10. april – Politička neutralnost drugo ime za razvoj Srbije

BEOGRAD – Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica poručio je danas da je politička neutralnost drugo ime za razvoj Srbije i da ona ne treba da postane član nijednog političkog saveza, pa ni Evropske unije, ali da sa svima treba da sarađuje.

Koštunica je okupljenima u parku u Zvezdarskoj šumi ponovio da Srbija ne treba da postane članica EU i da on ne govori o negativnom odnosu o Uniji, već o potrebi da Srbija “diše punim plućima i povrati svoju dušu”. “I to je najbolji nacin kroz političku neutralnost da se i razvoj Srbije omogući i da ona bude slobodna”, istakao je Koštunica.

Lider DS S, koji je i kandidat te stranke za predsednika Srbije, rekao da potvrda toga da Srbija može da živi bez EU nije samo u paroli ili, kako je rekao “dogmi da EU nema alternativu”, već to da mnogi od problema mogu da se rešavaju bez Unije.

“Srbija treba da se razvija bez članstva u EU i da redefiniše svoje odnose sa Unijom, jer je u protekle četiri godine trpela grdne štete od evropskih integracija, bilo da je reč o teritorijalnom integritetu, kroz nasrtaj Brisela na Kosovo i Metohiju od 2008. godine, kroz dalje pokušaje Brisela da izunutra razgrađuje Srbiju – protivustavni statut Vojvodine…”, poručio je Koštunica.

Prema njegovim rečima, još jedna preteća opasnost od članstva u EU je ta što će Srbija pre ulaska u Uniju morati da uđe i u NATO, kao što su to učinile sve članice od 2004. godine. “Srbija treba da se okrene sebi da se razvija slobodno vodeći računa o svojim interesima”, kazao je Koštunica i dodao da ta stranka ne nudi prazna obećanja, već rešenja problema koji su mogući, realni i ostvarivi.

U Zvezdarskoj šumi, predsatavljajući program te stranke za ekologiju na nivou grada Beograda, kandidat DS S za gradonacelnika Aleksandar Popović rekao je da će ta stranka napraviti katastar svih šuma, izvorišta i zagađivača u Beogradu, kao i Fond za zaštitu životne sredine.

“Napravićemo katastar svih šuma i katastar svih izvorišta u Beogradu i nijedno drvo i izvorište neće više nestati pod pritiskom i udarom građevinskih investitora. Napravićemo i katastar zagađivača i to je ono što Beogradu treba kao bi na najsavremeniji način mogli da kontrolišemo zagađenje životne sredine”, rekao je Popović. On je poručio da će DS S, ukoliko dođe na vlast, otpočeti i resavanje problema otpadnih voda u Beogradu i dodao da je za taj projekat potrebno 400 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *