24. април – АЛЕКСАНДАР ПОПОВИЋ ЗА ДАНАС:БAШ МЕ БРИГА ШТА МИСЛЕ АМБАСАДОРИ, ГРАЂАНИ БИРАЈУ

Александар Поповић, потпредседник Демократске странке Србије и кандидат за градоначелника Београда, у разговору за Данас истиче да партнери ДСС после наредних избора не могу да буду „еврофанатици, нити они које хрле ка чланству у НАТО“. Каже и да је постизборни савез могућ само са странкама којима је „на првом месту Србија“, да између ДСС и СНС постоје и сличности и разлике, те да га је „баш брига шта страни амбасадори мисле“.

Понавља да би у ТВ дуелу радо укрстио ставове с актуелним градоначелником Београда Драганом Ђиласом, коме замера претерано задуживање главног града, „које је тренутно на нивоу од 80 одсто годишњих прихода“.

Позвали сте Ђиласа на ТВ дуел. Да ли сте добили неки одговор?

– Нисам добио никакав одговор.

Шта бисте му том приликом рекли, што нисте могли до сада? Које бисте теме наметнули?

– ДСС је изложила, у досадашњој кампањи у граду, најкомплекснији програм у односу на све учеснике ових избора. Мислим да нема важне теме за живот Београђана о којој нисмо изнели свој став. Разговор на неком од медија с националном фреквенцијом би свакако показао која су решења у прошлости била добра, а која лоша, и које су најбоље могућности за развој Београда у будућности. Свака је тема у том разговору могућа и добродошла, ни од једне не бих бежао. Немам разлога за то.

Ђилас је недавно рекао да би могао у граду да формира власт с вама и ДСС. Какав је ваш одговор?

– Разговор који сам предложио био би идеалан и да разјаснимо све ставове, па и овај око коалиција. Јасне су и сличности и разлике на српској политичкој сцени, а интересантно је да се сви изјашњавају око коалиција с ДСС, иако је до јуче креирана атмосфера како странка неће прећи цензус и нема никакав коалициони потенцијал.

Уколико ДСС не буде у прилици да да новог градоначелника Београда, кога бисте ви подржали – Ђиласа или Вучића?

– Смисао избора није да се после њих деле фотеље, већ да на њима странке изложе своје програме, а грађани на основу програма, али и претходног искуства са странкама и појединцима у њима, те програме подрже или не. Нама у ДСС сада је најважније, и у Београду и у Републици, да јасно изложимо за шта се залажемо. Спекулисање о постизборним коалицијама пре самих избора је, на неки начин, увредљиво за грађане, шаље им поруку да су сами избори неважни, да су они само предигра. А нису. Они су суштина демократије.

У чему је разлика између Ђиласа, Вучића и Вас?

– Разликујемо се и по биографијама, и по животним искуствима, и по досадашњим каријерама и по политичким уверењима.

Који је најбољи потез садашњег градоначелника, а који је најлошији?

– Различити облици помоћи младим и будућим родитељима најбољи, а најлошији – задуживање града до нивоа од преко 80 одсто годишњих прихода, због чега ће Београд ускоро плаћати главнице и камате преко 70 милиона евра годишње.

Да ли ћете и ви у завршници кампање позвати неког госта, као напредњаци Ђулијанија? Да ли ћете интензивирати кампању?

– Водимо интензивну кампању већ пет недеља, а што се медија тиче, има нас онолико колико медији допусте, што јасно говори о томе какви су медији, а не каква је наша политика или кампања.

Без обзира што вас нема много у медијима, примећује се да је ваша кампања добро осмишљена и да подсећа на оне које се виђају на Западу. Ко вам је радио кампању?

– У питању је београдска агенција, која је радила и кампању 2000. године, заједно с пријатељима из Градског одбора ДСС. Немам никакве саветнике из иностранства.

Живели сте и на Истоку и на Западу. Зашто сте онда против уласка Србије у ЕУ и НАТО?

– Против НАТО јер не желим да било када било који српски војник почини злочине које смо могли да видимо у Алексинцу, Грделици, Варварину, Таковској, Батајници, јер не желим да Срби гину било где због туђих интереса, а против ЕУ од момента сам када је постало јасно да подржава цепање моје државе, да мисија Еулекс подржава Устав Косова, да је Хашим Тачи нешто што одражава њихов систем вредности. Е, па, мој не одражава.

С којим странкама не бисте могли да преговарате после избора око формирања владајуће коалиције?

– Са НАТО и ЕУ „фанатичним“ странкама. Савез је могућ само са странкама којима је на првом месту Србија.

Томислав Николић каже да ће по затварању бирачких места прво позвати Коштуницу на преговоре. Верујете ли у договор са СНС око постизборног савеза, будући да се чује да стране амбасаде већ сугеришу напредњацима да не преговарају с ДСС?

– Између ДСС и СНС постоје и сличности и разлике, о чему ћемо разговарати након избора. А што се страних амбасада тиче, немам представу шта хоће, а и баш ме брига, важно је шта грађани Србије желе. Викиликс најбоље сведочи да амбасаде на ДСС нису никада могле да утичу.

Уколико Коштуница не прође у други изборни круг, ког председничког кандидата бисте подржали?

– После првог круга ће се видети да је ово питање беспредметно.

Каквим резултатом бисте били задовољни после избора? Истраживања вам „дају“ највише између пет и седам одсто…

– Скептичан сам према истраживањима јавног мњења. Сећам се како је 10. марта 2008. у емисији једног београдског радија директорка истраживања Стратеџик маркетинга рекла да „ДСС пада и, у суштини, када би сада били избори и када би сама изашла, таман би прешла цензус. Занимљиво је да је ЛДП, као релативно нова странка, у врло благом, али константном успону. Од недавно, ДСС и ЛДП су се изједначиле“. И шта је било? Изборни резултат ДСС је био нешто испод 12 посто, а ЛДП нешто изнад пет посто. Након тог истраживања постао сам скептичан према највећем броју њих, поготово према оним истраживањима која се лансирају у току изборних кампања.

Зашто сте као кандидат за градоначелника Београда одабрали баш цвет различак за симбол кампање?

– Различак је цвет који је симбол доброг, који је лековит, то је цвет који лечи од уморних очију, дијабетеса, гојазности, жутице, не видим да може некоме да смета.Ко је колико потрошио у кампањи

Кажете да би било „веома интересантно“ да Агенција за борбу против корупције испита колико је ко заиста новца потрошио у овој кампањи. На шта и на кога мислите?

– На питање једне ваше колегинице због чега на телевизији нема спотова ДСС, рекао сам да очигледно имамо неупоредиво мање новца од многих других странака и да би било интересантно да се заиста види, а то је лако могуће установити, ко је колико новца у кампањи потрошио. Ништа страшно и чудно нисам рекао, само сам исказао уверење да ће Агенција урадити свој посао у складу са законом. Не сумњам у то.

Извор: http://dss.rs

Један коментар

  1. Kamo lepe sreće da ste 2008. god. ovo mislili i želeli. Mnogo muka bi ste uštedeli ovom upropašćenom narodu. Na žalost, zbog toga se sada i borite za cenzus, umesto da ste predvodnici renesanse ovog naroda…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *