23. април – Еулекс неспособан за задатке на Косову

БРИСЕЛ – Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен је у понедељак у Европском парламенту (ЕП) у Бриселу, изјавио да је Еулекс на Косову недовољно припремљен и опремљен за обављање својих задатака и предочио да НАТО “мора да преузима задатке и одговорности које нисмо предвидели, посебно на северу Косова”.

“Верујемо да нам је потребна тесна сарадња како бисмо зајамчили да имамо праву поделу посла измедју НАТО и Европске уније”, истакао је Расмусен у излагању и расправи у Спољнополитичком одбору ЕП.

“Ми бисмо јако волели”, нагласио је Расмусен, “да се осведочимо у снажну улогу Европске уније кроз снажан Еулекс”.

Обраћајући се посланицима парламента Европске уније он је рекао да се “отуд нада да ћете ви моћи да искористите ваш уплив како би се обезбедило да Еулекс има прикладна средства”.

НАТО дипломатски извори су раније износили замерке да је Кфор током инцидената прошле године на северу Косова морао да преузима и полицијско-безбедносне задатке, за шта по мандату није надлежан. Ови извори су истицали да се отуд с великом пажњом очекује исход преиспитивања и реорганизације Еулекса у надлежним телима ЕУ.

Расмусен је велики део излагања посветио и мајском сусрету водја НАТО у Чикагу, рекавши да тад неће бити расправе нити одлуке о позиву некој земљи да удје у чланство Атлантског савеза.

Челник НАТО је поновио да у Чикагу неће бити сусрета лидера Атлантског савеза с руским председником Владимиром Путином, али нагласио да се стратегијска сарадње две стране наставља.

Извор: Бета

4 коментара

  1. Ulazak nato sanaga na kosovo na mala vrata.Eulex je služio kao paravan da se UN izbaci sa kosova. Još jedna zasluga Borisa Tadić na štetu Srbije.

  2. BORISU TADICU bi trebalo barem 10 zivota, da se deset puta osudi na najvisu kaznu ZA VELEIZDAJU, i izvrsi najvisa kazna,da takvim primjerom barem umanji zlo koje je naneo SRBIJI ,svim njeniim gradjanima i cjelokupnom srpskom narodu ma gdje oni bili…!!!!!!

  3. Da zivi Sv. Georgije (i sa Moskovskog grba) !
    Da pridavi NATO azdaju 6. Maja (23. Aprila)!
    Pomozi boze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *