„Усташка змија“ патриотизма

Власти Хрватске су осујетили план домаћих ултрадесничарских снага. Током претходног викенда непарламентарна странка „Хрватска чиста странка права“ имала је намеру да одржи Међународну националистичку конференцију, на којој су требали учествовати „делегати“ из Бугарске, Француске, Фламанског региона Белгије. Међу почасним гостима- и Мађари  из организације која отворено изражава територијалне претензије ка Хрватској и Србији. Осим одржавања говора, националисти су такође планирали и марш подршке Анти Готовини.

 

Али, власти су забраниле конференцију- како је рекао премијер Хрватске Зоран Милановић: „Они који у програмима позивају на рушење хрватског устваног поретка, на грабеж делова хрватског територија, такви у Хрватску могу доћи као туристи, али као политички противници- не“.

 

Поводом забране конференције, гости су се наравно увредили- и изјавили да ће тужити званични Загреб својим владама и Европском парламенту. А, „Чиста Партија“ оптужила је власт да је- диктаторска. Да, и уопштено, како је писало на једном од плаката, „Патриоте нису фашисти. Јасно?“

 

Наравно да је јасно. Пре неколико дана „патриоте“ из „Хрватске чисте партије права“ су обележили годишњицу оснивања Независне државе Хрватске.

Међутим, према анкетама, из 2010.године које су организовале невладине организације, а које су биле спроведене у вишим разредима хрватских школа, само 27% је знало да је Независна држава Хрватска била фашистичка држава. И није за чудити се, ако на сајту „Чисте партије“, може на пример да се види фотографија младог оца, који је на „рођендан“ фашистичког сателита одвео свог малишана да се поклони споменику подигнутом хрватским ратницима?

 

Мишљење руског политиколога Павла Свјатенкова:

„У Источној Европи национализам има врло јаке црте реваншизма, то је оправдавање оних облика државности, које су израсли при Хитлеру на територији тих земаља. Они виде борбу против СССР, као борбу за слободу, управо зато што национализам на тим територијама, са западне тачке гледишта- легитимнији, пошто ограничава утицај Русије у Источној Европи. При томе, претпостављам, ако западноевропски национализам, управљен против имиграната и даље буде јачао, источноевропски реваншизам ће губити свој значај, пошто ће постепено постати јасно, да је то поглавље историје одавно требало бити затворено.“


Сада се национализам у Хрватској добро користи и у маркетиншке сврхе. Недавно су у земљи одјекнула два гласна скандала: у једној продавници  у центру Загреба су се продавале ствари које су популарне међу немачким неонацистима, бренда „Тор Штајнер“, управо тог који је у својој домовини отворио продавницу са именом налик на презиме норвежанина, чувеном по злу- Брејвика. А један хрватски ланац супермаркета је продавао магнете са натписима „Да ли знате које су најтање књиге на свету? Атлас Словеније и Добра дела Србије“

 

И уопште, не говори случајно председник Хрватске Иво Јосиповић, директно, да „усташка змија“ још постоји  и ми морамо бити спремни на њу одговарајуће реагирати“.

 

Тим пре што- додајмо- 2013.године, Хрватска ће стушити у ЕУ, где, на велику жалост, има много истомишљеника ове „змије“….

Извор: Глас Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *