07. април – Трибунал ће узети у обзир понуђене гаранције

БЕОГРАД – Судија Жан-Клод Антонети, председавајући већа у процесу против лидера радикала Војислава Шешеља, упутио је одговор на писмо Расима Љајића, у коме наговештава могућност да лидер СРС ускоро буде пуштен на привремену слободу, сазнаје данашња “Политика”.

“Антонети захваљује Србији на понуђеним гаранцијама и наводи да ће то бити узето у обзир у случају новог разматрања пуштања Шешеља на привремену слободу”, рекао је “Политици” Љајић, који је шеф Националног савета за сарадњу с Хашким судом.

У писму, Антонети наводи две варијанте као могуће када је реч о укидању притвора Шешељу, рекао је Љајић.

“Уколико он поново затражи да буде пуштен, Хашки трибунал обратиће се нама с питањем да ли и даље стоје понуђене гаранције да ће се он вратити у трибунал када то буде било потребно. Друга могућност била би процена здравствене комисије. Ако та комисија утврди да би Шешељево даље задржавање у притвору довело до погоршања његовог здравственог стања, то би могао да буде основ за привремено пуштање на слободу”, казао је Љајић.

Љајић није могао да прогнозира када би Шешељ могао да се нађе на слободи, јер то на првом месту зависи од захтева који сам Шешељ треба да поднесе суду.

Како пише “Политика”, Шешељ има могућност да буде изборној листи, јер још није осуђен. Судско веће, када буде донело евентуалну одлуку о његовом пуштању на привремену слободу, највероватније ће се осврнути и на ту могућност.

Велике су шансе да суд забрани Шешељу сваки вид политичког ангажовања, а влада Србије имала би у том случају обавезу да трибунал дневно извештава о његовим активностима.

“Хашки трибунал направио је преседан у случају Рамуша Харадинаја. Њему је било дозвољено да се бави политиком и да учествује у изборима у време док је био на привременој слободи”, подсетио је Љајић.

Извор: Танјуг

3 коментара

  1. Као директан и непосредан допринос хашког трибунала евроатлантским савезницима у Србији биће пуштање Шешељау последњих 10 дана кампање: кад више не може да се кандидује, а да што може више уруши Тому и тако спаси Бориса. Ми,Срби смо њима ионако заморчићи. Све технике које на нама испробају, касније у осталом делу света спроводе. Сад навежбавају на нама све могуче варијанте обрачуна са Русијом, која полако, али сигурно долази на ред. А, ми Срби, мали Руси, како нас инаће зову, најпогоднији смо за ту врсту “демократског” експеримента.

  2. Ako je ovo plan ZUTIH ,a verovatno jeste .Onda molim svakog rodoljubivog coveka bez obzira na veru i boju koze da glasaju protiv zutih ,jer su nam zatrali i cast i ponos.Od nas su napravili roblje gore nego u Ausvicu,oni tamo su poubijani ,a nama je priredjena veca cast da se sami poubijamo,da ubijemo i one nerodjene.Zar neko nevidi da su nam ovi ZUTI mravi zajedno sa Cedom (LDP),Vukom Draskovicem,N.Cankom,Ostojicem,Dinkicem,Nato vojnim ministrom Sutkomi,i legendom zutitih osakatili i obogaljili sve ono sto je sveTo i srpsko.Ako volite svoju decu i unucice .Molim vas ocistimo korov jer ovo nam je zadnja sansa i vise je nikada biti nece.
    Glasajmo protiv
    LDP-a/ceda,Vuk/ i ostali
    DS/Tadic/DJILAS/Sutanovac/Djelic/Micunovic itd.
    Ujedinjenih regiona/Dinkic/Ostojic/Veroljub,i ostali

  3. Već viđene igre bez granica nemoralnog zapada. U interesu Srbije prava stvar bi bila da se Voja i Toma pomire i da tako osujetimo još jednu igranku na štetu Srbije.I da izdajničkom režimu kaže zbogom a posle neka se svađaju koliko hoće u interesu Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *