Vladan Glišić: Da bi Srbija preživela, režim mora da bude zamenjen

Razgovarao Uglješa Mrdić

Za nas su prihvatljivi samo evropski standardi koji su u skladu sa načelima našeg Novog narodnog dogovora – porodica na prvom mestu, socijalna solidarnost, domaćinska ekonomija, odbrana kulturnog identiteta, Evropa nacija, suzbijanje monopola…

 

‚Dveri‘ idu na duže staze. Mi smo jedan mlad pokret, koji se tek formira na političkoj sceni Srbije. Na učešće na predsedničkim izborima odlučio sam se više zbog toga da bih pojačao kampanju naše liste (‚Dveri‘) na parlamentarnim i lokalnim izborima. Razlog je i korišćenje budžetskih sredstava i medijskog prostora, jer ionako nemamo dovoljno novca za kampanju, a i mediji sa nacionalnom frekvencijom nas slabo prikazuju. Cela priča oko predsedničkih izbora je diskutabilna. Akademik Kosta Čavoški je najbolje u pravnom smislu reči objasnio na koji način je prekršen Ustav i zloupotrebljen institut ostavke kada je u pitanju raspisivanje predsedničkih izbora. Znate i sami da ostavka na mesto predsednika može da se podnosi ili u slučaju bolesti predsednika, ili u slučaju da on smatra da nije izvršio svoj mandat kako valja. Boris Tadić nije to učinio na taj način, nego navodi da je sebi skratio mandat, a u stvari je podneo ostavku. On sa vrlo sumnjivim ustavnim osnovama ide na treći mandat“, kaže u intervjuu za „Pečat“ Vladan Glišić, predsednički kandidat „Dveri“ – Pokreta za život Srbije i član rukovodstva ovog pokreta.
Prema njegovim rečima, Boris Tadić je na najbanalniji način podredio državne interese partijskim interesima Demokratske stranke i to u trenutku kada nam je na Kosovu i Metohiji ozbiljno ugrožena teritorijalna celovitost, kada postoji opasnost od terorizma na jugu Srbije i u Raškoj oblasti, kada se naša privreda i ekonomija nalaze pred kolapsom…
„Svedoci smo političkih v. d. stanja na svim bitnim funkcijama u državi. Državna svest ne postoji ni kod Borisa Tadića, ni kod Demokratske stranke“, kaže Vladan Glišić.

Očekujete li da „Dveri“ pređu cenzus i uđu u Parlament?

Siguran sam da ćemo biti iznenađenje ovih izbora i za prijatelje i za neprijatelje. Mislim da sigurno prelazimo cenzus i ne bi trebalo da brinemo, ali suštinski koristimo parlamentarne izbore ne bi li formirali pokret kao političku organizaciju i kao mrežu poverenja pred burnim događajima koji slede i u Srbiji, i na Balkanu, i u svetu. Želimo da imamo jedan pokret koji će Srbiju moći da preobražava u pravcu modela društva za koji se zalažemo.

A što se tiče lokalnih izbora?
S obzirom na to da smo formirali našu organizaciju u oko pedesetak opština i predali liste i krenuli u akciju, smatram da ćemo i u tom smislu biti iznenađenje izbora i da ćemo ući u institucije. Očekujemo i na lokalu vrlo uspešne rezultate. Oko 12 godina smo radili kao Udruženje građana, ali smo uspeli da izgradimo mrežu poverenja po Srbiji za ovih godinu dana. U našoj mreži su ljudi koji imaju ugled na lokalnom nivou.

Možete li nam reći sa kojim strankama biste ušli u eventualne postizborne koalicije ako uđete u Parlament?
Ono što je kod nas sigurno je da nećemo ići u koaliciju sa bilo kojom od stranaka vladajućeg režima: nećemo sarađivati sa DS-om, URS-om, SPS-om, ali ni sa LDP-om. Smatramo da bi njih trebalo da trajno maknemo sa političke scene, jer je ova Vlada u protekle četiri godine učinila toliko štete srpskom narodu, da je možda i najgora vlada u modernoj istoriji Srbije. Što se tiče opozicionih stranaka – SNS-a sa svojim koalicionim partnerima, kao i DSS-a i SRS-a – saradnja je moguća ukoliko se ispuni jedan zahtev, naizgled čudan, ali i logičan, budući da „Dveri“ ulaskom u politiku žele suštinski da preobraze naš politički sistem. Naši uslovi su, naime, da se zaista primeni zakon o preispitivanju porekla imovine političara i tajkuna od 1989. godine naovamo. Na osnovu toga ćemo znati s kim možemo, a s kim ne u bilo kakvu koaliciju. Tražićemo da sve radimo na principima Novog narodnog dogovora. Bez obzira na to što već godinu dana vrlo jasno profilišemo naš politički stav, koji govori o tome da je potrebno uvesti nove ljude u politički život Srbije, nadali smo se formiranju nacionalnog opozicionog bloka. Mislimo da je u ovih 20 godina izvršena jedna velika pljačka naroda i da je potrebno preispitati ko se i kako obogatio. Stranačko-tajkunski sistem koji u Srbiji postoji bi trebalo da se promeni i u tom smislu su odgovorne sve političke stranke. Takav sistem parazitski uništava naše društvo. Mi smo već uputili SNS-u, DSS-u, SRS-u i NS-u određena pitanja koja se tiču predizborne koalicije, ali od njih nismo dobili odgovor. Zato „Dveri“ – Pokret za život Srbije izlaze samostalno na predstojeće izbore na svim nivoima, kao grupa građana predlažući nezavisnu izbornu listu. Naš porodični model je možda jedini model koji podrazumeva socijalnu promenu strukture društva. Imajući u vidu za kakav se socijalni preobražaj zalažemo, i to da se Tadić odrekao srpske svetinje Kosova i Metohije, pozvali smo na nacionalno jedinstvo, nadajući se da će se na nekom minimumu srpski opozicioni nacionalni blok ujediniti i zajednički nastupiti protiv Tadićevog režima. Zbog toga su naša pisma bila koncipirana tako da se SNS, DSS, SRS i NS pozovu da oni prave zajednički front i dogovor koji bi podržao svaki patriotski birač. U tom slučaju mi se ne bi ni kandidovali, već bi za njih radili kampanju, kao što je „Otpor“ radio za DOS. Na sreću, među nama već postoji konsenzus kada je u pitanju odbrana Kosova i Metohije, promena režima i kritika Tadićeve koalicije. Želimo da maknemo ovaj režim sa vlasti, ali želimo i da znamo šta će biti posle, a ne da dođe bilo ko na vlast, pa da nastavi sa istom politikom.

Kako Vi smatrate da bi trebalo rešiti jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja – sudbinu Kosova i Metohije?
Ceo problem bi trebalo vratiti u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer tamo imamo prijatelje. Kosovo i Metohija je za nas privremeno okupirana teritorija od koje nikada nećemo odustati i o kojoj se ne pregovara. Radimo na očuvanju svesti o KiM u našem narodu i čekamo promene međunarodnih okolnosti koje će nam omogućiti da na tom delu svoje zemlje vratimo pune ustavne i zakonske nadležnosti. Do tada dajemo maksimalnu podršku srpskom narodu i državnim institucijama na KiM. Da bi Srbija preživela postojeći režim upravljanja državom on mora da bude zamenjen. Svaki novi dan sa aktuelnim režimom na čelu države je nastavak propasti za sve građane Srbije. Ništa nećemo dobiti promenom postojećeg režima, na čije mesto bi došao drugi režim koji bi takođe bio postavljen od strane Ujedinjenih monopola Srbije. Zato je da bi se u Srbiji nešto promenilo potrebna najpre promena postojeće politike, političke elite i političkog sistema u celini, a potom i predizborne garancije kako će izgledati ta drugačija politika. Apsolutno smo protiv ostajanja na kursu uslovljavanja i uništenja Srbije zarad ulaska u EU po svaku nacionalnu cenu. Zalažemo se za potpuni preobražaj unutrašnje i spoljne politike, povlačenje crte ispod svih pogubnih rezultata u poslednje dve decenije u privredi, socijalnoj politici, kulturnoj politici identiteta, spoljnoj politici i drugim društvenim oblastima, i započinjanje nove politike. Srbija će biti jaka kada u njoj bude uspostavljena suverena demokratija i narodna samouprava. Suverena demokratija podrazumeva da se o budućnosti Srbije odlučuje samo u srpskoj prestonici, a ne u Briselu i Vašingtonu ili bilo kojem drugom gradu u svetu.

Jedno od velikih nacionalnih pitanja je i jačanje veza sa Republikom Srpskom i sprečavanje separatističkih tendencija u Vojvodini.
„Dveri“ su protiv daljeg komadanja i drobljenja srpske teritorije bilo unutrašnjim delovanjem, tzv. regionalizacijom, bilo spoljašnjim pritiscima, a pod izgovorima „ugroženih manjinskih prava“. Zalažemo se za snažnu Srbiju, uz jake lokalne opštine, koje bi kroz istinsku decentralizaciju dobile veći udeo u raspolaganju svojim resursima i prihodima, kao i za dekoncentraciju državne uprave. Srpska vojska, moderna, dobro naoružana i jaka, mora da se vrati na svoje istorijske tradicije, da u odbrani svojih bližnjih i cele srpske teritorije pokaže odlučnost, spremnost i vitešku čast.  Jaka Srbija je garant opstanka Republike Srpske i sprečavanja njenog gašenja i utapanja u veštački nametnutu centralizovanu BiH, kao i zaštite svih ostalih brojnih srpskih nacionalnih zajednica u okruženju, koje su naročito ugrožene u Crnoj Gori i u Hrvatskoj. Posebno moramo raditi na očuvanju i proširivanju specijalnih veza između Srbije i Republike Srpske. Rasejanje je jedan od najvećih preostalih naših nacionalnih resursa i potencijala u biološkom, stručnom, menadžerskom i finansijskom smislu.

Spomenuli ste medijski mrak. Kakvo je Vaše mišljenje o medijskoj sceni Srbije?
U našem programu stoji da Srbijom vlada sistem ujedinjenih monopola, koji čine ambasade koje pripadaju državama EU i SAD, i koje uz pomoć stranih banaka i domaćih tajkuna prenose svoj uticaj na našu ekonomiju koja je uništena poslednjih 12 godina. Kroz stranačko-oligarhijski sistem kontrolišu se i mediji, čija većina služi za borbu protiv naroda. Mi imamo nejasnu strukturu vlasništva medija. Imamo strance za vlasnike medija, koji ostvaruju sopstvene interese i rade na rušenju srpskih institucija. Jedan od retkih slobodnih medija u Srbiji jeste „Pečat“. Vaš list je i jedini preneo informacije sa našeg nedavno održanog velikog skupa u „Domu sindikata“.

Kakav je Vaš stav o evroatlantskim integracijama?
Dobro razlikujemo Evropu od EU, i nasuprot evrofanatizmu i utopizmu, ako EU uopšte opstane – mi ćemo ostati evrouzdržani. Insistiramo na odgovornom dijalogu sa EU, koji se ni u teritorijalnom, ni u političkom, ni u ekonomskom smislu ne može odvijati na štetu Srbije. Smatramo da i EU i NATO imaju alternativu. Neophodni spoljno-politički dijalog sa EU, posebno u ekonomskom pravcu, ne može biti prepreka za čvršću političku i privrednu saradnju sa zemljama ubrzanog razvoja, na prvom mestu članicama BRIKS-a, ali i pojedinačnim susednim i drugim državama Evrope. Rusija je naš prvi i najvažniji strateški partner. Za nas su prihvatljivi samo evropski standardi koji su u skladu sa ranije iznetim glavnim načelima našeg Novog narodnog dogovora (porodica na prvom mestu, socijalna solidarnost, domaćinska ekonomija, odbrana kulturnog identiteta, Evropa nacija, suzbijanje monopola itd). Hoćemo Srbiju po meri njenih građana i naroda, a ne po meri bezimenih briselskih činovnika EU i SAD-a. Protivimo se svakom vidu približavanja NATO-u. Naša vojska mora da se osposobljava, oprema i priprema za najteže varijante budućih ratnih pretnji, opasnosti i sukoba, a ne za bajkovite i krajnje naivne želje da više neće biti rata, te da se u tom smislu i ne moramo pripremati za rat, već za mirovne operacije po belom svetu i civilnu zaštitu od elementarnih nepogoda, ostavivši naš narod na milost i nemilost genocidnom trendu naših osvedočenih neprijatelja.

Koga ćete najviše da napadate u kampanji?
Nama je kampanja sve vreme bila antirežimska i antisistemska. Nama su institucije naše države potpuno ispražnjene od smisla. Ostala je forma, koja se obično prikazuje kao kvazipatriotska. Jedino kada naši sportisti ostvare neki veliki rezultat, državni funkcioneri se slikaju sa zastavom i drže patriotske govore. U svim drugim situacijama, kada bi državni funkcioneri trebalo da stanu iza naših državljana koji su pod okupacijom na Kosovu i Metohiji – tu države nema. Naši državni funkcioneri su pod kontrolom zapadnih ambasadora, stranih banaka i korporacija. Svi oni koji su učestvovali u rušenju naše države moraće da odgovaraju i u političkom i u krivičnom smislu. Želimo da nam i opozicione stranke kažu za šta će se zalagati ako dođu na vlast umesto Borisa Tadića. Nećemo nikada voditi antiopozicionu kampanju, jer ne želimo da budemo u službi režima. Možda imamo najmanji koalicioni potencijal, ali želimo da se izborimo da Srbija ide pravim putem.

Kako reagujete na poruke koje se šalju sa predizbornih konvencija vladajućih stranaka, gde predstavnici DS-a, URS-a, SPS-a i LDP-a kao da kritikuju sami sebe?
To zasmejava narod. Oni nam vređaju inteligenciju. Ne može Mlađan Dinkić žestoko da priča protiv stranačkog zapošljavanja kada je on zaposlio sve svoje stranačke kadrove i ne dozvoljava da se drugi zaposle. Ne bi me iznenadilo da  Mlađan Dinkić kaže da on u stvari nije Mlađan Dinkić koji je bio na vlasti. Sada nam Ivica Dačić kao i pre četiri godine priča kako je patriota i kako će da brani Kosmet. Pitamo ga da li je Dačić isti čovek koji je organizovao gej paradu, tukao beogradsku omladinu, koji izvršava naloge stranih ambasadora, dovodi EULEKS na Kosovo, koji je nosio Miloševićevu sliku na prošlim izborima, a onda otišao u Vladu sa onima koji su Slobodana Miloševića isporučili Hagu gde je ubijen. Da ne pričamo o LDP-u i „Istini“ Čedomira Jovanovića, koju možemo samo da posmatramo sa ironijom. LDP ima jednu doslednost, jer on na još luđi i radikalniji način traži da se upropasti Srbija i srpski narod, da što više teritorija damo našim neprijateljima, preduzeća strancima i da na kraju zaboravimo da smo Srbi. Dinkić je uništavao srpski narod pod formom ekonomskog prosperiteta, a SPS je od patriotske postala izdajnička stranka. Ova vlast sarađuje sa EU bez alternative, kao i sa Haškim tribunalom koji je za nas Gestapo 21. veka, i koji pušta na slobodu one koji su ubijali i klali Srbe. Sada ovi na vlasti pokušavaju kao pacovi da pobegnu sa broda koji tone, jedni druge okrivljujući za propast. Znam da je naš narod dovoljno pametan i pošten da će izborni rezultat vladajućih stranaka biti katastrofalan.

Koju bi vladu podržali ako uđete u Parlament i ako budete odlučivali?
Nama nije interes da uđemo u vlast koja Srbiju još više upropašćava, već da aktuelni režim ode sa vlasti. Vlada koja bi dobila našu podršku morala bi radikalno da se obračuna sa svim tekovinama Tadićevog režima i vlade. Za sada je to spekulativno, jer nijedna opoziciona stranka nije odgovorila na naša pitanja i čisto sumnjam da bi bili spremni da se obračunaju sa Tadićevim tekovinama na naš način.

Koga ćete podržati ako u drugi krug predsedničkih izbora uđu Tomislav Nikolić i Boris Tadić?
I tu ćemo biti strogi. Hoćemo uslov. Naravno da Boris Tadić više nikada ne bi trebalo da bude predsednik Srbije, ali ne želimo da Tomislav Nikolić radi isto što i Tadić. Tada ćemo znati i ko će da formira republičku Vladu.

Da li je veća nacionalna svest u Republici Srpskoj u odnosu na Srbiju?
Republika Srpska je formalno okupirana zemlja. U RS strani vojnici se šetaju sa svojom bojnom opremom, ali postoji nacionalni duh koji je mnogo jači i zdraviji nego u Srbiji. Republika Srpska je najsrpskija zemlja, čak bi mogla da bude i matica celom srpskom narodu zbog zdravog nacionalnog duha koji tamo postoji.

Kakve su vaše veze sa srpskom dijasporom i Srpskom pravoslavnom crkvom?
Imamo dobre veze sa srpskom dijasporom i Srpskom pravoslavnom crkvom. Mi smo se i našli u krilu SPC kada smo krenuli sa časopisom Sabora srpskih „Dveri“, poštujući tradicije naše Crkve od kraja prošlog i početkom ovog veka. Uvek nam dobro dođe duhovni savet od naših prijatelja iz SPC. Ne znam nijednu političku organizaciju koja ima tako dobru i razgranatu vezu sa srpskom dijasporom. „Dveri“ su osnivači i koordinatori Srpske mreže, koja predstavlja moderan način organizovanja i delovanja u 21. veku, bez obzira na administrativne granice i prostorne daljine, a u cilju očuvanja nacionalnog identiteta srpskog naroda, kako u otadžbinskim zemljama, tako i širom rasejanja. Mrežu čine patriotska udruženja iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, ostalih bivših jugoslovenskih republika i dijaspore.

Koji je Vaš komentar na podatke da „Dveri“ učestvuju na izborima samo da bi oslabili rezultat opozicionih stranaka, pretežno DSS-a i SNS-a, i da ste na platnom spisku Tadićevog Kabineta i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa?
Kada smo krenuli u kampanju prvo je kolala priča da nas finansira DSS, pa ruska obaveštajna služba preko ruskih nevladinih organizacija sa kojima smo sarađivali. Onda su govorili da nas Amerikanci finansiraju preko srpske dijaspore, pa je išla priča da nas plaća SPS i razne grupe DS-a. Suština cele priče je da smo posle svih glasina odlučili da se našalimo, jer kada bi nas svi pomenuti finansirali bili bi najprisutniji u medijima. Vrlo je bitno da smo jedini pozvali sve opozicione stranke, a iz nekih i dolaze pomenute glasine na naš račun, da potpišemo koalicioni sporazum, ali oni su odbili. Kada bi danas i Tomislav Nikolić, i Vojislav Koštunica, i Vojislav Šešelj, i Velimir Ilić sami napravili sporazum, to bi bio najveći udarac za režim, i to bi bila poruka patriotskom biračkom telu da neće ni sa jednom režimskom strankom praviti koaliciju. Režim je spreman na sve i hoće da nas posvađa sa opozicionim nacionalnim strankama, jer računaju da ako se duh koji „Dveri“ nose  ulije u telo opozicionih nacionalnih stranaka, to bi bila najopasnija subverzija prema ovakvom režimu, a suštinski i prema sistemu koji je NATO okupacija uvela u Srbiji. Ako ovaj režim ponovo bude na vlasti, može da dođe do bunta i socijalnih nereda. Mi smo jedina politička opcija u Srbiji koja hoće da izvrši socijalnu revoluciju. Onaj kome je u Srbiji lepo, neka glasa za vlast.

37 komentara

  1. To Vučela nisam nikad u tebe ni sumljao naizad je mesto u tvom listu dobila budučnost Srbije.Sad mi je lakše jer narod ima za koga da glasa. Naravno DVERI i .

  2. Kada je pecat postao ovako komercijalan? Te naprdnjaci, te ova dbovskoamerickoambasadna tvorevina “dveri” za koju vec svi shvataju da je projektovana za jednokratnu upotrebu, da se grogiranom kostunici zada zavrsni udarac.

  3. nije mi jasno kako im (dverima) oprostise onih 4.2 miliona dinara od jovce i tomica (dveri nikada to nisu demantovale), da li su ovim angazmanom kupili sebi slobodu?

    • Andreas75BC

      Hajde ti priznaj ko tebe placa za ovo sto radis!Ili si mozda srbomrzac iz hobija?!

    • Niko od DVERI ne trazi da imaju bela krila, niti im je potrebno,
      a ti “pronalasci” u vezi novca su sastavni deo pol.kampanje
      mozda se do kraja pojavi i neka “vidovita Zorka”, sve je moguce
      Opozicija ili Pozicija ili DVERI…
      ZA MLADOST SRBIJE; ZA DVERI…

  4. Drago mi je da je neko now na politickoj sceni u Srbiji. A to su Dveri. Ovi stari politicari koji kao duhovi lutaju po Srbiji godinama, stvarno bi trebali da odu ili u raj ili pakao. Vreme je zrelo za promene zato i postoji apatija u narodu.
    Sada imam za koga da Glasam.

  5. Da su dveri dbovskoameričkoambasadna tvorevina iskakali bi ti iz frižidera a sa tv ekrana se nebi skidali. U drugom grmu leži zec.

  6. Zašto mi srbi ubek vidimo kukolj a ne žito? Pustite mlade ljude da se dokažu ili ne. Zar vam nisu dosadile face koje gledamo 20-god. zar nije vreme da SRBIJA krene napred. Vučeliću hvala za svestranost, pratim vas već izvesno vreme i sviđa mi se PEČAT.

    • Hvala na podršci ali zaista treba mladi i talentovani ljudi da pokažu šta znaju i šta mogu.Nemožemo mi stariji da budemo večito pametniji…

  7. Ne da mi se sviđa nego ću da ga i kupujem.

  8. Dobro je da su se Dveri kandidovale na ovim izborima , najzad jedna poltička opcija koja će predstavljati gradjane Srbije i njihove političke , ekonomske , i kulturne i nacionalne interese . Nadam se da će političari koje smo gledalih predhodnih 12 godina završiti na smetlištu istorije . Srbija ima nadu , Srbija ima vredne i sposobne ljude . Mukotrpan je put probijanja medijske blokade . Hvala Pečatu što i dalje ostaje dosledan, slobodan i služi svom narodu

  9. neverovatno, isti kao ldpovci, kritikiujes ih malo i odmah doleti partijskoskojevska armija da da te ispljuje a sebe ishvali!!! isto to rade svuda, a gde god mogu i brisu nepozeljne komentare.

    • Verovatno, i to veoma verovatno…
      @proka, niko tebe ne pljuje, to je samo ZEMLJINA TEZA, gravitacija…
      Kao sto vidis Vucelic NE brise tvoje “pronalaske” i “umotvorine”.Brise ih ISTINA…
      “…partijskoSKOJevska…”, bio bih zahvalan i Bogu i svakom kada bi me vratio da budem OMLADINAC, ali NEmoze, ostaje samo:
      ” Zal za mladost, Kostano, poj…”
      FÜR DVERI aus Österreich

    • vi ne kritikujete vec sejete crv sumnje, a ne pominjete nikakve dokaze za ono sto tvrdite. Mnogo vise vase ponasanje lici na to koje pominjete u vasem komentaru.

      • dveri su u insajderu one nesrecne brankice pomenute i okrivljene da im je iz kolubare nalogom Jovce, tadasnjeg direktora i Dragana Tomica uplaceno 4.2 miliona dinara. Dan-danas niko iz dveri to nije demantovao. Da li je novac legalno potrosen ili samo opran preko njih, ne zna se, uglavnom od tog momenta dveri izlaze sa idejom da se sa terena nevladinih organizacija gde su radile jedan sjajan posao i ravnopravno se borile sa gomilom NVO stipendista americke ambasade predju u strancarske vode i zagrizu isto biracko telo koje svojata dss. Pametnome dosta.

    • Brate niko te nebriše u okupiraj Srbiji imaš koliko hoćeš tvojih istomišljenika idi sa njima pa se slaži.Ovo je nažalost jedini slobodni pisani medij u SRBIJI tebi je očigledno lepo zato glasaj za svoje pajtose, a mi drugi znamo de nam je mesto , napokon imamo za koga da glasamo. DVERII.

  10. Ko je hteo imao je za ovih 12 godina da prati tu nasu decu na MASINCU.
    JA povremeno sam ih slusao i shvao sam da Srbija dobija novu politicku
    snagu koja je drugcija od postojecih stranaka.Svoju velicinu dokazali su
    u porodicnoj setnji ulicama Beograda sa decjim kolicima i decom uhveni
    za ruku, to je velicina i snagaRODOLJUBIVE SRBIJE.Oni smetaju ucmaloj
    politickoj nomenklaturi koja postoji dali vlada ili opozicija.Rezultati
    izbora pokazace zrelost biraca Srbije.Velika porodica Srbije nece smetati ni ISTOKU NI ZAPADU odluka se donosi 6 Maja glasajmo za DVERI!!!

  11. Da bi Srbija preživela ovi treba da odu sa vlasti,ali ne da ih vi zamenite. Ne vidim da ste nešto bolji, sem što ste agresivniji. Svi ste vi izašli iz “Miloševićevog šinjela”.

  12. Kako je lepo gledati ovih dana političare u strahu i panici,jer su uvideli da im se bliži kraj na sceni!Svakim danom sve više naroda staje uz Dveri!Trenutno su u Srbiji sve televizije sa nacionalnom frekvencijom pod kontrolom,dnevne novine takođe,a jedini pisani list(nedeljnik) koji je slobodan i bez cenzure jeste Pečat.Dveri su jedini na političkoj sceni koji nisu partija i nisu korumpirani..oni su srbska porodica,srbska snaga oni su GLAS NARODA!

  13. NEMOŽE SE BITI PROTIV SLOBODANA MILOŠEVIĆA A BITI ZA SRNBIJU.TO dvoje se jednostavno isključuje.Ko to nemože da shvati NEK SE NEBAVI POLITIKOM.TO ni ovi momci koji vode dveri NISU SHVATILI.Razmislite malo o tome.

  14. Evo vec dva meseca obilazim Srpske CRKVE I verni narod Srpki i cujem
    glasove i zelje da se desi promena na politickoj sceni u matici ovde
    su svi Srbi pune su nase crkve vernog naroda.Usksnji porodicni rucak
    u nasim dvoranam nisu mogle da prime sve koji su dosli,da se vide
    sa rodbinom i prijateljima.Ovde su rastojanja velika do parohijske
    crkve ponekad i do100 kilometara.Uskrs u NEW JORKU ogromna crkva sa
    jedne ulice ulazis unutra a oltar dodiruje sledecu ulicu,prepuna
    vernog naroda i jos toliko u porti.Razgovor sa poznanicima o politici
    a sta drugo? Svi znaju za SABOR SRPSKE DVERI preko interneta ustvari
    bolje receno SLOBODNOG SRPSKOG CASOPISA PECAT koji daje prostor u svojim
    izdanjima sa RODOLJUBIVIM PATRIOTSKIM pisanjem,toliko iz LOS ANDJELOSA I
    NEW JORKA.

  15. Da, verujem da Dveri mogu doprineti preporodu i treba ih podrzati.
    1.”Tajkuni”
    Stvaarnje sacice “bogatih”-“kapitalista” bilo je planirano i izvedeno je po programu. Elementi:
    – Zakon o direktorim (jos kasnih 80-tih) i njihovim ovlascenjima,
    vecim od vlasnika;
    – “Blokada” devizne stednje (sem za …);
    – “Hiper inflacija”. “Odabrani, uzimaju ogromne (za smrtnike)
    kredite, kupe devize, sacekaju nedelju dana, pola prodaju, pa,
    kupe novu kolicinu “devizna” i …, na kraju “ciklusa” vrate
    kredite (delicem “devizna”) tako sve do “Sv. Avrama”;
    – “Piramidalna stednja”. Zar su potrebne slike onih koji su se
    “ofajdili”?
    – “Privatizacija”. Ako se zakon ne ponisti i svi koji su radili
    (i rade) u agenciji za privatizaciju i agencijama za “procene”,
    “tendere”, “prodaje” ne budu pod istragom, nema resenja “T.”
    – Ko je u Srbiji (i Jugoslaviji) bio bogat do 1980 (osim Karica)?
    – Ko je od “tajkuna” stvorio pomena vrednu bogatu industriju?
    Srboljub Savic

  16. Porodica
    Da se obnovi srpska porodica, bez koje nema Srbije, neophodna je
    materijalna i duhovna osnova.
    Materiajlne osnove nema bez proizvodnje i privrede.
    Duhovne obnove nema bez morala, etike, znanja i vere.
    Ni jednog ni drugog nema bez politickog ustrojstva drzave- Ustava,
    Narodne Skupstine, odgovarajuce zakonodavne i izvrsne vlasti i sudstva. Bez ovih ustrojstava i potom, institucija osnove i nadgradnje.
    Opet, verujem da Dveri mogu graditi temelje Srbije.
    Srboljub Savic

  17. podrzavam zalaganje ‘Dveri’ za porodicu i tradicionalne vrednosti.. Ali, neka niko, ko namerava da se ukljuci u prljavu politicku barustinu ne umislja, da je moguce ostati potpuno cist ?! Vreme ce pokazati, ko je ko, i zna se Kome pripada vera, bez trunke sumnje ?! Posebno je pitanje “americkih Srba” ?! Moze li se sluziti – dva gospodara ???

    • Kao sto kazes, vreme ce pokazati ko je ko, a nasé je da podrzimo ovakav plemeniti pokret. Ako ti usi cuju i oci vide, prepoznaces da ovo nisu prevaranti.

      A nije mi jasno sta je sporno kod americkih Srba? To su Srbi koji zive u Americi. Jedno je geografska a drugo nacionalna pripadnost i jedno drugo ne iskljucuje.

  18. Eh kad bi milostivi Bog dao, da je ovo istorijski trenutak kada ce Srbi i Srbija KONACNO opet da se vrate sebi i svojim korjenima i da se obracunaju sa izdajicama, beskicmenjacima i izrodima.

    Rejting nade je uveliko skocio od kad su se Dveri pojavile na politickoj sceni Srbije. Pogledajte samo razne rezimske stranice posvecene iducim izborima. U anketama vise ne mogu da sakriju Dveri, komentari raznih clanaka su preplavljeni podrskom Dverima, iskreni komentari koji se pisu od srca a ne naruceni kod nekih agencija. Dveri su sveprisutne i uzivaju veliku podrsku u narodu, doduse onome dijelu naroda koji je uprkos medijskom mraku uspio da cuje za Dveri. Zato trebamo da koristimo usmenu propagandu i da pazljivo upoznamo nase bliznje da situacija nije beznadezna i da konacno imamo za koga da glasamo!

    Za DVERI! Za zivot Srbije!

  19. ,
    NEBITAN MORAS BITI BITAN!!!
    Srbi u rasejanju u toku ovog demostrirali su protiv vlada koje su
    pomagale raspad one propale drzave.Srbi Amerike i Kanade koje stanje
    veoma dobro poznajem,svojim radom,znanjem i materijalnom pomoci imaju
    pravo i mogucnost odrzavanja svesti kojoj naciji i veri pripadaju. Ima
    i onih nebitnih koji remete miran i normalan zivot u tim nasim SRPSKIM
    zajednicama.Iz mog isrustva od preko trideset godina zivota i rada tamo
    daleko nikad mi otadjbina Srbija nije bila daleko.A sad se vracam u moj
    Beograd da glasam za patriotsku rodoljubivu Srbiju,A TI NEBITNI?

  20. … pre 13 godina, za vreme NATO agresije – na TV je bio neki ‘akcioni’ film.. ” Vidi Dzems Bond !” rece decak… Tada se zacuo zvuk sirena (najava avio-napada) Nakon sto je upitan ” A gde je sada taj tvoj 007 ” – mladi gospodin – promeni TV ‘kanal’ – i vise nije pokazao interesovanje za takve ‘supermene’ … ?! Pitajte omladinu o tom “prijateljstvu” sa Amerikom – u koje rezim i njegovi “slobodni” mediji zele da nas ubede… ?! Svaka cast casnima iz ‘rasejanja’…. Ali, kako su se osecali poneki, kada su nakon 1945, godine – dobili ‘taze’ naciste za sefove ?!
    …. Uzgred, zar Broz 1941.g nije ‘tipovao’ na – golobrade ( koji nisu ispunjavali ‘uslove’ za “prave” formacije ) ?! ‘Nastavak’ je – poznat.. ?!
    … Zivim ovde, preko 56 – nebitnih godina i ne mrzim nikoga… Ali, mislim da je deo americke ( pa i ostalog ‘zapada’) politike – neprijateljski prema Srbiji i da tu nema bitnih promena… Uostalom, pitajte omladinu…

  21. i ljudi, nemojte se zanositi, 2% je za dveri san snova i te njihove glasove podelice toma i tadic, a vec u avgustu mesecu niko ih se nece ni secati, osim ovih troje-cetvoro iz vrha koji ce se udomiti u raznim vec postojecim strankama. takav scenario je vec vise puta vidjen i nadam se da cete se setiti ovih mojih reci posle izbora (mada ce biti vec dockan).

    • zaista ste neumorni u sirenju dezinformacija, Dveri su vam ocito trn u oku. Buduci da se na njihovom sajtu mozete informisati o tome sta oni svakodnevno rade i sta su radili od 1999 do danas, ovi vasi komentari se mogu shvatiti kao cista zluradost.

      • @Proko. ocigledno je vec postalo da nisi za DVERI, tvoja se upornost samo tebi isplatila, ali cak prorezimska BETA je priznala danas da DVERI PRELAZE CENZUS, 5%, tako da oni silni minusi saberi, koje si dobio, potvrdjuju samo jedno, DVERI idu dalje, cak i sa vecim procentom, ali otom potom, a ti sidji sa tog bureta na kojem sedis, jer ovo je vreme za pametnu i treznu glavu…

    • ponovo za proku: ti si promasio profesiju,prebaci se kod tome i tadica.

  22. Politicki Svesni

    Replike za Vladana Glisica

    * Ono što je kod nas sigurno je da nećemo ići u koaliciju sa bilo kojom od stranaka vladajućeg režima: nećemo sarađivati sa DS-om, URS-om, SPS-om, ali ni sa LDP-om. Smatramo da bi njih trebalo da trajno maknemo sa političke scene, jer je ova Vlada u protekle četiri godine učinila toliko štete srpskom narodu, da je možda i najgora vlada u modernoj istoriji Srbije.

    Ljudi treba da razlikuju bitno od nebitnog. Situacija u drzavi i drustvu je takva da nikako nije vreme za podelu na “leve” i “desne”. Prvi i osnovni zadatak jeste potpuno uklanjanje sa politicke scene Trijasa Zla: DS, G17+(URS) I LDP.Drugi zadatak to je istisnuti sa politicke scene stranke koje su sa njima do sada stupale u koalicije i time im pomagale da opstanu na vlasti i ucestvovale u razaranju drzave i drustva, poput SPS-a i PUPS-a.
    Dalje, ne smeju se glasati stranke za koje se pretpostavlja da ce stupiti u koaliciju sa nekom od njih i time im obezbediti opstanak na vlasti. Stranke koje tolerisu mogucnost stupanja u ma kakvu koaliciju sa ma kojom strankom iz Trijasa Zla nisu istinska opozicija.

    * Smatramo… da je (ova Vlada) možda i najgora vlada u modernoj istoriji Srbije.

    Zasto mozda? Po mom skromnom misljenju, ne treba da nas zavara forma: jedna ista vlada na vlasti je od 2000. godine i kontinuirano razara drzavu i drustvo.

    * Vrlo je bitno da smo jedini pozvali sve opozicione stranke, a iz nekih i dolaze pomenute glasine na naš račun, da potpišemo koalicioni sporazum, ali oni su odbili
    …nadajući se da će se na nekom minimumu srpski opozicioni nacionalni blok ujediniti i zajednički nastupiti protiv Tadićevog režima.

    Moj stav je da je sada neophodno imati u vidu ono sto je bitno, a to je uklanjanje DOS-ovskog rezima sa vlasti, a ne bavljenje razlicitostima medju opozicionim partijama. S tim u vezi, vreme je da Dveri, SRS i ostale desnicarske stranke potpuno prestanu sa napadima na komunizam i naruzivanjem komunistickog rezima. Vreme je da se svi, i levi i desni, okupimo na istoj strani jedinstvenog fronta protiv Trijasa Zla i stranaka okupljenih oko njih. Da li ste svesni koliko ste svojih levicarski nastrojenih potencijalnih glasaca odbili vredjanjem komunizma? To sto je neko levicar, ne znaci da vas ne bi glasao, imajuci u vidu da istinske levice (Joske Broza) nema na predstojecim izborima, pa moze da se gleda jedino ko je pravi protivnik DOS-u. Ali, da biste dobili njihove glasove, neophodno je da ih postujete kao ljude. Zasto se sada vracati na komunizam? Zar sada nemate pametnijeg posla? Zar je opanjkavanje komunizma ono sto je za vas bitno u ovom trenutku?
    Ovako, cinite DOS-ovskoj vlasti uslugu, razjedinjujuci opoziciju koja bi trebala da se ujedini. “Pljujuci” po komunizmu cinite upravo ono sto DOS-ovci vole, jer i oni to rado cine cim im se ukaze prilika, a najveci neprijatelji komunizma (poput Tadica) upravo su u njihovim redovima. Hocete li da govorite njihovim ustima i cinite im uslugu ili da ujedinite narod u onome sto je zaista bitno?

    * Režim je spreman na sve i hoće da nas posvađa sa opozicionim strankama
    Nećemo nikada voditi antiopozicionu kampanju, jer ne želimo da budemo u službi režima.

    Onda zapamtite svoje reci, jer su istinite i neka vam budu vodic. Svako pljuvanje po komunizmu jeste sluzba DOS-ovskom rezimu, jeste ponasanje isto kao i ponasanje DOS-ovskog rezima, jeste svadja sa opozicionim strankama, jeste slabljenje opozicije i razbijanje njenog jedinstva, a time i jedinstva gradjana. Nemojte nikada voditi antiopozicionu kampanju.
    Oni koji se cesto pokrecu na razmisljanje u pravcu teorija zavera, mogu upravo pomisliti da ste u tajnom dosluhu sa rezimom i Zapadom zato sto razjedinjujete jedinstvo medju ljudima prema onome sto je bitno, baveci se onim sto sada uopste nije bitno.
    U narodu se cuju mnogobrojne teorije zavere o tome kako je ova ili ona partija na tajnom zadatku Zapada da razori jedinstvo i ukrade glasove ovoj ili onoj partiji. Zdravorazumski je pomisliti da verovatno, nisu sve od ovih teorija tacne, ali za one koji se njima dovode u konfuziju preporucujem da znaju za koga da ne glasaju (sto sam naveo na pocetku) i da glasaju za neke od onih koji nece uci u post-izbornu koaliciju sa njima. Nadam se da ce se medju partijama opozicije ostvariti jedinstvo oliceno u post-izbornoj koaliciji i da ce fakt da ste glasali za ovu ili onu opozicionu stranku postati nebitan.

    * želimo da maknemo ovaj režim sa vlasti, ali želimo i da znamo šta će biti posle, a ne da dođe bilo ko na vlast, pa da nastavi sa istom politikom.
    Ništa nećemo dobiti promenom postojećeg režima, na čije mesto bi došao drugi režim koji bi takođe bio postavljen od strane Ujedinjenih monopola Srbije
    Naravno da Boris Tadić više nikada ne bi trebalo da bude predsednik Srbije, ali ne želimo da Tomislav Nikolić radi isto što i Tadić
    * Vlada koja bi dobila našu podršku morala bi radikalno da se obračuna sa svim tekovinama Tadićevog režima i vlade.

    Pozdravljam ovo i potpuno se slazem. Ako ovo ne biste uradili, postali biste isti kao i oni. Smatram da biste trebali detaljnije i konkretnije da se odredite prema tome. Sta to znaci u praksi? Navediti bar neke stvari koje cete promeniti.

    * Naša vojska mora da se osposobljava, oprema i priprema za najteže varijante budućih ratnih pretnji, opasnosti i sukoba…, a ne za mirovne operacije po belom svetu i civilnu zaštitu od elementarnih nepogoda,,,

    Sta ovo znaci u praksi? Da li cete ponovo uvesti redovno sluzenje vojnog roka? Posto ste vec izjavili ovo sto ste izjavili, a imajuci u vidu da se radi o vaznoj oblasti funkcionisanja drzave, dugujete objasnjenje potencijalnim glasacima i nije korektno da ostanete na ovome.

    * dobro razlikujemo Evropu od EU
    Smatramo da i EU i NATO imaju alternativu.

    Ja, takodje, pravim tu razliku. Nekoliko zemalja, recimo, Svajcarska i Norveska, nisu clanice EU, pa ih to ni malo nije sprecilo da funkcionisu kao zemlje razvijene demokratije, visokog zivotnog standarda i postovanja prava gradjana. Ove zemlje postuju one humanisticke principe koji postoje u EU, a da pri tom nisu u obavezi da slede svaku novopridoslu konvenciju od kojih neke mogu biti upravo, u koliziji sa proklamovanim principima, sto im pruza dodatnu slobodu.

    * U našem programu stoji da Srbijom vlada sistem ujedinjenih monopola, koji čine ambasade koje pripadaju državama EU i SAD, i koje uz pomoć stranih banaka i domaćih tajkuna prenose svoj uticaj…
    Hoćemo Srbiju po meri njenih građana i naroda, a ne po meri bezimenih briselskih činovnika EU i SAD-a.

    Najbolje pojasnjenje nacina funkcionisanja DOS-ovske vlasti dao je Velimir Ilic, kada je izjavio da su mu zapadne diplomate saopstile kako je njima veoma neprijatno da DOS-ovskom rezimu ma sta predloze iz razloga sto se svaki predlog momentalno prihvata, bez ikakve “zadrske”, razmatranja, cak i pre nego sto stignu da zavrse iznosenje predloga!!! Iznad svega, prihvata se bez ikakvih konsultacija sa gradjanima.

    * Nama su institucije naše države potpuno ispražnjene od smisla. Ostala je forma

    Ko je obesmislio institucije? DOS-ovska robovlasnicka vlast! Institucije u poslednjih 12 godina sluze samo u jednu jedinu svrhu, a to je ubijanje duha gradjanima Srbije kaznjavanjem za najmanje, pa i fiktivne prestupe i uskracivanjem usluga i prava koji im po zakonu pripadaju. Sam zastitnik prava gradjana koga su oni postavili, izjavio je da ovaj sistem funkcionise tako da se gradjanin potpuno obeshrabri u ostvarivanju svojih prava.
    Pozivam sve ljude koji zele ulazak u EU da uskrate svoje glasove onima koji su drzavu tokom proteklih 12 godina potpuno udaljili od pravca za koji se deklarativno zalazu. Svaki humanisticki princip koji se postuje u EU, Dos-ovska vlast je ekstremno grubo izgazila nogama. Sta mislite, ko je blizi EU: Dveri, koje su isto kao i vecina evropskih zemalja protiv koriscenja biometrijskih licnih karata ili DOS koji ih je kriminalnim aktom uveo, suprotno onome sto cine sve druge zemlje Evrope (osim BIH, ali to i nije drzava vec protektorat)? Blizi EU je onaj ko postuje njihove principe, bez obzira na deklarativno zalaganje. Problem sa DOS -ovskom vlascu je upravo u tome sto ona ne postuje principe EU za koje se deklarativno zalaze. Nigde na celom svetu tranzicija ne traje dvanaest godina. Dzordz Bus je 2003. godine izjavio da je Srbija jos tada bila dalja od EU nego 2000. tokom Miloseviceve vlasti. Sta je pametnom coveku koji odbija da laze samog sebe jos potrebno da trajno i u potpunosti okrene ledja lazljivoj izopacenoj robovlasnickoj vlasti?

    * nebitan
    17/04/2012 u 14:27
    Posebno je pitanje „americkih Srba“ ?! Mogu li se sluziti – dva gospodara ???

    Ne mogu. Srpska dijaspora je sluzila samo svoju “zadnjicu” i sopstvene sebicne interese.
    Srpska dijaspora nije ucinila nista da se cuje verzija srpske, odnosno, jugoslovenske strane. Mila Aleckovic i jos neki pojedinci su casni izuzeci kojih je ekstremno malo.
    Ostali, svojim glasovima su nam natovarili DOS-ovski rezim na vrat. Zasto im je DOS dao pravo glasa? Znao je zasto. Dijaspora Srbije imala je glavnu ulogu u opstajanju DOS-ovskog rezima na vlasti. Ako su svoje pozadine izvukli iz ognja, zasto ga nama svojim glasovima namecu?
    Amerikanka, supruga Srbina, javno je izjavila da srpska dijaspora nije ucinila apsolutno nista da se poboljsa ugled ili cuje verzija njihovog naroda. Meni je to izuzetno dobro poznato, jer poznajem srpsku dijasporu vrlo dobro.
    Nije Srbin ko koristi cirilicu (i Mongoli je koriste).

    Kada je Boris Tadic dosao na vlast, pored dijaspore, znacajnu zaslugu za to imale su i odredjene kategorije (inteligencije i sklopa licnosti) zena. Koristeci vulgarno-spoljasnje kriterijume, tj. fizicku lepotu, ponasale su se kao kuje u “teranju”, a ne zene-intelektualna bica.”Glasamo Tadica. On je lep.”, govorile su.
    Ovo nije izbor za Mister-a Srbije, nego za sam opstanak, a nadajmo se i za kvalitet zivota. Ako neko vec koristi fizicku lepotu kao kriterijum za odlucivanje o ovako vaznom pitanju,evo: Vladan je zadovoljava vise nego Boris. Iako je lepota stvar ukusa, moze da se kaze za Vladana da je lep. Hocete li sada dosledno sebi, glasati za Vladana (“…jer je lep”)? Hajde sad, glasajte za njega i ne rasipajte svoje glasove za Borisa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *