17. april – EU pozdravlja odluku Vlade Srbije

BRISEL – Evropska unija pozdravlja odluku Vlade Srbije da ne održi lokalne izbore na Kosovu, rekla je danas za Tanjug Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednsost Ketrin Ešton.

“Pozdravljamo ovu odluku”, rekla je Kocijančič, uz podsećanje da je Evropska komisija još ranije zauzela stav da bi održavanje srpskih lokalnih izbora na Kosovu bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti ujedinjenih nacija. “Evropska unija svakako podržava pravo građana Kosova sa dvojnim državljanstvom da učestvuju na opštim izborima u Srbiji i spremna je da sarađuje sa svima, uključujući i međunarodne organizacije, kako bi im se to omogućilo”, zaključila je Kocijančič.

Osvrćući se na pretnje nekih kosovskih lidera da će silom uspostaviti vlast Prištine na severnom delu Pokrajine, Kocijančič je rekla da Evropska komisija smatra da nasilje nije rešenje i da se problemi moraju rešavati dijalogom. “Pozivamo obe strane da se ponašaju uzdržano i odgovorno”, rekla je Kocijančič odgovarajući na pitanje kako Evropska komisija gleda na nedavne izjave ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija i potpredsednika kosovske vlade Hajredina Kučija da ne isključuju upotrebu sile na severu Kosova.

“Nasilje nije rešenje”, podvukla je Kocijančič i dodala da je dobro što su obe strane i dalje posvećene nastavku dijaloga. Napetost na severu Kosova naglo je porasla nakon što je jedan Albanac stradao od bombe postavljene ns prozoru njegovog stana u naselju “Tri solitera” u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. Nema tu nikakve vlade i okupator nebi ovakva nedela činio Srbiji, zato će 6 maja da odu tamo gde su i zaslužili, a doće mladost i budučnost srbije a to su srpske dveri i .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *