalne izbore, među kojima prvo za Beograd koji je najbliži.

Odalović je podsetio da je omogućeno glasanje i licima koja ne mogu da dođu ličnio na biračko mesto, tako što će tri člana biračkog obora doći do njih lično, ako jave gde se nalaze.

Na pitanje da li je bilo kršenja izborne tišine, Odalović je rekao da su imali jedan prijavljen slučaj u Novom Pazaru, dodajući da RIK nije za to nadležan, već Republička radiodifuzna agencija.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *