„Ustaška zmija“ patriotizma

Vlasti Hrvatske su osujetili plan domaćih ultradesničarskih snaga. Tokom prethodnog vikenda neparlamentarna stranka „Hrvatska čista stranka prava“ imala je nameru da održi Međunarodnu nacionalističku konferenciju, na kojoj su trebali učestvovati „delegati“ iz Bugarske, Francuske, Flamanskog regiona Belgije. Među počasnim gostima- i Mađari  iz organizacije koja otvoreno izražava teritorijalne pretenzije ka Hrvatskoj i Srbiji. Osim održavanja govora, nacionalisti su takođe planirali i marš podrške Anti Gotovini.

 

Ali, vlasti su zabranile konferenciju- kako je rekao premijer Hrvatske Zoran Milanović: „Oni koji u programima pozivaju na rušenje hrvatskog ustvanog poretka, na grabež delova hrvatskog teritorija, takvi u Hrvatsku mogu doći kao turisti, ali kao politički protivnici- ne“.

 

Povodom zabrane konferencije, gosti su se naravno uvredili- i izjavili da će tužiti zvanični Zagreb svojim vladama i Evropskom parlamentu. A, „Čista Partija“ optužila je vlast da je- diktatorska. Da, i uopšteno, kako je pisalo na jednom od plakata, „Patriote nisu fašisti. Jasno?“

 

Naravno da je jasno. Pre nekoliko dana „patriote“ iz „Hrvatske čiste partije prava“ su obeležili godišnjicu osnivanja Nezavisne države Hrvatske.

Međutim, prema anketama, iz 2010.godine koje su organizovale nevladine organizacije, a koje su bile sprovedene u višim razredima hrvatskih škola, samo 27% je znalo da je Nezavisna država Hrvatska bila fašistička država. I nije za čuditi se, ako na sajtu „Čiste partije“, može na primer da se vidi fotografija mladog oca, koji je na „rođendan“ fašističkog satelita odveo svog mališana da se pokloni spomeniku podignutom hrvatskim ratnicima?

 

Mišljenje ruskog politikologa Pavla Svjatenkova:

„U Istočnoj Evropi nacionalizam ima vrlo jake crte revanšizma, to je opravdavanje onih oblika državnosti, koje su izrasli pri Hitleru na teritoriji tih zemalja. Oni vide borbu protiv SSSR, kao borbu za slobodu, upravo zato što nacionalizam na tim teritorijama, sa zapadne tačke gledišta- legitimniji, pošto ograničava uticaj Rusije u Istočnoj Evropi. Pri tome, pretpostavljam, ako zapadnoevropski nacionalizam, upravljen protiv imigranata i dalje bude jačao, istočnoevropski revanšizam će gubiti svoj značaj, pošto će postepeno postati jasno, da je to poglavlje istorije odavno trebalo biti zatvoreno.“


Sada se nacionalizam u Hrvatskoj dobro koristi i u marketinške svrhe. Nedavno su u zemlji odjeknula dva glasna skandala: u jednoj prodavnici  u centru Zagreba su se prodavale stvari koje su popularne među nemačkim neonacistima, brenda „Tor Štajner“, upravo tog koji je u svojoj domovini otvorio prodavnicu sa imenom nalik na prezime norvežanina, čuvenom po zlu- Brejvika. A jedan hrvatski lanac supermarketa je prodavao magnete sa natpisima „Da li znate koje su najtanje knjige na svetu? Atlas Slovenije i Dobra dela Srbije“

 

I uopšte, ne govori slučajno predsednik Hrvatske Ivo Josipović, direktno, da „ustaška zmija“ još postoji  i mi moramo biti spremni na nju odgovarajuće reagirati“.

 

Tim pre što- dodajmo- 2013.godine, Hrvatska će stušiti u EU, gde, na veliku žalost, ima mnogo istomišljenika ove „zmije“….

Izvor: Glas Rusije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *