Orban u srpskoj izbornoj kampanji

Piše Vlastimir Vujić

I Viktor Orban i Ištvan Pastor su ocenili da očuvanje političke snage SVM-a na svim nivoima u Srbiji predstavlja zalog započetog procesa izgradnje jedinstvene mađarske nacije i teritorijalne zajednice

 

Kada je mađarski premijer Viktor Orban (koji će 27. aprila u Vojvodini lično učestvovati u izbornoj utakmici i agitovati za SVM) 2010. godine pozdravio trijumf liste Mađarska sloga, koju je podržao Savez vojvođanskih Mađara na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina, ne štedeći komplimente na račun Ištvana Pastora tada je rekao – „Pobeda Pastora potvrdila ga je kao nacionalnog lidera s kojim Srbija od sada mora da razgovara isključivo kao s novim partnerom vlasti, ako ne želi problem“, poručio je tada predsednik vlade Mađarske zvaničnom Beogradu.

[restrictedarea]

MAĐARSKI AUTONOMAŠKI BARJAK
A problema s Ištvanom Pastorom i SVM-om, koji je uz stručnu pomoć iz Mađarske (jake lobiste i informacije iz evropskog Parlamenta), „rebalansiranjem“ Vojvodine konstantno trgovao njenim budžetom i autonomijom – Beograd je sve vreme i te kako imao. Očigledno, trend (ali s još većim pritiskom) Mađari nameravaju da nastave i posle majskih izbora u Srbiji!
Podsetimo, najžešće su uspeli da uzdrmaju Vladu Srbije upravo pre dve godine pokazavši da je njihova koalicija najozbiljnija od svih malih partija koje je DS okupio u Nemanjinoj 11. Radilo se o rebalansu republičkog budžeta, koji je naposletku usvojen i za koji su glasala četiri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, ali tek posle detaljnih dogovora oko toga koliko će se milijardi dinara sliti u Vojvodinu i da li ta cifra zadovoljava zagarantovan procenat koliki je Vojvodini propisao Ustav Srbije.
Bez obzira na to koliko ko veruje u verziju da su Mađari od Borisa Tadića dobili sve što su tada tražili (ali je to zbog „mira u kući“ zamaskirano) ili u onu koja kaže da su morali da pristanu na kompromis jer država Srbija nije imala novca, tek vladajuća DS je ponovo dobila signal da su Mađari ozbiljni igrači. Baš kao i ultimatum da Laslo Varga mora da postane predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, kao i da Srbija mora da dobije ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Jer, za razliku od drugih malih partnera, SVM je zaista spreman da ne glasa kao ostatak vlade.
Zbog te svoje pozicije, koja je utemeljena na pozitivnoj diskriminaciji koju uživaju i samim tim sigurna su im mesta u Parlamentu, evidentno je da su Mađari – preuzeli autonomaški barjak! Jer, poslednjih godina znatno češće mogli smo čuti SVM-ovce kako protestuju nego Čankove Ligaše ili Dinkićeve eksperte iz URS-a. A i kad je u pitanju borba za vojvođanske novce, videlo se da se uz pomoć Budimpešte i tu dobro snalaze.

SVM UZ BUDIMPEŠTU
Primera radi, samo u poslednjih mesec i po dana Ištvan Pastor je čak po nekoliko spojenih radnih dana nedeljno provodio na „konsultacijama“ s Orbanom u prestonici Mađarske. Kada je reč o predstojećim izborima u Srbiji, obojica su prilikom poslednjeg održanog sastanka bili saglasni da je Mađarima u nacionalnom interesu da SVM, kao predstavnik mađarske zajednice u Vojvodini, ostane „nezaobilazna politička snaga, da umesto četiri osvoji još najmanje jedan mandat (kako bi u Parlamentu Srbije mogli da formiraju svoj poslanički klub), ali i pridobije što više glasača među Srbima koji su razočarani u srpske partije s evropskim „predznakom“?!
I Orban i Pastor su ocenili da očuvanje političke snage SVM-a na svim nivoima u Srbiji predstavlja zalog započetog procesa izgradnje jedinstvene mađarske nacije i teritorijalne zajednice(!?), naveli su mediji u Mađarskoj. Pastor je takođe rekao da zajednica vojvođanskih Mađara „čvrsto stoji uz Budimpeštu u neprimerenoj, jednostranoj, međunarodnoj kampanji, suprotnoj evropskom vrednosnom sistemu, koja se vodi protiv Mađarske zbog Orbanove političke opcije snažne nacionalne homogenizacije“.
Odgovarajući u Budimpešti na novinarsko pitanje da li je normalno i uobičajeno da državnici drugih zemalja učestvuju u izbornoj kampanji u Srbiji, Ištvan Pastor (koji će, inače, kao vlasnik „duplog pasoša“ učestvovati i na srpskim predsedničkim izborima 6. maja, a Srbija ugovor o dvojnom državljanstvu ima samo sa BiH) je odgovorio da „to nije prvi, a sigurno neće biti ni poslednji put da zvaničnici Mađarske učestvuju u predizbornoj kampanji SVM-a“.
„Ne vidim u tome nikakav problem, ni pravni, ni moralni. Uostalom, šta je predsednik Boris Tadić radio u Republici Srpskoj u vreme dok je tamo bila predizborna kampanja?“ – dodao je lider SVM-a.
Na pitanje šta će na to reći evropski zvaničnici, Pastor je doslovce rekao „da ga se to ni najmanje ne tiče“!

___________

Jobik s Balintom!

Kada se u Mađarskoj dvotrećinski vladajući Fides izjasnio da će na izborima u Srbiji podržati Savez vojvođanskih Mađara i aktivno učestvovati u kampanji lidera te stranke Ištvana Pastora, predsednik ultradesničarskog Jobika Gabor Vona pozvao je vojvođanske Mađare da glasaju za Pokret mađarske nade (PMN).
To što posmatrači i analitičari u Srbiji ovakvo ponašanje mađarskih političara smatraju mešanjem u unutrašnje stvari susedne zemlje ne brine mnogo ni političare u Budimpešti, a ni njihove favorite u Vojvodini. Pokrajinski poslanik i predsednik političkog saveta PMN-a Laslo Đula čak smatra da je politička podrška koju im Jobik pruža „u ovom trenutku od izuzetne važnosti“.
„Odlučujuće je da Jobik podrži Pokret mađarske nade jer obe stranke imaju sličan stranački program, sa izuzetno jakom nacionalnom svešću“, naveo je Đula. Ovim je Jobik i ozvaničio saradnju sa Pokretom mađarske nade, koji je iznikao kao legalno krilo zabranjenog Pokreta 64 županije, čiji je lider Laslo Balint nekadašnji namesnik ovog ekstremističkog pokreta za teritoriju Srbije.
Za oko Zapada slična prošlost, jer je i Jobik izrastao iz pokreta Mađarska garda, sa karakterističnim neonacističkim obeležjima. Političke metode Jobika i PMN-a su identične, zato što je upravo Pokret mađarske nade inicirao uvođenje „civilnih straža“ usmerenih protiv romske populacije na severu srpske pokrajine, što je pojava koju Jobik već duže vreme organizuje u Mađarskoj.
Sam Gabor Vona je takođe poznat po šovinističkim i rasističkim govorima o Mađarskoj „bez Jevreja, Roma i nacionalnih manjina“, pa nije nimalo slučajno što je odlučio da iskoristi ostatak mađarskog biračkog tela u Vojvodini, jer smatra da će takve ideje naći plodno tlo u pokrajini. Da to nije na „dugačkom štapu“ pokazali su i birači u Mađarskoj (na sledećim parlamentarnim izborima biračko pravo imaće i svi dvojni državljani), zbog toga što su žestoki nacionalizam i retorika krajnje desnice u toj zemlji u velikoj ekspanziji. Jobik je po snazi druga opoziciona partija u Parlamentu, sa tendencijom da u vrlo kratkom roku postane najjača!

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *