Mili Bože, velike li laži

Piše Miodrag Zarković

Ko je lud – ne budi mu drug; a ko je već dva puta bio predsednik – ne veruj mu ništa; naročito ako niko ne sme da mu postavi barem jedno suštinsko pitanje

 

Blago onom ko je sebi skratio mandat, imao se rašta i roditi / pa još i na televiziji gostovati, nedeljom nam ekrane pohoditi. / Kod Bujketa, od emisije hazjajina, pored Đorđa iz stranke od Vlajina. / U studio jošte se nabio stručnjak Vlada od Brisela grada, velik znalac za evropski jadac. / Crni dane, a crna sudbino! O kukavno predsedništvo samoskraćeno!
Pre nego se kamere uključiše, buljubašu Borisa upitaše: / „Što si, Boro, mandat sasekao? Seda glavo, dal` si im`o pravo? / Dal` si čit`o štono knjiga piše, ona knjiga što je skroz bez slika / knjiga sitna – preambula velika? / Ustav s` zove to Vojino maslo, kažu da je i Kosovo spas`lo / al` o Kosovu tek ćemo na kraju, daj da prvo zaludimo raju. / Zato reci, tako t` Severine, dal` će novi mandat da ti mine?“
Kravata ga steže, al` ga grlo nosi, peva Boris odgovore slatke: / „Ja se više kandidovat` neću, ostavljam vam sve moje otpatke! / Samo jednom jošte da glasate, i za mene i za moje age / posle toga ratujte bez mene, Jelen mi Trivan moje drage. / Dva mandata već sam isterao; triput, vala, od mene je dosta. / Čavoški to tumači drug`če, ali ništa ne može mi Kosta! / Još od kad` je naočitih ljudi, za lepotu zakoni ne važe / rekli su mi da sam isti Kluni, neće valjda Silvio da laže?! / Manekene zakon obilazi, nek` se drugi od zakona boje / Ustav jeste zato da ga gazim, ne sramote moje da se broje.
Nego, braćo, počujte još ovo; eno mašu, program će da krene / kamera će uskoro da svetli, da vam kažem pitanja za mene. / Bujke znade, već je proš`o škole, pusti njega neka kolo vodi / Bujke znade šta prosrbi vole, Bujke znade šta Latinki godi. / Nemojte mi Koste pominjati, niti njega, niti teme teške / nisam jaje da tražite dlaku, pričaj samo što se shvata peške. / Ono što sam rek`o, nema mesec dana / da Evropa traži Prištinu da dvorim / pravite se k`o da niste čuli / pravite se, k`o Boga vas molim. / Ne pominj`te Borkove zvezdice / nit` Edite, njegove sestrice; / Bodrum mi ne prizivaj, „Vikiliks“ preskoči / za NATO ko me čačka iskopaću mu oči; / manite me s pričom o Kosovskom boju, nego da mi streljamo i Tomu i Voju! / Hoću da se o parama naklapa, da se brblja mnogo, a kaže nimalo / svaku krađu na druge da svalim, neka drugi plate sve što je propalo. / Kad` počnem da lupam da Srbija cveta, kad` stanem da lažem da slobode ima / reč neću da čujem ni s leva, ni s desna, ima da se ćuti, ima glavom da se klima. / Poklanjaću brda, davaću doline; jedan će da drži, drugi će da nabija. / Gledali ste „Kuma“, u pamet se braćo: ponuda se moja nikako ne odbija!“
Legenda: u emisiji „Stav Srbije“, prikazanoj na „Prvoj televiziji“, u nedelju 22. aprila, voditelj Dragan Bujošević ugostio je Borisa Tadića, predsedničkog kandidata DS-a, kao i Đorđa Vukadinovića i Vladimira Todorića; emisija zaslužuje da uđe u antologiju po broju nezapamćenih drskosti doskorašnjeg predsednika, preko kojih su ostali učesnici u razgovoru nemo prešli; između ostalog, Tadić je održao podužu tiradu o tome kako „ljudi imaju pogrešnu percepciju“ da se predsednik pita za sve, iako su ustavna i zakonska ograničenja sasvim jasna (?!); posle je dodao da u današnjoj Srbiji ima više demokratije i slobode nego ikada u njenoj istoriji (?!?!); nikakvih reakcija na ove njegove izjave nije bilo.
***
Zabrinut zbog jačanja „ekstremne desnice“ u celoj Evropi, bajkovito savesni Miljenko Dereta je u „Hoću da znam“ na „B92“ pozdravio odluku norveške televizije da iz direktnog prenosa suđenja Andersu Brejviku ipak odstrani izlaganja optuženog, kako bi sprečila širenje njegovih zapaljivih ideja.
„Brejvik je pravi primer šta se može dogoditi sa jednim pojedincem koji je slobodno izložen da sam procenjuje vrednost nekih stavova“, obrazložio je Dereta, raspravljajući se sa Ljiljanom Smajlović.
Zastupajući sasvim suprotno gledište, Ljiljana Smajlović verovatno iz čiste pristojnosti nije ovako odbrusila politički korektnom sagovorniku: „Ne, gos`n Dereta, nego ste vi pravi primer šta se može dogoditi sa pojedincem kome je ostavljeno da se samostalno izvlači iz titoističkog jednoumlja, pa nikako ni da makne“.
***
„Dnevnik LJ. Stefanović“, udarna informativna emisija „Radio-televizije Tijanić“, u subotu 14. aprila je među udarne vesti plasirao i tu da su ovdašnja deca zadovoljna životom u Srbiji. Deca! Mlađi maloletnici! Osobe koje još ne shvataju sasvim ni šta je život, a kamoli šta je Srbija, niti da li su zadovoljni životom u Srbiji koja grabi putem bez alternative; ali zato neko u Javnom servisu odlično shvata kakav je to optimizam koji je Boris Tadić naložio da se širi još pre dve godine.
Za sledeću anketu, koja će biti sprovedena na još reprezentativnijoj ciljnoj grupi, ekipe Javnog servisa uveliko sakupljaju neophodna sredstva: cucle i pelene.

Jedan komentar

  1. Zmija se bije u glavu! Bravo za deseterce…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *