Орбан у српској изборној кампањи

Пише Властимир Вујић

И Виктор Орбан и Иштван Пастор су оценили да очување политичке снаге СВМ-а на свим нивоима у Србији представља залог започетог процеса изградње јединствене мађарске нације и територијалне заједнице

 

Када је мађарски премијер Виктор Орбан (који ће 27. априла у Војводини лично учествовати у изборној утакмици и агитовати за СВМ) 2010. године поздравио тријумф листе Мађарска слога, коју је подржао Савез војвођанских Мађара на изборима за Националне савете националних мањина, не штедећи комплименте на рачун Иштвана Пастора тада је рекао – „Победа Пастора потврдила га је као националног лидера с којим Србија од сада мора да разговара искључиво као с новим партнером власти, ако не жели проблем“, поручио је тада председник владе Мађарске званичном Београду.

[restrictedarea]

МАЂАРСКИ АУТОНОМАШКИ БАРЈАК
А проблема с Иштваном Пастором и СВМ-ом, који је уз стручну помоћ из Мађарске (јаке лобисте и информације из европског Парламента), „ребалансирањем“ Војводине константно трговао њеним буџетом и аутономијом – Београд је све време и те како имао. Очигледно, тренд (али с још већим притиском) Мађари намеравају да наставе и после мајских избора у Србији!
Подсетимо, најжешће су успели да уздрмају Владу Србије управо пре две године показавши да је њихова коалиција најозбиљнија од свих малих партија које је ДС окупио у Немањиној 11. Радило се о ребалансу републичког буџета, који је напослетку усвојен и за који су гласала четири посланика Савеза војвођанских Мађара, али тек после детаљних договора око тога колико ће се милијарди динара слити у Војводину и да ли та цифра задовољава загарантован проценат колики је Војводини прописао Устав Србије.
Без обзира на то колико ко верује у верзију да су Мађари од Бориса Тадића добили све што су тада тражили (али је то због „мира у кући“ замаскирано) или у ону која каже да су морали да пристану на компромис јер држава Србија није имала новца, тек владајућа ДС је поново добила сигнал да су Мађари озбиљни играчи. Баш као и ултиматум да Ласло Варга мора да постане председник скупштинског Одбора за европске интеграције, као и да Србија мора да добије министарство за људска и мањинска права. Јер, за разлику од других малих партнера, СВМ је заиста спреман да не гласа као остатак владе.
Због те своје позиције, која је утемељена на позитивној дискриминацији коју уживају и самим тим сигурна су им места у Парламенту, евидентно је да су Мађари – преузели аутономашки барјак! Јер, последњих година знатно чешће могли смо чути СВМ-овце како протестују него Чанкове Лигаше или Динкићеве експерте из УРС-а. А и кад је у питању борба за војвођанске новце, видело се да се уз помоћ Будимпеште и ту добро сналазе.

СВМ УЗ БУДИМПЕШТУ
Примера ради, само у последњих месец и по дана Иштван Пастор је чак по неколико спојених радних дана недељно проводио на „консултацијама“ с Орбаном у престоници Мађарске. Када је реч о предстојећим изборима у Србији, обојица су приликом последњег одржаног састанка били сагласни да је Мађарима у националном интересу да СВМ, као представник мађарске заједнице у Војводини, остане „незаобилазна политичка снага, да уместо четири освоји још најмање један мандат (како би у Парламенту Србије могли да формирају свој посланички клуб), али и придобије што више гласача међу Србима који су разочарани у српске партије с европским „предзнаком“?!
И Орбан и Пастор су оценили да очување политичке снаге СВМ-а на свим нивоима у Србији представља залог започетог процеса изградње јединствене мађарске нације и територијалне заједнице(!?), навели су медији у Мађарској. Пастор је такође рекао да заједница војвођанских Мађара „чврсто стоји уз Будимпешту у непримереној, једностраној, међународној кампањи, супротној европском вредносном систему, која се води против Мађарске због Орбанове политичке опције снажне националне хомогенизације“.
Одговарајући у Будимпешти на новинарско питање да ли је нормално и уобичајено да државници других земаља учествују у изборној кампањи у Србији, Иштван Пастор (који ће, иначе, као власник „дуплог пасоша“ учествовати и на српским председничким изборима 6. маја, а Србија уговор о двојном држављанству има само са БиХ) је одговорио да „то није први, а сигурно неће бити ни последњи пут да званичници Мађарске учествују у предизборној кампањи СВМ-а“.
„Не видим у томе никакав проблем, ни правни, ни морални. Уосталом, шта је председник Борис Тадић радио у Републици Српској у време док је тамо била предизборна кампања?“ – додао је лидер СВМ-а.
На питање шта ће на то рећи европски званичници, Пастор је дословце рекао „да га се то ни најмање не тиче“!

___________

Јобик с Балинтом!

Када се у Мађарској двотрећински владајући Фидес изјаснио да ће на изборима у Србији подржати Савез војвођанских Мађара и активно учествовати у кампањи лидера те странке Иштвана Пастора, председник ултрадесничарског Јобика Габор Вона позвао је војвођанске Мађаре да гласају за Покрет мађарске наде (ПМН).
То што посматрачи и аналитичари у Србији овакво понашање мађарских политичара сматрају мешањем у унутрашње ствари суседне земље не брине много ни политичаре у Будимпешти, а ни њихове фаворите у Војводини. Покрајински посланик и председник политичког савета ПМН-а Ласло Ђула чак сматра да је политичка подршка коју им Јобик пружа „у овом тренутку од изузетне важности“.
„Одлучујуће је да Јобик подржи Покрет мађарске наде јер обе странке имају сличан страначки програм, са изузетно јаком националном свешћу“, навео је Ђула. Овим је Јобик и озваничио сарадњу са Покретом мађарске наде, који је изникао као легално крило забрањеног Покрета 64 жупаније, чији је лидер Ласло Балинт некадашњи намесник овог екстремистичког покрета за територију Србије.
За око Запада слична прошлост, јер је и Јобик израстао из покрета Мађарска гарда, са карактеристичним неонацистичким обележјима. Политичке методе Јобика и ПМН-а су идентичне, зато што је управо Покрет мађарске наде иницирао увођење „цивилних стража“ усмерених против ромске популације на северу српске покрајине, што је појава коју Јобик већ дуже време организује у Мађарској.
Сам Габор Вона је такође познат по шовинистичким и расистичким говорима о Мађарској „без Јевреја, Рома и националних мањина“, па није нимало случајно што је одлучио да искористи остатак мађарског бирачког тела у Војводини, јер сматра да ће такве идеје наћи плодно тло у покрајини. Да то није на „дугачком штапу“ показали су и бирачи у Мађарској (на следећим парламентарним изборима бирачко право имаће и сви двојни држављани), због тога што су жестоки национализам и реторика крајње деснице у тој земљи у великој експанзији. Јобик је по снази друга опозициона партија у Парламенту, са тенденцијом да у врло кратком року постане најјача!

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *