17. април – ЕУ поздравља одлуку Владе Србије

БРИСЕЛ – Европска унија поздравља одлуку Владе Србије да не одржи локалне изборе на Косову, рекла је данас за Тањуг Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице Европске уније за спољну политику и безбеднсост Кетрин Ештон.

“Поздрављамо ову одлуку”, рекла је Коцијанчич, уз подсећање да је Европска комисија још раније заузела став да би одржавање српских локалних избора на Косову било у супротности са међународним правом и Резолуцијом 1244 Савета безбедности уједињених нација. “Европска унија свакако подржава право грађана Косова са двојним држављанством да учествују на општим изборима у Србији и спремна је да сарађује са свима, укључујући и међународне организације, како би им се то омогућило”, закључила је Коцијанчич.

Осврћући се на претње неких косовских лидера да ће силом успоставити власт Приштине на северном делу Покрајине, Коцијанчич је рекла да Европска комисија сматра да насиље није решење и да се проблеми морају решавати дијалогом. “Позивамо обе стране да се понашају уздржано и одговорно”, рекла је Коцијанчич одговарајући на питање како Европска комисија гледа на недавне изјаве министра унутрашњих послова Бајрама Реџепија и потпредседника косовске владе Хајредина Кучија да не искључују употребу силе на северу Косова.

“Насиље није решење”, подвукла је Коцијанчич и додала да је добро што су обе стране и даље посвећене наставку дијалога. Напетост на северу Косова нагло је порасла након што је један Албанац страдао од бомбе постављене нс прозору његовог стана у насељу “Три солитера” у северном делу Косовске Митровице.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. Nema tu nikakve vlade i okupator nebi ovakva nedela činio Srbiji, zato će 6 maja da odu tamo gde su i zaslužili, a doće mladost i budučnost srbije a to su srpske dveri i .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *