25. април – Београд жмури на провокације

D. Dekić – Vesti

 Учестале провокације косовских Албанаца, уочи избора у Србији увеле су Косово и Метохију у конфликтну и напету ситуацију која, према оцени некадашњег команданта Здружених снага на југу Србије Нинослава Крстића може да доведе до репризе погрома 17. марта 2004, што, како истиче овај генерал, захтева хитну реакцију српског државног врха.

– Нови 17. март је могућ с обзиром на то да се тзв. влада у Приштини опрала тврдећи да наоружане групе Албанаца нису униформисане и да ће њихова полиција реаговати да заштити преостало неалбанско становништво у шта лично не верујем, јер је и Кфор у складу са ситуацијом најавио појачање међународних снага. Реч је о партијским војскама бивших припадника ОВК, данас неких опозиционих лидера које ће деловати по њиховим наредбама, а те паравојне формације су јако добро организовани ветерани рата – објаснио је Крстић.

Овај генерал каже и да српски државни врх ћути, уместо да реагује на последња дешавања.

– Није добро што се чује само министар за КиМ Ненад Богдановић. В.д. председника Србије Славица Ђукић Дејановић је морала да сазове Савет за националну безбедност ради процене стања и да Србија реагује како обраћањем Савету безбедности УН, тако и према европском безбедносном систему- сматра Крстић.

Да нови 17. март није искључен, али је мало вероватан сценарио, мишљења је адвокат и бивши коминистар полиције у прелазној влади 2000. Божо Прелевић који каже да би ескалација сукоба с непредвидивим последицама била најгори сценарио за Србију, Приштину, али и међународну мисију.

– Могуће провокације иду у прилог радикалним опцијама косовских Албанаца, па Србија треба паметно да делује, зато што Албанцима треба њен жесток одговор за јачу реакцију – закључио је Прелевић који сматра да је овај моменат политичко ходање по жици над провалијом.

Прелевић каже да не постоји тачка помирења сепаратиста и оних који по Уставу треба да их спрече.

– На другој страни с правног аспекта Срби на КиМ показују да косовска власт не функционише на северу, док Приштина хоће да докаже да тамо нема српске власти – објашњава Прелевић који сматра да је правно нејасно “1001” питање када је реч о Косову.

Грешка Београда

Организовање избора на КиМ, подсећа Нинослав Крстић, према Резолуцији 1244 у надлежности је Унмика што је требало да има на уму и српски државни врх.

– Ситуација се искомпликовала и тиме што је Србија кренула у причу о изборима на КиМ, уместо да прво о томе разговара и дефинише са Унмиком и Кфором, па тек онда уђе у то – казао је Крстић.

Извор: http://www.vesti-online.com

4 коментара

 1. Pozivam ozbiljne politicare da imenuju izdajnike odmah, i da kazu jasno sta se moze uciniti.
  1914 smo bili hrabri. Danas smo strasno slabi i uplaseni.
  A na slabog coveka i zec dize….motku

 2. Ovaj simpaticni cikica ima, po slobodnoj proceni, 8oro dece i 30toro unucadi. Pa moze da slavi, on je svoje odradio.

 3. Jeli ovo BoTa Izvinjakovic organizovao rat. Namirisao da ce pasti na izborima, pa gura narod u smrt. Ne mogu da shvatim, koliko je narod u zabludi i sta je sebi dozvolio. Pricao mi je covek prosle godine u oktobru za ovo sad sto ce se dogodit. Mislila sam da bulazni, ali cini mi se da je bio u pravu. GOSPODE, smiluj se na svoj pravoslavni narod i spasi ga.

 4. Треба бити обазрив…
  Посебну пажњу обратити на властодршце. Власт по сваку цену је опција коју не смемо заборавити.
  Размислите:
  – председник владе ; министар одбране ; министар иностраних ; министри за КиМ ; председник скупштине … сви на окупу и радним задатцима.
  А бисер :
  – председник Србије поднео оставку !!!
  – нема одговорности јер нема ни опасности,ни било какве последице!
  Савет за “националну безбедност” и “Врховна команда са Врховним
  командантом” на “челу” беспрекорно функционишу и делају!!!!!!!!!!!
  Србија “озбиљно” разматра ситацију на КиМ-у, “саветници” саветују
  и “објашњавају”, “аналитичари” сериозно “разрађују” и “решавају”. Што би се рекло спремни …
  Случајна појава – па у … Београду:
  – YIHR – једна јако “фина и уљудна” “омладинска организација” која промовише идеје. Идеје малкице неонацистичке и искључиве, али зато јер преноси ставове “старејших” из АНА-е : ширити шиптарску државу од Тиране до Синаја од Синаја до Шангаја, као да има милијарду Шиптара на свету.
  Нус појава – у … Београду:
  – – YIHR – пресуђује ,медији досуђују,судство осуђује… кога?… та “просрпску организацију” за “нетолеранцију” и осталу …”цију” ???!?
  Обазриво.
  Власт је власт, ал сласт је сласт!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *