01. maj – Uhapšeno 20 radikalnih islamista

SKOPLJE – U jutrošnjoj policijskoj akciji “Monstrum” uhapšeno je 20 radikalnih islamista koji se dovode u vezu sa petostrukim ubistvom u Makedoniji, kod Smiljkovskog jezera 13. aprila, a pretpostavlja se da su među njima i počinioci tog zlodela.

Kako je saopštila mnistarka unutrašnih poslova Gordana Jankulovska oni se terete za krivično delo terorizam i prema infomacijama policije pripadnici su radikalnih islamističkih grupa, a neki od njih su bili na bojištimu Avganistanu i Pakistanu.

Kako je rekla Jankulovska na konferenciji za novinare, motiv zločina je izazivanje nesigurnost i stah kod stanovništva, pri čemu žrtve nisu direktno povezane sa počiniocima ovog monstruoznog ubistva. U akciji je učesvovalo 800 policajaca, a uhapšeni su na bazi materijalnih dokaza koji su sakupljeni.

Najveći deo grupe koja stoji iza ubistva su iz Makeodnije, a Jankulovska je zatražila vreme od 24 sata da bi se podnele odgovarajuće krivične prije protiv uhapšenih nakon čega će biti objavljena i njihova imena. Pri pretresu u selima i naseljima u Skoplju i okolini pronađena je velika količina oružja i u toku su veštačenja da bi se utvrdilo da li je neko od njih korišćeno direktno u petostrukom ubistvu.

Na novinarsko pitanje da li je moguće da je ubistvo povezano sa učešćem Makeodnije u međunarodnoj misiji u Avganistanu, Jankulovska je rekla da je Makedonija deo globalne koalicije za mir i da je zemlja koja je prema broju stanovnika peti učesnik u toj misiji I da nije čudo da je na listi zemalja koji su potencijalni cilj radikalnih islamista. Ona nije mogla da kaže da li je ova grupa koja stoiji iza ubistva povezana sa nekom većom radikalnom islamističkom grupom u svetu.

Jankulovska je zatražila od medija i građana još neko vreme da bi se mozaik sklopio ističući da je bezbendosno stanje u zemlji stabilno i da se prati i da ono što je najvažnije da je MUP otkrio počinioce ubistva na bazi materijalnih dokaza. Jankulovska se zahvalila svim građanima koji su dali korisne informacije putem telefonske linije koju je otvorio MUP za ovaj slučaj.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *