05. april – Pastor:Kandidatura radi vojvođanskih interesa

NOVI SAD – Kandidat Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) za predsednika Srbije Ištvan Pastor izjavio je danas da je njegova kandidatura za novog šefa države važna i radi “artikulisanja vojvođanskog interesa”, odnosno da se kroz tu kandidaturu predstave određene ideje i programi, kako bi imali veće šanse da budu ostvareni.

Pastor je u intervjuu Tanjugu rekao da je “potpuno izvesno da će u prvom krugu biti jedini vojvođanski kandidat” i da će stoga moći da računa ne samo na glasove mađarske manjine, nego i na veliki broj glasova ostalih građana u Vojvodini.

Povodom uverenja pojedinih političara i analitičara o tome da samo dvojica predsedničkih kandidata mogu da računaju na drugi krug, a da ostali nemaju nikakve šanse, Pastor je rekao da su takva stanovišta neosnovana, jer bi, po toj logici, u fudbalskoj Ligi šampiona trebalo da učestvuju samo one ekipe koje su u finalu.

“Interes je da se u predizbornoj trci na predsedničkim izborima pojave oni koji nude rešenja, pa neka građani izaberu”, naglasio je Pastor.

On je ocenio da će istovremeno održavanje predsedničkih i ostalih izbora uticati na kampanju SVM utoliko što će ta stranka morati da za desetak dana prikupi 10.000 potpisa, što je obaveza i veliki napor za malu stranku poput te.

Pastor je povodom svoje predstojeće predsedničke kampanje rekao da biračima nema ništa novo da poruči u odnosu na dosadašnja istupanja.

U pogledu političkih poruka i same sadržine kampanje tu posebno neće biti ništa novo, rekao je Pastor i napomenuo da će se kampanja ” više graditi na predsedničkom kandidatu lično”, a da se političke poruke SVM-a neće menjati.

SVM će i u kampanji za predsedničke izbore zastupati program koji nosi slogan “Za Vojvodinu u normalnoj Srbiji”, istakao je Pastor i dodao da su u 12 tačaka tog programa obuhvaćena pitanja koja su relevantna za Srbiju “i što se tiče spoljne politike i lokalnnih nivoa i s tog aspekta nije potrebno bilo šta menjati”.

Predsednik SVM očekuje da će na predstojećim parlamentarnim izborima ta stranka osvojiti najmanje 100.000 glasova, što bi joj omogućilo da u budućem republičkom parlamentu ima šest mandata ili dva više nego do sada.

U vojvođanskoj skupštini SVM bi s takvim izbornim rezultatom povećao broj svojih poslanika sa devet na 13 ili 14, procenio je Pastor i dodao da bi na lokalnim izborima u Vojvodini mogli da budu “najjači ili sa apsolutnom većinom” u Subotici, Kanjiži, Senti, Bačkoj Topoli, Malom Iđošu, Bečeju i Čoki.

Pastor je rekao da posle predstojećih izbora očekuje nastavak saradnje SVM-a, unutar parlamentarne većine, sa onim strankama sa kojima su i do sada sarađivali, a to je sa Demokratskom strankom i političkim sanagama oko DS-a.

Političke ambicije SVM-a značajno se podudaraju sa osnovnim opredeljenjima DS-a, a to su evropske integracije, ekonomski razvoj Srbije, socijalna stabilnost, istakao je Pastor, napominjući da stranka koju predvodi značajnu pažnju poklanja pitanjima statusa Vojvodine, regionalizacije i manjinskim, očekujući da će u novom mandatu budući koalicioni dogovori o svemu tome biti uspešnije ostvarivani.
Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. daleko bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *