01. мај – Ухапшено 20 радикалних исламиста

СКОПЉЕ – У јутрошњој полицијској акцији “Монструм” ухапшено је 20 радикалних исламиста који се доводе у везу са петоструким убиством у Македонији, код Смиљковског језера 13. априла, а претпоставља се да су међу њима и починиоци тог злодела.

Како је саопштила мнистарка унутрашних послова Гордана Јанкуловска они се терете за кривично дело тероризам и према инфомацијама полиције припадници су радикалних исламистичких група, а неки од њих су били на бојиштиму Авганистану и Пакистану.

Како је рекла Јанкуловска на конференцији за новинаре, мотив злочина је изазивање несигурност и стах код становништва, при чему жртве нису директно повезане са починиоцима овог монструозног убиства. У акцији је учесвовало 800 полицајаца, а ухапшени су на бази материјалних доказа који су сакупљени.

Највећи део групе која стоји иза убиства су из Макеодније, а Јанкуловска је затражила време од 24 сата да би се поднеле одговарајуће кривичне прије против ухапшених након чега ће бити објављена и њихова имена. При претресу у селима и насељима у Скопљу и околини пронађена је велика количина оружја и у току су вештачења да би се утврдило да ли је неко од њих коришћено директно у петоструком убиству.

На новинарско питање да ли је могуће да је убиство повезано са учешћем Макеодније у међународној мисији у Авганистану, Јанкуловска је рекла да је Македонија део глобалне коалиције за мир и да је земља која је према броју становника пети учесник у тој мисији И да није чудо да је на листи земаља који су потенцијални циљ радикалних исламиста. Она није могла да каже да ли је ова група која стоији иза убиства повезана са неком већом радикалном исламистичком групом у свету.

Јанкуловска је затражила од медија и грађана још неко време да би се мозаик склопио истичући да је безбендосно стање у земљи стабилно и да се прати и да оно што је најважније да је МУП открио починиоце убиства на бази материјалних доказа. Јанкуловска се захвалила свим грађанима који су дали корисне информације путем телефонске линије коју је отворио МУП за овај случај.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *