25. april – Beograd žmuri na provokacije

D. Dekić – Vesti

 Učestale provokacije kosovskih Albanaca, uoči izbora u Srbiji uvele su Kosovo i Metohiju u konfliktnu i napetu situaciju koja, prema oceni nekadašnjeg komandanta Združenih snaga na jugu Srbije Ninoslava Krstića može da dovede do reprize pogroma 17. marta 2004, što, kako ističe ovaj general, zahteva hitnu reakciju srpskog državnog vrha.

– Novi 17. mart je moguć s obzirom na to da se tzv. vlada u Prištini oprala tvrdeći da naoružane grupe Albanaca nisu uniformisane i da će njihova policija reagovati da zaštiti preostalo nealbansko stanovništvo u šta lično ne verujem, jer je i Kfor u skladu sa situacijom najavio pojačanje međunarodnih snaga. Reč je o partijskim vojskama bivših pripadnika OVK, danas nekih opozicionih lidera koje će delovati po njihovim naredbama, a te paravojne formacije su jako dobro organizovani veterani rata – objasnio je Krstić.

Ovaj general kaže i da srpski državni vrh ćuti, umesto da reaguje na poslednja dešavanja.

– Nije dobro što se čuje samo ministar za KiM Nenad Bogdanović. V.d. predsednika Srbije Slavica Đukić Dejanović je morala da sazove Savet za nacionalnu bezbednost radi procene stanja i da Srbija reaguje kako obraćanjem Savetu bezbednosti UN, tako i prema evropskom bezbednosnom sistemu- smatra Krstić.

Da novi 17. mart nije isključen, ali je malo verovatan scenario, mišljenja je advokat i bivši koministar policije u prelaznoj vladi 2000. Božo Prelević koji kaže da bi eskalacija sukoba s nepredvidivim posledicama bila najgori scenario za Srbiju, Prištinu, ali i međunarodnu misiju.

– Moguće provokacije idu u prilog radikalnim opcijama kosovskih Albanaca, pa Srbija treba pametno da deluje, zato što Albancima treba njen žestok odgovor za jaču reakciju – zaključio je Prelević koji smatra da je ovaj momenat političko hodanje po žici nad provalijom.

Prelević kaže da ne postoji tačka pomirenja separatista i onih koji po Ustavu treba da ih spreče.

– Na drugoj strani s pravnog aspekta Srbi na KiM pokazuju da kosovska vlast ne funkcioniše na severu, dok Priština hoće da dokaže da tamo nema srpske vlasti – objašnjava Prelević koji smatra da je pravno nejasno “1001” pitanje kada je reč o Kosovu.

Greška Beograda

Organizovanje izbora na KiM, podseća Ninoslav Krstić, prema Rezoluciji 1244 u nadležnosti je Unmika što je trebalo da ima na umu i srpski državni vrh.

– Situacija se iskomplikovala i time što je Srbija krenula u priču o izborima na KiM, umesto da prvo o tome razgovara i definiše sa Unmikom i Kforom, pa tek onda uđe u to – kazao je Krstić.

Izvor: http://www.vesti-online.com

4 komentara

  1. Pozivam ozbiljne politicare da imenuju izdajnike odmah, i da kazu jasno sta se moze uciniti.
    1914 smo bili hrabri. Danas smo strasno slabi i uplaseni.
    A na slabog coveka i zec dize….motku

  2. Ovaj simpaticni cikica ima, po slobodnoj proceni, 8oro dece i 30toro unucadi. Pa moze da slavi, on je svoje odradio.

  3. D A R I N A

    Jeli ovo BoTa Izvinjakovic organizovao rat. Namirisao da ce pasti na izborima, pa gura narod u smrt. Ne mogu da shvatim, koliko je narod u zabludi i sta je sebi dozvolio. Pricao mi je covek prosle godine u oktobru za ovo sad sto ce se dogodit. Mislila sam da bulazni, ali cini mi se da je bio u pravu. GOSPODE, smiluj se na svoj pravoslavni narod i spasi ga.

  4. Treba biti obazriv…
    Posebnu pažnju obratiti na vlastodršce. Vlast po svaku cenu je opcija koju ne smemo zaboraviti.
    Razmislite:
    – predsednik vlade ; ministar odbrane ; ministar inostranih ; ministri za KiM ; predsednik skupštine … svi na okupu i radnim zadatcima.
    A biser :
    – predsednik Srbije podneo ostavku !!!
    – nema odgovornosti jer nema ni opasnosti,ni bilo kakve posledice!
    Savet za “nacionalnu bezbednost” i “Vrhovna komanda sa Vrhovnim
    komandantom” na “čelu” besprekorno funkcionišu i delaju!!!!!!!!!!!
    Srbija “ozbiljno” razmatra sitaciju na KiM-u, “savetnici” savetuju
    i “objašnjavaju”, “analitičari” seriozno “razrađuju” i “rešavaju”. Što bi se reklo spremni …
    Slučajna pojava – pa u … Beogradu:
    – YIHR – jedna jako “fina i uljudna” “omladinska organizacija” koja promoviše ideje. Ideje malkice neonacističke i isključive, ali zato jer prenosi stavove “starejših” iz ANA-e : širiti šiptarsku državu od Tirane do Sinaja od Sinaja do Šangaja, kao da ima milijardu Šiptara na svetu.
    Nus pojava – u … Beogradu:
    – – YIHR – presuđuje ,mediji dosuđuju,sudstvo osuđuje… koga?… ta “prosrpsku organizaciju” za “netoleranciju” i ostalu …”ciju” ???!?
    Obazrivo.
    Vlast je vlast, al slast je slast!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *