06. мај – Створени услови за нормално одвијање избора

БЕОГРАД – Секретар Републичке изборне комисије Вељко Одаловић изјавио је да су обезбеђени сви услови за нормално одвијање данашњих општих избора пошто су отворена сва бирачка места, међу којима и 90 на Косову и Метохији.

Он је додао да је било мањих техничких проблема, кашњења и утврђивања процедура и материјала, који се дистрибуира већ неколико дана, али да су створени сви услови за одржавање избора.

Одаловић је изјавио РТС да је на Косову и Метохији отворено 90 бирачких места, где је такође било мањих кашњења са материјалом, који је дистрибуиран на време и комплетан је.

Секретар РИК-а је изразио очекивање да ће сви учесници у гласачком процесу – бирачи, бирачки одбори и материјали бити безбедни и да ће све проћи без икаквих проблема, напомињући да је за тако нешто највећа гаранција присуство Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), са којим се заједно ради део послова, техничког карактера.

РИК неће излазити са незваничним резултатима, већ само са званичним. Како се буде обрађивао материјал, тако ће се давати подаци, а прве званичне информације о излазности очекују се тек после 10 часова, казао је Одаловић. Он је додао да ће се прво објављивати подаци за председничке, затим за парламентарне и локалне изборе, међу којима прво за Београд који је најближи.

Одаловић је подсетио да је омогућено гласање и лицима која не могу да дођу личнио на бирачко место, тако што ће три члана бирачког обора доћи до њих лично, ако јаве где се налазе.

На питање да ли је било кршења изборне тишине, Одаловић је рекао да су имали један пријављен случај у Новом Пазару, додајући да РИК није за то надлежан, већ Републичка радиодифузна агенција.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *