07. april – Tribunal će uzeti u obzir ponuđene garancije

BEOGRAD – Sudija Žan-Klod Antoneti, predsedavajući veća u procesu protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, uputio je odgovor na pismo Rasima Ljajića, u kome nagoveštava mogućnost da lider SRS uskoro bude pušten na privremenu slobodu, saznaje današnja “Politika”.

“Antoneti zahvaljuje Srbiji na ponuđenim garancijama i navodi da će to biti uzeto u obzir u slučaju novog razmatranja puštanja Šešelja na privremenu slobodu”, rekao je “Politici” Ljajić, koji je šef Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom.

U pismu, Antoneti navodi dve varijante kao moguće kada je reč o ukidanju pritvora Šešelju, rekao je Ljajić.

“Ukoliko on ponovo zatraži da bude pušten, Haški tribunal obratiće se nama s pitanjem da li i dalje stoje ponuđene garancije da će se on vratiti u tribunal kada to bude bilo potrebno. Druga mogućnost bila bi procena zdravstvene komisije. Ako ta komisija utvrdi da bi Šešeljevo dalje zadržavanje u pritvoru dovelo do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, to bi mogao da bude osnov za privremeno puštanje na slobodu”, kazao je Ljajić.

Ljajić nije mogao da prognozira kada bi Šešelj mogao da se nađe na slobodi, jer to na prvom mestu zavisi od zahteva koji sam Šešelj treba da podnese sudu.

Kako piše “Politika”, Šešelj ima mogućnost da bude izbornoj listi, jer još nije osuđen. Sudsko veće, kada bude donelo eventualnu odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu, najverovatnije će se osvrnuti i na tu mogućnost.

Velike su šanse da sud zabrani Šešelju svaki vid političkog angažovanja, a vlada Srbije imala bi u tom slučaju obavezu da tribunal dnevno izveštava o njegovim aktivnostima.

“Haški tribunal napravio je presedan u slučaju Ramuša Haradinaja. Njemu je bilo dozvoljeno da se bavi politikom i da učestvuje u izborima u vreme dok je bio na privremenoj slobodi”, podsetio je Ljajić.

Izvor: Tanjug

3 komentara

  1. Kao direktan i neposredan doprinos haškog tribunala evroatlantskim saveznicima u Srbiji biće puštanje Šešeljau poslednjih 10 dana kampanje: kad više ne može da se kandiduje, a da što može više uruši Tomu i tako spasi Borisa. Mi,Srbi smo njima ionako zamorčići. Sve tehnike koje na nama isprobaju, kasnije u ostalom delu sveta sprovode. Sad navežbavaju na nama sve moguče varijante obračuna sa Rusijom, koja polako, ali sigurno dolazi na red. A, mi Srbi, mali Rusi, kako nas inaće zovu, najpogodniji smo za tu vrstu “demokratskog” eksperimenta.

  2. Ako je ovo plan ZUTIH ,a verovatno jeste .Onda molim svakog rodoljubivog coveka bez obzira na veru i boju koze da glasaju protiv zutih ,jer su nam zatrali i cast i ponos.Od nas su napravili roblje gore nego u Ausvicu,oni tamo su poubijani ,a nama je priredjena veca cast da se sami poubijamo,da ubijemo i one nerodjene.Zar neko nevidi da su nam ovi ZUTI mravi zajedno sa Cedom (LDP),Vukom Draskovicem,N.Cankom,Ostojicem,Dinkicem,Nato vojnim ministrom Sutkomi,i legendom zutitih osakatili i obogaljili sve ono sto je sveTo i srpsko.Ako volite svoju decu i unucice .Molim vas ocistimo korov jer ovo nam je zadnja sansa i vise je nikada biti nece.
    Glasajmo protiv
    LDP-a/ceda,Vuk/ i ostali
    DS/Tadic/DJILAS/Sutanovac/Djelic/Micunovic itd.
    Ujedinjenih regiona/Dinkic/Ostojic/Veroljub,i ostali

  3. Već viđene igre bez granica nemoralnog zapada. U interesu Srbije prava stvar bi bila da se Voja i Toma pomire i da tako osujetimo još jednu igranku na štetu Srbije.I da izdajničkom režimu kaže zbogom a posle neka se svađaju koliko hoće u interesu Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *